Hayvanlar depremi hisseder mi konusu özellikle evcil hayvanı olan kişilerce merak konusu haline gelmiştir. Özellikle son dönemlerde oluşan depremlerden sonra hayvanların depremlere karşı nasıl tepki verdikleri uzmanlar tarafından araştırılmaya başlanmış konular arasında yer alır. Bazı makaleler hayvanların depremi hissettiğini desteklese de bazı makaleler bu konu hakkında kesin bir bilgi sunmamaktadır. Bu nedenle hayvanların tepkilerine ve davranışlarına göre depremi hissedip hissetmedikleri anlaşılır.
Depremi Hayvanlar Hisseder Mi?
Hayvanlar depremi hisseder mi konusunda yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda bu konu hakkında elle tutulan bir bilimsel kanıt olmadığını söylemektedir. Bununla birlikte yapılan başka bir araştırmada hayvanların insanlar tarafından hissedilemeyen deprem dalgalarını saniyeler öncesinden hissettiğini söylemektedir. Depremi hissetmeye başlayan hayvanlar bu durumda huzursuz olmaya başlayıp olduklarından çok daha farklı davranışlar sergilemeye başlar. Bu durum genelde depremden birkaç saniye öncedir. Bu nedenle insanlar da hayvanların bu davranışlarına çok fazla anlam veremiyor. Yani depremden dolayı farklı davranışlar sergileyen hayvanların bu davranışlarının depremden dolayı olduğu insanlar tarafından çok fazla anlaşılmıyor. Deprem bölgesinde yaşayan kişiler evdeki evcil hayvanlarının hareketlerinin değişmesinden dolayı depremin geleceğini tahmin edebilmektedir. Özellikle şiddetli sarsılmalarda evcil hayvanları bu tarz tepkiler vermesi insanların canını kurtarabilir. Bu nedenle aslında hayvanları depremi hissetmesi pek çok açıdan insanlar için olumlu bir durum oluşturur.
Deprem Sırasında Hayvanlar Nasıl Tepki Verir?
Hayvanlar depremi hisseder mi konusunda kesin bir kanıt olmasa da hayvanların deprem sırasındaki tepkileri ve davranış değişiklikleri aslında depremi hissettiğini göstermektedir. Deprem öncesinde kedi, köpek gibi memeli canlılarda esneme, kalp rahatsızlığı, tansiyon yüksekliği, sinir bozukluğu, baş dönmesi, burun kanaması, mide bulantısı ya da iştahsızlık gibi belirtiler gözlemlenmektedir. Bu belirtiler arasında yer alan kalp rahatsızlığı, sinir bozukluğu gibi belirtiler genelde birkaç gün öncesinden görülmeye başlar. Burun kanaması, baş dönmesi ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan davranış değişiklikleri ise genelde depremden birkaç dakika önceden oluşur.
Kediler yemek yememe, sahibini ısırma, yerde sürünme, tırmanma, huzursuzca ağlama, ortadan kaybolma gibi tepkiler verebilir. Köpekler ise kümeleşme, ortadan kaybolma, sahibini ısırma, yeri dinleme, göğe bakma, toprağı kazma, iştahsızlık, dışarı çıkmayı isteme, ağlayarak havlama, uluma ya da yüksek sesle havlama gibi davranışlar gösterebilir. Muhabbet kuşları depremden önce neşeli ötmeme, yememe, uçmaya çalışma, yürüme, çırpında ya da yüksek sesle ötme gibi davranışlar sergileyebilir. Martılar depremden önce çatılarda kümeleşme, yüksek sesle ötme gibi davranışlar sergileyebilir. Kargalar depremden önce havanın sıcaklığına rağmen çatılarda kümeleşme, garip bir şekilde bağırma, arabalara vere pencerelere pike yapma gibi davranışlarda bulunabilir. Kırlangıçlar ise depremden önce gökyüzünde hiç dinlenmeden sürekli dairesel olarak dönme ya da göç zamanı olmasa da tek doğrultuda göç etmeye çalışma gibi davranışlar sergileyebilir.