Kedi Bakımı ve SağlığıKediler

Annesiz Yavru Kediye Nasıl Bakılır?

Çevremizde mutlaka annesiz bir yavru kedi bulduktan sonra kediyi kaybettiğini söyleyen insanlar vardır. Yetim kalan bir kediye bakmak gerçekten zordur. Bu nedenle hayvanseverlerin bilmesi gereken bazı süreçler vardır. 1 aylık kedi yavruları aslında kendine yeteri kadar bakmaya çalışabilir fakat 1 aydan küçük olan kedilerin önce sağlık durumu değerlendirilmelidir. Bunun için de veteriner hekime giderek destek alınmalıdır. İlk muayene sonucunda yapmanız gerekenler hakkında size bilgi verilir ve yavru kediyi hayatta tutmak adına dikkat edeceğiniz kurallar sıralanır.

Yavru Kediyi Nasıl Besleyebilirim?

Annesiz yavru kedinin beslenme süreci gerçekten önemlidir. Öncelikle bu konuda inek sütüne başvurmamanız gerekir. Ne yazık ki günümüzde yavru ve sahipsiz bir kedi bulanların yaptığı ilk şey, onlara süt vermektir. İnek sütü, kedinin yeteri kadar beslenmesini sağlayamaz. Bu nedenle veterinerin tavsiye edeceği bir mamayı kullanmanızı öneriyoruz. Veterinere götürme imkanı bulunmayanlar yenidoğan yavru kediler için üretilen mamaları satın alabilir. Beslenme sürecinde biberon tercih edebilir ya da iğnesini çıkaracağınız biberonla kediyi besleyebilirsiniz.

Bu süreçte bilmeniz gereken bir diğer durum, kedilerin gözlerinin doğumdan 10-15 gün sonra açılacağıdır. Bu nedenle şırınga ile beslemenizi öneriyoruz. Mama tercih edenler öğünlük hazırlamalı ve 4 saatte bir yenidoğan kediyi beslemelidir. Bu saat uygulaması gece vakitlerinde de geçerlidir. Kediyi beslerken ensesine bastırmadan kaldırmalı ve avucunuza aldıktan sonra 45 derecelik açıyla beslemeye başlamalısınız.

Yavru Kedilerde Barınma ve Tuvalet İhtiyacı

Yavru kediyi beslerken onun barınma ihtiyacını da gidermeniz gerekecek. Küçük bir kutuyu yaşam alanı haline getirebilirsiniz. Ancak kutunun zemini sıcak olmalıdır. Ayrıca tırnaklarının batmaması için kumaşla örtmeniz gerekir.

Kritik süreçlerden biri olan yavruluk döneminde kedinin tuvalet ihtiyacını da gidermeniz gerekiyor. Annesi olmayan yavru kediler kendi ihtiyacını karşılayamaz. Bu nedenle tuvaletini yaptırmanız şarttır. Kucağınıza aldıktan sonra yavaşça ensesinden tutabilir ve genital bölgeyi tuvalet kağıdına doğru gelecek şekilde bekletebilirsiniz. Tuvaletini yaptıktan sonra ıslak mendille genital bölge temizliği yapmayı unutmayın.

Yavru kedi 4. haftaya ulaştıktan sonra işiniz daha kolay olacaktır. Çünkü yemek ve tuvalet ihtiyacını artık kendisi gidermeye başlayacaktır. Bu dönemde veteriner hekim kontrolünü aksatmamalı, parazit ve benzeri ilaçları da veteriner hekim kontrolünde kullanmalısınız.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı