Binturong (yer köpeği) hakkında bilgiler
Yer köpeği, Binturong ismi ile bilinmektedir. Güneydoğu Asya’da yoğun ormanlık alanlarda yaşamını sürdüren etobur türüdür.
Bu canlı türünün kökeni Mongooses, Genets, Fossa ve Civets gibi küçük etoburlarla aynı aileye sahiptir. Kökeni dayanan canlıların ortak özelliklerini paylaşırlar, onlar gibi uzun bir buruna sahiptirler. Binturong canlı türünün en yakın aile üyesi ise Palm Civet olduğu bilinmektedir. Palm Civet , bu familyanın en büyük üyesi ünvanına da sahiptir aynı zamanda.
Günümüze kadar uzanan Binturong canlı türü, pek çok istilaya maruz kalmış ve tarih boyunca gözlemlendiğinde pek çok az değişiklik göstermiştir. kalın ormanlarda nadir olarak bulunması ile kolay bir şekilde ayırt edilebilen türü vardır.
Binturong dış görüntüsü
binturong canlı türünün yaklaşık olarak bir metreden biraz daha fazla bir vücut uzunluğu bulunmaktadır, aynı zamanda ağır bir hayvan olarak bilinir. diğer etobur memelilere göre daha fazla diş bulundurur. bu özelliği ile diğer etoburlardan daha hırçın ve vahşidir. bu canlı türünde, dişiler erkeklerden %25 daha fazla uzundur ve ağır yapıya sahiptir. kürkleri genellikle, koyu kahverengiden siyah rengine, siyah renginden ise gri rengine kadar değişen bir renk yapısına sahiptir. aynı zamanda derileri kaba ve tüyleri ise serttir. kulaklarının hemen üstünde çıkıntı yapan koyu ve uzun saç tutamları ile biraz da olsa sevimli görünmektedir.
,
Binturong Güney Amerika‘ya has olan etçil memeli türleri arasında eşsiz bir canlı türüdür. bunun sebebi ise, kuyruklarına bir ön-uç ucuna sahip olmasıdır. bu özelliği Binturong canlı türüne çok farklı bir enerji vermektedr. ağaçlara tırmanmak ve dalları kıvrama becerileri için kuyruklarını adeta bacak gibi kullanırlar. ayrıca Binturong canlı türünün kalın ve çok hassas bıyıkları bulunuyor.
Binturong canlı türünün yaşadığı bölgeler
Binturong canlı türü bir zamanlar: Hindistan, Laos, Endonezya, Malezya, Tayland, Çin, Borneo adası ve Filipinler’de doğal yaşamını sürdürmüştür. Günümüzde ise bu bölgelerde fazla rastlanmamaktadır, sayıları bu böglelerde iyice azalmıştır. her geçen gün sayıları azalmaktadır. Vahşi yaşamda, yoğun ve nemli ormanlarda ise yavaş ve ağır hareket eder. genellikle su kaynağına yakın alanlarda dururlar. Doğal alanların git gide azalması bu canlı türünü oldukça etkilemiştir. Doğal alanların yok olması ile, kalın ormanlarda ve doğal ormanlarda büyük oranda düşüş yaşamışlardır.
Binturong genel davranışları
Binturong canlı türü zamanının çoğunu ağaçların arasında sakin ve temkinli bir şekilde hareket ederek genellikle yalnız geçiren bir hayvandır. Cüssesinin büyüklüğü sebebiyle bir maymun gibi daldan dala kolay bir şekilde atlayamaz. Ağaçlar arasında istediği gibi zıplayamaz. Ağaçtan ağaca geçmek için mutlaka ağacın dibine inmeli ve hedefinde bulunan ağacın altından tırmanarak geçiş yapmalıdır. Fakat mükemmel tırmanıcılardır. Çevik gövdeleri, çok sağlam ayakları ve geri çekilebilen pençeleri ile ön kuyrukları Binturong canlı türünü en iyi şekilde desteklemektedir.
Binturong canlı türü çok iyi şekilde yüzen ve iyi bir dalgıç özelliği ile sıcak havalarda serinlemek için suda serinlediği bilinmektedir. Yalnız olmaları, aile üyelerinin farklı alanlarda olması anlamına gelmemektedir. Aynı alanlarda aileler, çift üyeler ile birlikte durmaktadır. Liderleri ise erkek değildir, kadın Binturong’lar ailenin lideri konumundadır. Binturong canlı türü, doğa içerisinde oldukça fazla ses çıkartan hayvan olarak bilinmektedir. Bir tehdit anında Binturongs’lar ile iletişim kurmak için ve kendi türlerini uyarmak için birçok ses çıkarmaktadır. Mutlu olduklarında ise, kıkırdama sesi çıkartırlar.
Binturong # üreme & çoğalma
Binturong canlı türleri yılda iki kere çiftleşirler. Bu aylar ise: genellikle şubat ve nisan ayları ve temmuz – kasım aylarında çiftleşirler. Hamilelikleri genellikle 3 ay kadar sürer. Bu hamilelik sonrasında ise, yavrularını yırtıcı hayvanların gözünden korumak için ve hiçbir hayvanın ulaşamayacğaı şekilde kalın bitki örtüsü içinde yavrularını korumak için yuva yaparlar. Doğan yavrular ise, bir insan yumruğu kadardır. Birçok canlı türü gibi Binturong yavruları da kör olarak doğarlar ve kulakları da duymaz. 2 ay sonrasında ise sütten kesilirler ve bir yıl sonra ise yetişkin konumuna gelirler. Binturong canlı türünün muhtemel yaşam süresi: 10-16 yıl arasındadır.
Binturong Hakkında ilginç bilgiler
Binturong canlı türünün kuyruğunun hemen altında koku bezleri vardır. Bu koku bezleri ile ağaç, bitki ve gezdikleri yerleri işaretlemek için kullanırlar. Bu kokunun ise yeni doğan yavru Binturong gibi koktuğu söylenmektedir.
Savunmasız Binturong’lar yetişkin hale gelene kadar güçsüz ve savunmasızdırlar. Korktuklarında kötü koku sıvıları Skunk püskürtebilirler. Büyüdükçe daha çok savunmaı yerine gelir ve kendilerini daha kolay bir şekilde savunabilirler.
Binturong canlı türü IUCN tarafından yapılan raporda, neslinin tükenmesine karşı savunmasız bir tür olarak listelenmiştir.