Hayvanlar

Hayvanlar Rüya Görür mü?

Hayvanlar ve Rüya

Hayvanlar rüya görür mü hayvan severler tarafından merak edilen konuların arasında bulunur. Hayvanların uykuları esnasında ani hareketlerde bulunduklarını, vücutlarında çeşitli uzuvlarını hareket ettirdiklerini gözlemlemek mümkündür. Bu gibi etkenler hayvan sahiplerinin hayvanların rüya gördüklerini düşünmesine neden olur. Ancak hayvanların rüya gördüklerine dair bilgi sahibi olmak için öncelikle rüyanın ne anlama geldiğini bilmek gerekir.

Rüya Nasıl Görülür?

Uyku esnasında bilinçsiz kas aktivitelerinin düştüğü doğal bir durum olan rüya, uyanık olunan anlarda yaşanan anılar ile ilgili olabilir. Rüya esnasında bilincin açık olmaması, bu durumu uyku döngüsünün bir parçası haline getirir. 

Uyku esnasında insanların ve hayvanların beyinleri birbirlerine yakın şekilde çalışır. Hayvanların beyin kalıplarında meydana gelen dalgaların insanların beyin kalıplarında meydana gelen dalgalar ile benzerlik göstermesi, hayvanların rüya görebileceklerine işaret eder. Ancak hayvanların rüya gördükleri ile ilgili edinilmiş kesin bir bilgi bulunmamaktadır. 

Hayvanların Rüyaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

Pek çok hayvan sahibi, hayvanlarının rüya gördüklerinden neredeyse emindir. Bununla ilgili kesin bir bilgi olmamasına rağmen, uyku esnasında beyin hareketlerinin insanların beyin hareketlerine benziyor olduğu bilinir. Bu sebepler dolayısıyla hayvanların rüya gördükleri düşünülür. 

Klinik gözlemler hayvanların rüyalarını ve uyku esnasında beyin hareketlerini gözlemlemeye çalışır. Bu şekilde hayvanların uyku modelleri hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. Hayvanların pek çoğu uykuya daldıktan bir süre sonra nefeslerini düzenli hale getirir, ardından 20 dakika boyunca REM uykusunda kalır. Bu sürenin ardından ise uyku döngüleri esnasında rüya gördükleri düşünülmektedir. Rüya gördükleri süreçler içerisinde hayvanların nefes alışverişlerinde düzensizlik ve kaslarında sebepsiz hareketler meydana geldiği görülebilir. Bu gibi etkenler, hayvan sahiplerinin hayvanlarının rüya gördüklerinden emin olmalarını sağlamaktadır. 

REM uykusu esnasında beyin fonksiyonları insanlarda ve hayvanlarda benzerlik gösterir. Dolayısıyla bu durum, hayvanların da gün içerisinde deneyimledikleri anıları rüyalarında görüyor olabilecekleri anlamına gelir. Rüya esnasında beyinde bulunan ve valori köprüsü adı verilen emniyet kemeri, beynin vücudu harekete geçirmesini engeller. Bu sebeple rüya esnasında oldukça hareketli olunsa bile, bu hareketler dışarı yansımaz ve uyku devam eder. Dolayısıyla hayvanlar da gün içerisinde yaptıkları aktiviteleri rüyalarında görebilir. 

Hayvanların gördükleri rüyalar, rüya görme sıklıkları ya da sürelerinde değişiklik yaşanmasına neden olan pek çok etken bulunur. Hayvanların türü, yaşı, yaşamı gibi pek çok etken, gördükleri rüyalar hakkında özelliklerin değişmesine neden olabilir. Özellikle yavruluk döneminde diğer dönemlere göre çok daha sık rüya görüldüğü bilinir. Bunun sebebi beyin fonskiyonlarının açık olması ve beynin gün içerisinde öğrendiği bilgileri uykuda işliyor olmasıdır. 

Hayvanların cinsleri ve ırkları da rüya döngülerinde değişiklik görülmesine neden olan birer etkendir. Örneğin küçük ırk köpeklerin, diğer köpeklere göre çok daha fazla şekilde rüya gördüğü bilinmektedir. Küçük ırk köpekler 10 dakika bir rüya görürken büyük ırk köpeklerde bu süre 60 ila 90 dakikaya kadar uzayabilir. 

Bazı hayvanlar uykuları esnasında oldukça hareketli ve sesli olabilir. Evinizi paylaştığınız bir hayvanın uykusu esnasında çıkardığı sesler, rüya gördüğüne dair bir işaret olarak algılanabilir. Hayvanların uykuları esnasında hareketli ve sesli olmalarında kaygı duymanızı gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Sağlıklı bir uyku döngüsünün özellikleri arasında bulunan rüyalar hayvanlar tarafından görüldüğünde sesler ve hareketler ile karşılık vermelerine neden olabilir. Hayvanların daha sakin ve huzurlu bir gün geçirdiğinde uykularının ve buna bağlı olarak rüyalarının da daha sakin şekilde gerçekleştiği bilinmektedir. 

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı