Ara (Macaw) Papağanı Özellikleri ve Bakımı
Dünya üzerinde en güzel renklere sahip olan Ara (macaw) papağan türü, tropik ve ormanlık alanlarda yaşamaktadır. Bu papağan her insanın dikkatini çekiyor.
Macaw papağanları olarak bilinen, halk dilinde Ara olarak da tanınan büyük cüsseli ve rengarenk tüylere sahip olan Ara papağanı her insanı ilk görüşte cezbediyor. Bu papağan türü, tamamen canlı renklere sahip olması ile ve sosyal kuş olma özelliği ile insanlar da yer edinmiştir. Ara papağanı hakkında tüm detayları konumuzda aktaracağız.
Ara Papağanının Fiziksel özellikleri
- Vücut Rengi: Yeşil, Kırmızı ve Mavi rengine sahiptir.
- Vücut boyu: Büyük
- Ortalama yaşam süresi: 30 Yıl ve bakıma bağlı daha uzun yaşam süreleri bulunuyor.
- Ses: konuşmaya el verişlidir.
- Sosyallik: İnsan canlısıdır.
Ara (macaw) papağanı, dünyanın en büyük papağan türü olarak da bilinmektedir. Macaw papağanları büyük gagalara sahiptir. Macaw papağanları resmi olarak ikiye ayrılır: mini ve büyük.
Mini Macaw papağanları çok küçüktür, Primolius, Orthopsittaca ve Diopsittaca cinsleri minik macaw türüne bağlıdır.
Büyük Macaw papağanı ise: Anodorhynchus, Cyanopsitta ve Ara olarak 3 cinse ayrılmaktadır.
Dünya üzerinde 18 farklı macaw türü bulunmaktadır. İnsanlar tarafından kabul edilmese de, resmi kayıtlara göre 18 olarak bilinmektedir. Hem bilimsel, hem ortak türler arasında listelenen macaw papağan türleri bilimsel olarak şu şekilde listelenmektedir:
- Kızıl Macaw Papağanı (Ara Macao)
- Askeri Macaw Papağanı (Ara Militaris)
- Sümbül Macaw Papağanı (Anodorhynchus Hyacinthinus)
- Şiddetli Macaw Papağanı (Ara Severus)
- Yeşil Kanatlı Macaw Papağanı (Ara Chloropterus)
- Mavi ve Altın Macaw Papağanı (Ara Ararauna)
- Hahn Macaw Papağanı (Diopsittaca Nobilis Nobilis)
Macaw (Ara) Papağanı Yaşam Alanları
Ara (Macaw) papağanlarının yaşam alanları tropikal ormanlardır. Orta Amerika, Güney Amerika ve Meksika’nın güneyi gibi alanlarda yaşamlarını sürdürürler. Yağmur ormanları, Peru ve Amazon havzası gibi alanlarda yaşayaşan Ara papağanı, yedikleri besinlerde bulunan toksinleri nötralize etmek için bir yol bulmuşlardır. Kil çubuklarını yediklerini bilimsel araştırmacılar gözlemlemişlerdir, bu kil çubukları ile açlığını gidermektedirler. Vahşi doğada her zaman ayakta kalmak zorunda olan ara papağanlarının avlanma ihtimalleri de yüksektir. Vahşi hayvanlar tarafından besin bulduklarında aniden saldırıya maruz kalabilirler.
Ara Papağanı (macaw) nesli tükenmekte olan hayvan türleri arasında yer almaktadır.
Ara Papağanı Beslenme ve Bakımı
Ara papağanını sahiplenmek isteyen kişiler öncelikle bazı özelliklerini bilmelidir. Örneğin: ara papağanı büyük bir kafese ihtiyaç duyar. Bir ara papağanı kuyruk tüylerinin kesinlikle kafes tabanına çarpmaması gerekiyor. Eğer ki ufak bir kafes alırsanız, kuyruk tüyleri zamanla bükülür, ani kırılmalara da sebebiyet verebilir. Kafes içerisinde ise mutlaka oyun standı bulundurmanız gerekiyor.
