Köpek Cinsleri

Afgan Tazısı

İpeksi tüylere sahip olan Afgan tazısı aynı zamanda sevimli bir yüze de sahiptir. Afganistan kökenli köpek cinsi olan bu sevimli tazı türü isminden de anlaşılacağı üzere çok eski bir geçmişe sahiptir.

Afgan tazısının kökeni

Tazı köpek familyasının en eski üyelerinden olan Afgan Tazısı, ilk olarak Afganistan, Hindistan ve Pakistan göçebe halkları tarafından yetiştirilmiştir. Genetik testlerde Afgan Tazısının kökeninin, kurt ve köpek farklı olduğu tarihlere dayandığı gözlemlenmiştir. Yani Afgan Tazısının sadece tazı ailesinden değil, köpek türlerinin de en eski üyelerinden olduğu anlaşılmaktadır.

Afgan Tazısı, Afganistan’da çoban ve av köpeği olarak kullanılırdı. Geçmiş zamanlarda insanoğlunun avlanması için de yardım etmiştir. Şunu unutmamak gerekir ki, avlanmak geçmiş dönemlerde sadece bir ihtiyaçtı insanoğlu için. Günümüzde ise zevk haline gelmiştir.
Afgan Tazısı ırkı ait olduğu coğrafyadan dışarıya çıkmamıştır. Hatta dönemin liderleri, afgan tazısının bulunduğu coğrafyadan dışarıya çıkmasını da yasaklamıştır. Tarih boyunca 1920 tarihinde İskoçya’ya götürülmüş ve buradan da tümn dünyaya yayılma süreci başlamıştır. Mısır papirüslerinde bile resmi bulunan Afgan Tazısının çok eski bir tarihi vardır.

 

Afgan Tazısı Hakkında Genel Bilgiler

Köpek türleri familyasından olan Afgan Tazısının DNA özellikleri incelendiğinde milattan öncesine kadar bir geçmişi bulunmaktadır. Bu özelliği ile dünya üzerinde en eski köpek türlerinden birisi olmayı hak kazanmıştır. Afgan tazısının ilk görüntüleri ise 1925 tarihinde görülmüştür. Bu görüntü ise Kabil’de kayıt edilmiştir. Kabil’de görüntülendikten sonra ise İngiltere’ye getirtilen Afgan Tazısı, birçok kii tarafından ilgi görmüştür. Böylelikle bu tür, tüm dünya üzerinde yayılmaya başlamıştır. Belli bir zaman sonrasında ise kontrollü olarak Amerika’da üretimi devam etmiştir.

Afgan tazıları genellikler 70 cm boya sahiptir. 70 cm boyuna kadar ulaşabilen bu köpeklerin kilosu ise ortalama 30 kilogram kadardır. Ömrü maalesef 10 – 12 yıl kadardır. Bu köpekler birlikte yaşadıkları aileye ya da tek sahibine fazlasıyla bağlanır ve tanır. Bu nedenle misafirlere karşı çok dost canlısı değildir. Fakat bu durum saldırgan olmaları anlamına gelmemektedir. Gelen misafire saldırmazlar. En fazla yapacağı şey yabancı birini gördüğünde havlamak ve ortamdan uzaklaşmak olmaktadır. Bu köpekler bağımsızlıklarına da fazlasıyla düşkündür. Bu sebeple bu köpekleri eğitmek oldukça zordur. Eğitim için kullanılan yöntemlere, ödül mamalarına ilgi göstermemektedir. Ancak işince çok profesyonel olan insanlar tarafından eğitildiklerinde, eğitim başarılı olmaktadır. Eğitim görmelerine rağmen herhangi bir gösteriye çıktıklarında öğretilen numaraları yapmayabilirler. Bu konuda oldukça inatçı bir köpektir.

Afgan Tazısının Özellikleri

Afgan Tazıları, yalnız yaşamaktan hoşlanmayan türler arasındadır. Kapalı ortamlarda yaşamaktan hoşlanırlar, sahipleri olduğunda ise açık alanda yaşayabilirler. Gün boyunca dışarı çıkartmanız ve gezdirmeniz de gerekebilir. Çünkü, egzerzsiz ihtiyacı vardır. Açık alanlarda gezdirdiğinizde mutlaka o alan kapalı da olmalıdır. Afgan tazılarında kaçma özellikleri de bulunuyor. Eğer ki elinizden kaçırırsanız hiçbir şekilde tutamazsınız. Afgan tazılaı çok hızlı koşarlar, atı bile geçebilirler.

Afgan Tazıları, 11 ila 13 yıl arasında yaşam sürdürürler. Kökenleri isminden de anlaşılacağı üzere Afganistan’dır. Yetişkinlerde boy oranı 61-73’tür, kiloları ise 20-28 arasında değişmektedir. Genellikle Av Köpeği olarak, süs köpeği olarak ve şov köpeği olarak insanlar tarafından kullanılırlar.

Afgan tazısının yakalanabileceği bazı hastalıklar

Ne kadar güçlü bir geçmişi olsa da, Afgan tazısının birçok sağlık sorununa yatkınlığı bilinmektedir. İşte yakalabileceği bazı hastalıklar şunlardır.

  • Kalça ve dirsek displazisi
  • Katarakt
  • Kanser
  • Kronik alerjiler
  • Tiroit

Afgan Tazıları, çok hassas bir canlı türüdür. Bu sebepten ötürü herhangi bir yaralanma durumunda anestezi gerekiren durumlarda mutlaka deneyimli veterinere götürmeniz gerekmektedir.

Etiketler

cihan

Merhaba ben cihan, yazı yazmasını ve yazıların paylaşılmasını seven bir insanım. Canlilar.net ile birçok yazıyı da büyük kitlelere paylaşmayı amaçlıyorum. Herşey canlılar için!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı