Altın Çakallar Hakkında Genel Bilgiler
Köpekgiller familyasına ait olan alatıtn çakallar (canis aureus) çakal olarak da bilinmektedir. Çakallara benzemesi sebebiyle genellikle "çakal" olarak bilinmektedir.
Altın Çakal genellikle, Hindistan, Suudi Arabistan, Suriye, Sırbistan, Ukrayna, Bulgaristan, İtalya, Yunanistan, Pakistan, Afganistan, Azerbaycan ve Irak gibi birçok ülkede yaşamını sürdürmektedir.
Türkiye’de genellikle kıyı kesimlerinde yaşamını sürdürür. Genellikle kayalık alanlar, sık çalılıkların bulunduğu alanlarda ve deniz seviyesinden 1.500 metre yükseklikte ki vadilerde görünürler. Ormanlarda yaşamazlar, genellikle yarı çöl tipi yerlerde yaşayabilirler.
Altın çakalların vücut uzunlukları genellikle 80-95 cm arasında değişmektedir. Ağırlıkları genellikle 9-12 kg arasındadır, kuyruk uzunlukları ise 20-30 arasındadır. En önemli özelliği olan renkleri ise genellikle altın sarısıdır.
Altın çakallar genellikle havanın karardığı saatlerde ava çıkar. Gündüz vakitlerinde ise, çalılıkların arasına gizlenerek av olmaktan kendilerini korurlar. Altın Çakallar, hem etçil hem de otçuldurlar.
Genellikle: sürüngenler, küçük kemirgenler, balıklar, meyveler, kurbağalar ve kurbağalar yiyerek yaşamlarını sürdürürler. Diğer canlı türlerinin avladıkları, ziyafet sonrasında da arta kalan leşleri temizlerler.
Hafif vücut yapıları, ince bacakları ve güçlü olmaları sebebyle uzun mesafelere çok kısa bir süre içerisinde ulaşabilmektedirler. Altın çakallar tek eşlidir. Genellikle çiftler halinde ya da sürüler halinde yaşarlar. Bir dişi çakal tek seferde yedi yavru doğrulabilmektedir.
Dünya Doğayı Koruma Birliği (UICN) tarafından Altın Çakallar, Kırmızı Liste’nin “Düşük Riskli” kategorisinde yer almaktadır.