Bombay Kedisi Hakkında Her Şey
Siyah Panter ismi ile tanınan Bombay kedisi, kedi severlerin merak ettiği cinsler arasında yer alır. Peki, Bombay kedisi kaç yıl yaşar? Aynı zamanda Bombay kedisi karakter ve fiziksel özellikleri nelerdir, bakımı nasıl olmalıdır gibi cinse yönelik merak edilen tüm soruları sizler için şöyle cevaplandırabiliriz.
Bombay Kedisi Tarihi
Bombay kedisi 1970’li yıllarda Nikki Homer’ın deneyleri sonucunda ortaya çıkmıştır. Siyah pantere benzeyen bir kedi üretmek isteyen Nikki Homer, farklı cins kedilerin çiftleşmesinden ortaya çıkan Bombay kedi cinsini üretmiştir.
Bombay kedisinin tarihini incelediğimiz zaman, 1970’lerden önceye gidebiliriz. Nikki Homer, bu cinsin üretimini gerçekleştirmek için ilk adımını 1953 yılında gerçekleştirdiği bir deneyle ortaya atmıştır. Fakat arzuladığı siyah panter görünümünü elde edemeyince yeni denemeler yapmaktan vazgeçmemiştir. Son olarak Amerikan Shorthair kedi cinsi ile Birman kedi cinsini çiftleştirerek istediği sonucu elde edip, Bombay kedi cinsini üretmeyi başarmıştır. 1970’lerde başarıya ulaşan Bombay kedi cinsi üretim projesi sonucunda, bu cins günümüzdeki varlığını devam ettirmektedir.
Bombay Kedisi Fiziksel Özellikleri
ABD ve Tayland kökenli olan Bombay kedisi fiziksel özellikleri incelendiğinde simsiyah tüy rengi dikkat çeker. Oldukça parlak ve kısa siyah tüylere sahip olan Bombay kedisi, orta vücut ölçülerine sahiptir. Turuncu gözleri ile hayvanseverleri kendine çeken Bombay kedisinin patileri yuvarlak, kuyruğu ve bedeni orantılıdır.
Bombay kedisinin gözleri, burnu ve kulakları vücudu ile simetrik bir orana sahiptir. Aynı zamanda yukarı doğru genişleyen kulak yapısı ve yuvarlak bir kafa yapısı bulunmaktadır. Simsiyah tüyleri ile güzel bir renk uyumu yakalayan gözleri ise, her Bombay cinsinde farklı olabilir. Fakat Bombay kedilerinde sıklıkla görülen göz rengi; bakır ve mavi rengidir. Bacakları vücuduna kıyasla orantılı olan Bombay kedisi, kaslı ve kemikli bir yapıya sahiptir.
Kedi sahibi olmak isteyenlerin en çok üzerinde durduğu konulardan biri de tüy dökme sıklığıdır. Peki, Bombay kedisi tüy döker mi? Bombay kedisinin tüylerinin kısa olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenle siyah, kısa ve sıkı tüylere sahip olan Bombay kedisi, tüy dökme oranı en düşük olan kedi cinsleri arasında yer alır.
Bombay Kedisi Karakter Özellikleri
Parlak ve siyah tüyleri ile kedi severlerin gönlünü kazanmayı başaran Bombay kedisi karakter özellikleri incelendiğinde içe dönük ve sessiz bir yapıya sahip olduğu görülmektedir. Bombay kedisi, diğer kedi cinslerine kıyasla kendilerini rahat hissetme ve alışma sürecini biraz uzun geçirebilirler. Fakat sahiplerine alışan ve yaşadığı ortamı benimseyen Bombay kedisi, içinde sakladığı oyunculuğu birden ortaya çıkarabilir. Hatta evin maskotu bile olabilir.
Bombay kedisi evin içerisinde tek ve yönetici kedi olmayı tercih eder. Üzerinde başka bir kedinin veya evcil hayvanın hakimiyetini kabul etmeyen bu cinsler, sahiplerini eğlendirmeyi ve onlarla vakit geçirmeyi çok severler. Aynı zamanda sessiz ve uyumlu olması ile tam bir ev kedisi olan Bombay cinsi, çocuklar ve bebekler ile güzel anlaşabilir.
Bombay Kedisi Bakımı
Bombay kedisinin bakımı gayet kolaydır. Peki, Bombay kedisi bakımı nasıl olmalı? Bombay kedi cinsinin kilo almaya meyilli vücutları bulunmadığı için beslenme konusunda pek zorluk çekmezsiniz.
Etçil olan Bombay kedisinin beslenmesinde protein değeri yüksek olan kuru mama tüketimine ve nadir olarak hoşlandığı aromaya sahip yaş mama tüketimine dikkat edebilirsiniz. Bombay kedisinin tüy bakımı da oldukça kolaydır. Cinsin kısa ve sıkı tüyleri olduğu için tüy dökme alışkanlığı yoktur. Bu nedenle haftada 2 defa kedi tarağı ile tarayabilir, genel tüy bakımı için ekstra çaba harcamanıza gerek kalmayabilir.