Evcil olarak aldığınızda bilmeniz gerekenler:
Ara (macaw) papağanını evcil olarak beslemeye karar verdiyseniz bu papağan türünün ne yediğini iyi bilmeniz gerekiyor. Ara papağanları: meyve, sebze, çiçek, çiçek yaprakları, Ceviz ile badem, fıstık, incir, yerli tohumlar ve nektar ile beslenir. Vahşi doğada ise, yiyecek bulamadıklarında kil ile beslenirler. Bu papağan türünün vücudu büyük olduğu için yüksek derecede yağa ihtiyaç duyar. Avcılık konusunda pek tecrübeli olmayan bu papağan türü, diğer papağan türlerine göre kolay bir hayata sahip olmak isterler.
Ara Papağanı Davranışları – Kişilik özellikleri
Ara papağanları papağan türleri arasında en güçlü kuş türleri arasında yer almaktadır. Muhteşem sesleri ile kendi özelliklerini belirgin edebilir. Büyük ve mini ara papağanları kendi cinsleri arasında en güçlü papağan türü olarak liderliği elinde tutmaktadır.
Sessiz, sakin ve insan canlısı olan ara papağanı her insanın dikkatini çeker. İlk defa papağan sahiplenmek isteyen insanlar için zor bir seçimdir, bunu belirtelim. Çünkü bu papağan türü ilk defa papağan bakacak bir insanı çok yorabilir, uğraştırabilir ve bıkkınlık hissi uyandırabilir. Bu sebepten ötürü deneyimsiz kişilerin Ara papağanı beslemesini önermiyoruz.
Ara Papağanları oyuncu yapıları ile her zaman bir uğraş ile meşgul olmak isterler. Bu papağan türü için, ahşap eşyalardan yapılmış oyuncaklar ya da gagasını meşgul edecek tahta malzemeler kesinlikle kafes içerisinde bulundurulmalıdır. Ara (macaw) papağanı, çeşitli oyunlara ve maceralara karşı her zaman kendisini geliştiren kişiliğe sahiptir. Yemek konusunda ise, yemeğini bir yere saklayın ve ev içerisinde nasıl bulacağını merakla izleyin!
Ara (macaw) Papağanı Sesi
Ara (macaw) papağanlarının sesi kuvvetlidir. Ev içerisinde ciyaklamaları ve çığlıkları insanların kulaklarını zorlayacak kadar yüksek seste çıkabilir. Bu sebepten ötürü apartman içerisinde beslenmesini önermiyoruz. Müstakil bir eviniz var ise, ara (macaw) papağanı idealdir.
Ev içerisinde duydukları sesleri taklit ederler, hangi kelimeyi öğretirseniz o kelimeyi sizlere söyleyebilirler ve yabancıların sesini de çok iyi taklit edebilirler.
Ara (Macaw) Papağanı Sağlık
Ara papağanı kendi tüylerine zarar verebilen davranışlara sahiptir. Veterinerler tarafından açıklanamayan bu olay: yalnız kaldıklarında ya da canı sıkıldıklarında ortaya çıkabilen psikolojik bir rahatsızlık olarak teşhis konulmuştur. Fakat yine de Uzman veteriner kontrolünde olması gerekir. Can sıkıntısına son vermek için, ahşap oyuncaklar ya da halat gibi meşgul olacağı oyuncaklar vermenizi öneriyoruz.
Macaw papağanları, gün içerisinde ara sıra hapşırır. Bu hapşırma süreklilik haline geldiyse mutlaka veterinere götürmenizi öneriyoruz. Ara (macaw) papağanları gaga ve tüy hastalığı, aspergilloz hastalıklarına ve dilatasyon hastalığına yakalanabilir. Bu hastalıklar papağanınıza zarar verebilir, erken teşhis ve tanı ile papağanınızın hastalığına engel olabilirsiniz. Bu hastalıklara yakalanır demiyoruz, yine de siz en ufak bir rahatsızlıkta veterinere götürün.
Merhaba yazınızı okudum. Dünyadaki en büyük kuş türü ara papağanı yazmışsınız. Ama deve kuşu gibi kuşlarda var ara papağanı deve kuşundan büyükmü aceba?
Dünyanın en büyük papağan türü olarak yazmıştık :)
Tabii ki dediğiniz gibi ‘Kuş’ türleri içerisinde en büyüğü değil.