Evinizde beslediğiniz hayvanların bakımı her zaman düzenli ve özenli bir şekilde yapılmalıdır. Bu sayede onların yaşam kalitesini artırabilir ve uzun süreli bir dostluğun temellerini atmaya devam edebilirsiniz. Elbette bu süreçte ‘evcil hayvanların bakımı nasıl yapılmalı’ sorusunun yanıtları da araştırılmalıdır. Şimdi sizlere yapmanız gerekenleri ve bakım rutinleri hakkında önemli bilgiler aktarıyor olacağız.
Düzenli Veteriner Kontrolü
Evcil hayvanınızı aldıktan ya da sahiplendikten sonra hemen veterinere gitmenizde yarar var. Çünkü evcil hayvanlarda var olan sorunların önceden teşhisi, oluşabilecek sağlık sorunlarını engelleyecektir. İnsanlar gibi belirli dönemlerde check-up uygulamalarına ihtiyaç duyan evcil hayvanlarımızın kontrollerini düzenli olarak gerçekleştirmemiz gerekir. Ayrıca evcil dostlarınızın diyet ve diğer tıbbi ihtiyaçları için de planlama yapmanız önemlidir. Veteriner ile ilk ziyarette;
- Aşı planlaması yapılmalıdır.
- Hasta olabilen evcil hayvanınızda hangi semptomları takip etmeniz gerektiğini öğrenin.
- Acil durumlarda neler yapılacağına dair bilgi alın.
Evcil dostlarımızın bakımında en önemli nokta aşıdır. Can dostlarınızın sağlığı, yaşam alanındaki diğer insanlar kadar değerlidir. Aşılama sayesinde hayvanınızın bağışıklık sistemi güçlenirken aynı zamanda ev ortamındaki diğer insanlara vereceği zarar da en aza indirilir.
Bakım Detayları
Evcil hayvanlarınız için bazı detaylara da ihtiyacınız olacaktır. Sahiplendiğiniz hayvanlarla ilgili küçük bir araştırma yapmanız önerilir. Türleri ve ırklarıyla ilgili bilgiler edinirken aynı evcil hayvana sahip olan arkadaşlarınızdan da bilgi talep etmenizde yarar var. Eve getirdiğiniz evcil hayvanınız için düzen kurallarında esnek olmanız da önerilir. Çünkü her evcil hayvanın kişiliği farkı olacağından talep ve ihtiyaçları da değişkenlik gösterecektir.
Kaliteli ve Uygun Besin Kullanımı
Kolay erişebileceğiniz gıdaların evcil hayvanlarınız için sağlıklı olamayacağını unutmayın. Ayrıca kendi tükettiğiniz gıdaları onlara vermeyin. Kaliteli bir beslenme programı hazırlamalı ve yine kaliteli mamalar kullanmaya özen gösterin. Yine bu süreçte veterinerden en iyi besin kaynaklarının neler olduğunu ve hangi boyutlarda tüketmeleri gerektiğini öğrenin.
Evcil hayvanlar yem veya mama ile beslenmelidir. Bu mama ya da yemlerde evcil dostunuzun ihtiyacı olan protein, vitamin ve mineraller zaten bulunmaktadır. Haliyle kendi tükettiğiniz yiyecek ve içecekleri onlarla paylaşmamanız, sağlıklı ve uzun bir yaşam adına önemlidir.
Düzenli Temizlik Programı
Evcil hayvanınız için düzenli bir temizlik programı oluşturmalısınız. Bu sayede onların daha mutlu ve sağlıklı yaşamasını sağlayabilirsiniz. Minimum 15 günde 1 düzenli olarak temizlik yapabilir ve koku, hastalık gibi faktörlerin oluşumunu engelleyebilirsiniz. Ayrıca evcil hayvanlar yaşam alanlarının temiz olmasına her zaman özen göstermektedir.
Evcil hayvanların bakımı nasıl yapılmalı sorusunun önemli bir yanıtı da onları yıkamak olacaktır. Köpek ve kediler için genelde hortumlu ve küvetli ekipmanlar kullanabilirsiniz. Evcil hayvanların belirli aralıklarda yıkanması onların daha temiz bir kokuya sahip olmasında önemlidir. Ayrıca kaliteli bir şekilde nefes almalarını da sağlar. Tüylü dostların ise tüyleri düzenli bir şekilde tıraş edilerek temizlenmesi gerekir.
Sevgi ve İlgi
Tüm hayvanlar için sevgi ve ilginin yeri ayrıdır. Onlara sadece fiziksel olarak destek göstermek yerine ruhsal açıdan daha mutlu olmalarını sağlamak adına ilgiyi bırakmamanızda yarar var. Bu noktada;
- Onu motive etmek adına iyi davranışlarından sonra ödüllendirme yöntemine gidebilirsiniz.
- Evde beslenen hayvanın belirli zaman aralıklarında dolaşmasını sağlayabilirsiniz.
- Birlikte kullanabileceğiniz oyun setlerinden yararlanabilirsiniz.
Kafeste yaşayan evcil hayvanlarınızı günlük olarak dışarı çıkarmanızı öneriyoruz. Bu aşamada rutin kontrollerini yapmalı ve bakımlarını hiçbir şekilde ihmal etmemelisiniz. Bu şekilde evcil dostlarınız çok daha mutlu ve huzurlu yaşarken ayrıca size olan ilgisi artmaya devam edecektir.