Bozkurtlar Hakkında Genel Bilgiler, Özellikleri Ve Yaşam Yerleri
Bozkur ya da gri kurt olarak bilinen bu canlı türü, köpek familyasının en büyük türlerindendir. Bozkurtlar’ın kökeni evcil köpekler, dingolar ve çakallar gibi vahşi köpeklerle ortak kökeni paylaşmaktadır. Bilim adamları bozkurtlar hakkında yaptıkları araştırmalarda, diğer alt türlerin hemen hemen çoğunun atasının kurt olarak kabul etmektedir.
Türkiye’de ulusal hayvan bozkurt’tur. Bozkurtlar, Alman çoban köpek türüne benzemektedir. Sivri kulakları, siyah renkli ve gür kuyrukları, sivri kulakları vardır. Bozkurtların rengi genellikle griye ya da kahverengine dönüktür. Birçok bozkurtun yüz hattında post renginin karışımı bulunmaktadır. Tabiatta iki farklı kurt türü bulunmaktadır. Birincisi kızıl kurt, diğeri ise bozkurt (gri kurt)’tur.
Bozkurtlar genellikle şu bölgelerde yaşamını sürdürmektedir: Kuzey Idaho, batı Montana, Kuzey Michigan, Kuzey Wisconsin, Alaska, Kuzeydoğu Oregon ve Yellowstone bölgesinde yaşamaktadırlar. Türkiye ‘de ise yaklaşık olarak 4600 kadar bozkurt bulunmaktadır.
Bozkurtlar hakkında genel bilgiler
Bilimsel olarak ismi: Canis lupus
Yaygın isimleri: bozkurt, Gri kurt, timber wolf
Boyutu: 90 ila 160 cm; kuyruk: 34 ila 50 cm arasındadır.
Ağırlığı: 20 ila 80 kgÖmrü: 8 ila 4 yıl arasında yaşam süreleri vardır.
Bozkurtlar, tarih boyunca Asya, Avrupa ve Kuzey Yarımküre’de yaşamını sürüler halinde sürdürmüştür. İnsanlar bozkurtların oldukları bölgelere geldikçe, bozkurtların sayıca azalmasına sebep olmuşlardır. İnsanlar bozkurtları avlamış ve postunu kullanmışlardır. Şunu unutmamak gerekir ki, bozkurtlar nerede bulunurlarsa bulunsunlar o bölgenin bitki örtüsünü bile etkileyebilirler. Doğanın yeniden yapılanması için kurtlar önemli roller üstlenmiştir.
Bozkurtlar, avlarının üzerinde büyük bir hakimiyet sağlar. Genellikle otçul hayvanları yiyerek yaşamlarını sürdürürler. Bozkurtlar, çevresiyle en iyi şekilde uyum sağlayan yırtıcı bir türdür. Son buzul çağında hayatta kalan canlı türleri arasındadır. Bozkurtlar soğuk ve sert havalara karşı kolay adapte olabilirler. Bozkurtların üstün kurnazlığı ve kolay uyum sağlayabilme özelliği, birçok ortamda hayatta kalmasına yardımcı olmuştur.
Bozkurtlarda Beslenme
Bozkurtlar genellikle geyik, kanada geyiği, amerikan geyiği ve ren geyiği gibi memeli hayvanları avlayıp beslenmektedirler. Türkiye’de ise, tavşan, balık, kertenkele, meyve,yılan ve kunduz gibi hayvanları avlarlar. Kurtlar aynı zamanda leşleri de yemektedirler.
Bozkurtlar midesini tamamen tıka basa doldururlar. Bir kurt, bir avda en az 10 kilo et tüketebilmektedir.
Bozkurtlarda Üreme
Kurtlar doğum yaptığında yavruları mavi gözlü doğarlar. 8 ay sonrasında ise sarı rengine döner.
Bozkurtlar genellikle yılda bir kere üremek üzere çiftleşirler. Ocak ya da mart ayları çiftleşme dönemleri olarak bilinir. Muhtemel gebelik süreleri genellikl iki aydır. Genellikle beş ya da altı yavru doğururlar. Yavru kurt, gözleri ve kulakları kapalı halde 450 gram olarak dünyaya gelir. Kurtlar doğum yaptıktan sonra, yavrularını oyuklara ya da mağaralara saklarlar. Yavruları sert et yiyene kadar mağaradan ya da oyuklardan dışarı çıkartmazlar. Yavru bozkurtlar, iki buçuk ya da üç yaşına kadar doğdukları yerde kalırlar. Kendileri tek başına avlanacak kapasiteye geldiklerinde artık vahşi doğada tek başına avlanmaya başlarlar.
Bozkurtların Genel Özellikleri
- Bozkurtlar, doğada bir sesi 9.5 km öteden duyabilir. Açık ormanlık alanlarda ise 16 km mesafeden rahat bir şekilde duyabilmektedirler.
- Kurtlar sadece çöllerde ve yağmur ormanlarında yaşamazlar. En yaygın kara yırtıcı olarak bilinmektedir.
- Kurtların pençesinde yer alan perdeler sayesinde su içerisinde 10 km kadar mesafeyi rahat bir şekilde yüzebilirler.
- Bozkurtlar, 35 milyon yıl önce Mecosyon isimli bir canlı türünden evrimleşerek günümüzde halen yaşamını sürdüren canlılar arasındadır.
- Bozkurtlar, hiçbir zaman evcilleştirilemezler.
- Kurtlar, asla kapalı bir ortamda tek başına duramazlar. Kapalı bir ortamda kaldıklarında pençeleri ile kendilerine zarar verirler.
- İnsanlarda koku alma hücresi 5 milyon iken, Kurtlarda koku alma hücresi 200 milyon kadardır.
- Kurtlara ait en eski mağara görüntüsü M.Ö 20.000 yıl önce Güney Amerika’da keşfedilmiştir.
Kurtlar Hakkında İlginç Bilgiler
- Yeni doğmuş yavru kurt, idrarını yapamaz. İdrarını yapabilmesi için annesinin sıcak diliyle karnını yalaması gerekiyor.
- Avrupalılar, Kuzey Amerika’yı keşfettiğinde Amerikan tarihinde en çok avlanan canlı türü haline gelmiştir. Yirminci yüzyılın başlarında ise soyları neredeyse tükenecek duruma gelmiştir. 1915 tarihinde ABD Hükümeti, Batı eyaletlerinde ise, kurtlara dokunulmaması için bir yasa getirdi.
- Tarih boyunca Vikingler avladıkları kurtların kürkünü giyerek onunla ısınırlardı. Kurtların savaşçı ruha sahip olması sebebiyle, kurt kanı da içmişlerdir. Vikignler, kurtları savaş esnasında kullanan bir topluluktu.
- Bir kurt saatte 20 mil(32km) ve kendsiini zorladığında ise saatte 41 mil(57 km) hızla koşabilmektedir. Bu kadar yolu üstelik iki dakika da koşabilmektedirler.
- Kurtların ulumasının sebebi ise, gruptan ayrılan üyelerle temasa geçmek içindir. Yalnız kurtlar yalnız olduklarını belirtmek için ulurlar, bazen de eşlerini yanlarına çekmek için ulurlar. Bir kurdun uluması beş saniye sürer.
- Kurların gözünde tapetum lucidum ( ışığı yansıtan tabaka) bulunmaktadır. Bu tabaka sayesinde kurtların gözleri karanlıkta parlar. Gece görüşünü de kolaylaştırmaktadır. Kurtların gözü, bir insana göre daha az görmektedir, fakat bir kurdun vahşi hayatta en ufak bir hareketi bile farkedecek kadar duyarlıdır.