Köpek Cinsleri

İngiliz Bulldog Özellikleri ve Bakımı

İngiliz Köpek türlerinden Bulldog köpek ırkı, dünya üzerinde bulunan köpek ırkları arasında popüler ırklar arasında yer almaktadır. Buruşuk ve sevimsiz yüz hatları ile birçok insanın ilgisini çeken köpek türü, atalarından miras kalan farklı karakterlere sahiptir.

İngiltere’de yaşayan ve üretimi ingiltere’de gelişen İngiliz Bulldog köpek ırkı 19. yüzyılda kısa süreliğine yasaklanmıştır. 19. yüzyılda köpek dövüşlerinde sık sık kullanılan bu köpek türü, ismini de buradna almıştır. Korkutucu görüntüsüne aldanmayın, çok kibardır ve sahibini korur. Yabancı kişilerden tehdit algıladığı an anında saldırganlaşırlar. İngiliz Bulldog köpek ırkını sahiplenmek istiyorsanız, bu köpek ırkı hakkında bilgi edinmeniz gerekecektir. Sizlere en ince ayrıntısına kadar anlatacağız.


İngiliz Bulldog Özellikleri

Türkiye’de oldukça popüler olarak beslenen İngiliz Bulldog köpek ırkı, uyuruken horlaması, sevimli suratı ve ara sıra enerjik halleri ile kendine has özelliklere sahiptir. Çok uykucu bir karaktere sahip olan İngiliz Bulldog köpek ırkı, çok sadıktır. Eğer evinizde küçük çocuklar var ise, çocuklarla çok iyi anlaşacağından şüpheniz olmasın. Büyük değildir, küçük değildir: orta boylu olması en dikkat çeken özelliğidir aslında. Apartman’da beslenecek köpek türleri arasında yer alır, apartman hayatına uygundur. Bu köpek ırkı, soğuktan ve sıcaktan aşırı derecede etkilenir. Bu sebepten ötürü dışarıda soğuk yememesine dikkat etmeniz gerekmektedir.

Gün içerisinde aktif olmadıklarından ötürü fazla egzersiz ihtiyacına ihtiyaç duymazlar. O yüzden sürekli gezdirmenize de gerek yoktur. Yemek konusunda seçicidir, yemek yemeyi severler. Yemeğini kesinlikle önünden almayın, zaten yemeğini size vermez. Yemeğini alacağınız vakit, tüm inatçılığını kullanacaktır.

İngiltere kökenli olan bu köpek ırkı, en eski köpek türlerinden biridir. Dünya üzerinde “ulusal hazine” olarak kabul edilmiştir.

Bilinmesi gereken başlıca özellikleri

  • Güçlü yapıları vardır, kasları oldukça kuvvetlidir.
  • Sevgi dolu halleri bulunmaktadır, ev içerisinde bu halleri gereğinden fazla gösterir.
  • Cesur yapıları ile tam bekçilik yetenekleri ön plana çıkmaktadır.
  • Asalet sahibidir, heybetlerini belli ederler.
  • Fazla havlamazlar, apartman da beslediğinizde kafanızı ağrıtmaz.
  • Sürekli oyun oynamanıza gerek yoktur. Gururlu yapıları, oyunculuk anlayışını minimuma indirmiştir.
  • Basık burna sahip olmaları ile solunum problemlerine yatkındır.
  • 2008 tarihinde dünya üzerinde en popüler 10 köpek ırkı arasında yerini almıştır.

İngiliz Bulldog Tarihçesi

İngiliz Bulldoglar inatçılığın ve azmin simgesi olarak bilinir. Yüzyıllar boyunca “Bandogge” ismi ile anılmıştır. Eski kaynaklara göre Bulldog ismini 1609 tarihlerinde rastlanmıştır.

