Yavru kediler 2 aylık gelişimlerini tamamlayana kadar anne kedi ile birlikte yaşarlar. Bu süreç bazen 3-4 aylık bir zaman dilimine yayılsa da yeni doğum yapmış olan anne kedilerin zaman zaman yavrularını terk ettiğini görebiliriz. Bu yüzden günümüzde anne kedi yavrusunu neden istemez veya neden terk eder, gibi soruların cevabı birçok hayvansever tarafından oldukça merak edilir. Yavru kedilerde güven sorununun temelini oluşturan bu davranışın altında yatan birçok faktör olabilir. Peki nedir bu faktörler, açıklayalım.
Yavrunun Hasta veya Fiziksel Kusurlu Olması
Anne kedilerde sıklıkla rastlanan bir davranış olarak, doğurduğu yavrular arasında hasta olanını diğer yavrulardan uzaklaştırmak koruma içgüdüsü ile yapılan bir harekettir. Üstelik yavru kedinin sadece hasta olması değil, fiziksel bir kusurunun bulunması da bu davranışın bir nedeni olarak değerlendirilebilir.
Bazı yavru kedilerde gelişim bozukluğu doğuştan başlayan bir rahatsızlık olarak ortaya çıkar. Nedenleri birbirinden farklı olmakla birlikte, bu duruma bağlı olarak vücudunda fiziksel bir kusur bulunan yavrular, anne kedi tarafından diğer yavrularından izole edilir. Uzaklaştırılan ve anne kedi tarafından reddedilen yavrular ile anne kediyi zorla bir araya getirmek doğru bir davranış değildir. Aksine yetişkin anne kedide bu davranış travmatik etkilere ve diğer yavruları da terk etmesine neden olabilir.
Erken Anne Olmak
Anne kedi yavrularını terk eder mi? Yavru ve gençlik dönemlerinde hamile kalan kedilerde yavrularını terk etme veya yavrularına ilgi göstermeme durumu sıklıkla karşılaşılan bir davranıştır.
Gelişme evresinde olan genç kediler hamile kaldıkları zaman hem kendi hem de yavrularının vücut gelişimlerini sürdürmekte zorlanabilirler. Anne kediler yavrularını beslemek adına sütlerini artırmak için fazla enerji harcamak ve beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Fakat erken hamile olan genç kediler hem gelişimlerini tamamlamak hem de yavrularının beslenmesini sağlamak için alması gereken mineral ve enerjiyi sağlarken yorgunluk yaşayabilirler.
Annelik yeteneklerini ve iç güdülerini yeterli olarak geliştiremeyen kedilerde erken hamilelik, doğumdan sonra yavruların ilgisiz kalmasına ve terk edilmesine neden olabilir. Evinizde veya çevrenizde gelişme çağında hamile kalan kediler varsa, doğumdan önce ve doğumdan sonra hem anne kedinin hem de yavruların sağlıklı beslenmeleri için gerekli yardımları sağlamalısınız.
Anne Olan Kedide Meme Bezi Yangısı
Anne kedilerde meme bezi yangısı olarak bilinen mastitis, yavruların reddedilmesinde oldukça belirleyici bir faktör olarak karşınıza çıkar. Peki, anne kedilerde mastitis neden olur? Yavrular annelerini emdiği sırada meme dokusunu çizer ve bu bölgede şişme, kızarıklık ve sertlik meydana gelir. Meme dokusunda oluşan bu iltihaplanma, emzirme sırasında şiddetli acı ve ağrıya neden olduğu için anne kedi yavrularını emzirmeyi reddedebilir.
Yavru Sayısının Fazla Olması
Anne kediler doğum sırasında çok fazla yavru dünyaya getirebilir. Peki, kediler ilk doğumda kaç yavru doğurur? Kedilerin doğurdukları yavru sayısı değişiklik göstermekle birlikte, genel olarak bir kedi ilk doğumunda 2-5 arasında yavru dünyaya getirebilir. Bu durum ise anne kedinin tüm yavruları için yeterli süt üretememesine neden olabilir.
Kedilerin doğum sırasında dünyaya getirdikleri yavrular arasında büyük ve iri doğmuş olan kediler bulunabilir. Böyle bir durumda iri doğan yavru, kendine kıyasla küçük kalan yavruların beslenmesine engel olabilir. Bu yüzden anne kedi, diğer yavruların gelişimini engellemesi açısından iri ve büyük olan yavruyu emzirmeyi reddedip, diğer yavrulardan uzaklaştırmak isteyebilir. Anne kedi tarafından reddedilen yavruyu sıcak ve güvenli bir yerde tutarak biberonla beslenmesini sağlayabilir, gerekirse bir veteriner hekimden tavsiye almayı deneyebilirsiniz.