Dişi kedi ve erkek kedi kıyaslaması, özellikle yakın zamanda kedi sahiplenmeyi düşünen pek çok kedi sever tarafından yapılan bir kıyaslamadır. Her canlı türü, cinsi ve cinsiyeti bakımından farklı isteklerle doğar ve büyür. Kediler içinde geçerli olan bu durum, erkek kedi ve dişi kedi arasında pek çok farklılık olmasının nedenidir. Hangi kedinin sizin için daha uygun olduğunu anlamak için dişi kedi ve erkek kedilerin arasındaki farkları bilmeniz önemli olacaktır.
Dişi Kedi ile Erkek Kedi Arasında Ne Gibi Fiziksel Farklılıklar Bulunur?
Dişi kediler ve erkek kediler arasında hem fiziken hem de davranışsal olarak pek çok farklılık bulunmaktadır. Fiziki olarak aralarındaki en büyük farklılık dişi kedilerin hem gövdeleri hem de baş kısımlarının erkek kedilerden çok daha küçük olmasıdır. Dişi kediler sahip oldukları bu anatomik küçüklük sebebiyle erkek kedilerden daha zayıflardır. Erkek kedilerden daha zayıf olmaları ise dişi kedileri daha sakin kediler yapar. Erkek kediler dişi kedilerden çok daha aktif ve hareketli kedilerdir. Bu sebeple günlük enerji ihtiyaçları daha fazla olduğu için yedikleri mama da dişi kedilere oranla daha fazladır.
Dişi Kedi ile Erkek Kedi Arasında Ne Gibi Davranışsal Farklılıklar Bulunur?
Dişi kedi ve erkek kedi kıyaslaması yapıldığında pek çok farklı sonuca ulaşılabilir. Dişi kediler yapıları gereği doğum yapabilirler. Bu davranış onları güvenlik konusunda çok hassas canlılar yapar. Dişi kediler çok kısa süre içerisinde kendilerine belirli bir düzen kurabilirler. Özellikle sevdikleri oyuncaklarını evin kuytu köşelerine istiflemek dişi kedilerin en bilindik özellikleri arasında gelir. Bunun haricinde evdeki değişimler dişi kediler tarafından oldukça rahatsız edicidir.
Erkek kediler ise dişi kedilere kadar olduğu yeri sahiplenen canlılar değildir. Fakat erkek kediler dışarıya çıkmak konusunda dişi kedilerden çok daha isteklidirler. Özellikle açık kapılardan ve pençelerden dışarı kaçabilen kedileri sahiplenmeden önce önlemler almak gerekir. Dişi kediler daha yüksek seste miyavlarlar, erkek kedilerde ise bu ses daha tiz ve kısıktır. Kısırlaştırma işlemi de iki kedi arasında oldukça farklılık gösterir. Erkek kediler anatomileri gereği kısırlaştırma operasyonunu çok hızlı şekilde atlatabilirler. Kedilerde ise bu süreç daha meşakkatli ve zordur.
Dişi Kedi ile Erkek Kedi Aynı Evde Yaşayabilir mi?
Evlerinde birçok kedi olan kedi sahipleri erkek kedilerin ve dişi kedilerin bir arada yaşadığını gözlemleyebilir. Fakat erkek kedilerle dişi kedileri bir arada yaşatabilmek adına uzun bir alıştırma sürecine ihtiyaç duyulur. Kediler genellikle yalnızlığı sever ve tercih ederler. Belirli dönemlerde özellikle anne kediler yavrularıyla vakit geçirerek beraber yaşayabilir. Fakat genel olarak kediler beraber vakit geçirmeyi seven canlılar olarak bilinmezler.
Yine de aynı evin içerisinde yaşayan dişi ve erkek kedilerin de zaman içinde birbirlerine alışarak, vakit geçirdikleri durumlar gözlenmiştir. Dişi kedi ve erkek kedinin birlikte yaşaması bazı durumlarda avantajlı olabilir. Gün içerisinde evde yalnız kalan kediler başka bir kediyle oyun oynayabilir. Bu kedilerinizin sıkılmasını önleyecektir. Fakat dişi kedi ve erkek kedi kıyaslaması yapıldığı takdirde karşı karşıya gelen iki kedinin de stres olma ihtimali oldukça yüksektir. Siz de evdeki kedinizin yanına başka bir kedi almadan iyi bir araştırma yapmalısınız.