İngiltere’ye özgür köpek ırkıdır. 13. yüzyılda Kral John döneminde ortaya çıktıkları bilinmektedir. Boğa güreşlerinde yer almıştır. Bulldog köpek cinsi, boğaların burunlarından tutar ve hiçbir şekilde kaçmasına izin vermeden boğarak öldürürlerdi. Boğa güreşleri 1835 tarihinde boğa güreşlerinde kullanım tamamen iptal edilmiştir ve ingiliz bulldog köpek ırkının yaşamında birçok şeyin değiştiği bilinmektedir. 1859 tarihinde şovlarda yer almış ve İngiliz Bulldog köpek ırkına özel kulüpler kurulmuştur. Dünya üzeride resmen AKC tarafıdnan 1890 tarihinde resmi olarak tanınmıştır. Tarih boyunca, av köpeği, bekçi köpeği ve dövüş köpeği olarak kullanılmıştır.

İngiliz Bulldog Görünüşü ve boyutları

İngiliz Bulldog köpek ırkı boğa boğmak için yetiştirildiğinden ötürü birçok özelliği görünüşüne yansımıştır. Kısa buruna sahip olması ve çenesinin çok sağlam olması boğa güreşlerinde çok etkilidir. Dövüş esnasında rahat nefes almak için burun delikleri büyüktür. Şu anda tamamen yasaklanan hayvan güreşleri, 13. yüzyılda ne yazık ki çok popülerdi.

Kısa tüylü olması ile bakımı oldukça kolaydır.

İngiliz Bulldog köpek ırkının boyutu 30-40 arasında değişmektedir. Ağırlığı ise 22-28 kg arasında değişir.

İngiliz Bulldog Eğitim

İngiliz Bulldog köpek ırkı, eğitimde sahibine pek itaat etmezler. İnatçı tavırları ile verilen emirleri anında yerine getirmek istemez.

İngiliz Bulldog köpek ırkı,küçük yaşlarda fazla hareketlidir. Fakat 3,4 yaşına geldiğinde bu durum ortadan kaybolur. Tembellik yapmayı ve dinlenmeyi severler. Eğitimi kolay değildir, biraz zaman alacaktır. Öncelikle İngiliz Bulldog köpek eğitimi için, köpeğinizi iyi tanımanız gerekiyor, neler yapıp neler yapmayacağını iyi bilmeniz gerekecektir.

İngiliz Bulldog köpek ırkı, ne kadar uykuyu ve dinlenmeyi sevse de yürüyüş yapmaktan ve oyun oynamaktan hoşlanırlar. Egzersiz hareketleri onlara göre değildir. İngiliz Bulldogların sağlıklı olmaları için ufak egzersizlere ihtiyaç duymaktadır, az da olsa hareket yaptırmanız gerekiyor.
İngiliz Bulldogların büyümesi ve gelişimi diğer köpeklere göre hızlıdır. Bu köpek ırkı, yemek yemeyi sevdiği için çok kolay kilo alrılar. Yemek saatleri ve miktarı iyi ayarlanmalıdır. Yemek sonrasında kesinlikle yürüyüş yaptırmanız ve aldığı kiloları az da olsa yakması gerekecektir.

İngiliz Bulldog Bakım

İngiliz Bulldog köpek ırkı köpek besliyorsanız, haftada en az 3-5 kere diş fırçalamaya özen gösterin. Tüy dökme zamanında da sık sık tekrar edin. Yıkama işlemini ise, köpeğiniz ne zaman kötü kokmaya başlarsa o zaman yapmalısınız. Köpeklere için özel üretilen şampuanlar tercih edilmelidir.

Tırnaklarını sık sık kontrol edin, tırnakların uzunluğu parmaklarının bükülmesine sebebiyet vermektedir. Bunun önüne geçmezseniz kalça ve eklem sorunları oluşacaktır. Kulaklarda ve gözlerde gözyaşlarının yaptığı lekeleri Profesyonel veteriner hekimlerden aldığınız temizleme solüsyonu ile temizlemeniz yeterlidir.
İngiliz Bulldog köpek ırkı, küçük çocuğa benzer. Sürekli ilgi isterler. Eğitimleri doğru şekilde verildiğinde ve istenilen sevgiyi ona hissettirdiğinizde emeklerinizin boşa gitmediğini anlayacaksınız.

 

Etiketler

cihan

Merhaba ben cihan, yazı yazmasını ve yazıların paylaşılmasını seven bir insanım. Canlilar.net ile birçok yazıyı da büyük kitlelere paylaşmayı amaçlıyorum. Herşey canlılar için!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı