Jako Papağanı Özellikleri ve Bakımı
Tüm papağan türleri arasında konuşma özelliği ile bilinen Jako Papağanları birçok insan tarafından evcil olarak bakılmaktadır. Jako paağanlarının özellikleri, bakımı, tarihçesi ve beslenme özellikleri hakkında bilgiler.
Jako papağanları portekiz denizcilerinin favori kuş favorisi olan papağab türüdür. Jako Papağanı aynı zamanda Gri Afrika Papağanı olarak da bilinir. Bu papağan türü diğer amazon papağanlarına göre daha iyi konuşmaktadır.
Jako Papağanının Özellikleri
Jako papağanları görünüş olarak güvercinlere benzerler: gri renkleri ve orta boylu olması ile normal bir papağan olduğunu anlayabilirsiniz, fakat jakoları incelemeye devam ederseniz parlak kırmızı renkte kuyruğu ve turuncu gözlerinin ışıltısını çok rahat bir şekilde görebilirsiniz.
Jakoların tüyleri düz gri rengindedir, bazı jakolarda ise bu tüyler koyudan açığa örtülmüştür. Dünya üzerinde eşi benzeri olmayan bu papağanı bir kere görseniz, “hemen evime götüreyim besleyeyim” diyeceksiniz.
Yukarıda ki fotoğrafta jako papağanlarının yaşına göre göz rengi gösterilmiştir.
Yavru jako papağanları 6 aylık olduğunda gözleri koyu gri ya da siyah renkli olmaktadır. Bu durum, bir yaşına geldiklerinde göz rengi açık gri olur. İki yaşına girmiş jako papağanının göz rengi ise açık saman sarısı olur, 3-4 yaşlarına geldiğinde ise koyu sarı tonlarına bürünmektedir. Yetişkin bir jako papağanının final göz rengi ise turuncu rengidir.
Jako papağanları, Fildişi sahillerinin güney doğusu , batı kenya, Principe Adaları gibi yerlerde yaşamnıı sürdürürler. Vahşi hayatta tek dolaşmazlar, sürü halinde yaşamaktadırlar. Ağaçlarda ki meyve ve tohumları yiyerek yaşamını sürdürürler.
Jako Papağanı Tarihçe
Jako papağanlarının evcilleştirilmesi 4000 yıl öncesine dayanmaktadır. Mısır hiyerogliflerinde evcil kuş figürleri tespit edilmiştir. Antik Yunan döneminde, zengin romalı aileler gösteriş olarak papağan sahiplenirlerdir. Aynı zamanda dönemin krallarından İngiltere Kralı 8. Henry bir Jako papağanını edinmiştir. Bunun üzerine, birçok nesil yaşamları boyunca jako papağanlarını sahiplenmeye devam etmiştir.
Jako papağanlarının doğal yaşam alanları Tropik yağmur ormanları ve Afrika Savanası olarak bilinir.
Jako Papağanı Genel Özellikleri
- Yaşam süreleri ortalama 80 yıl olarak bilinir. Doğal yaşamda yaşayan jako papağanları 90 yıl yaşına kadar yaşayabilir, örnekleri mevcuttur. Evcilleştirilmiş bir jako papağanının yaşam süresi ise 50 ila 70 yıl arasındadır.
- Vücut ağırlıkları 450-520 gram arasındadır, kanat açıklıkları ise 40-53 cm ‘dir.
- Jakolar arasında en bilinen tür kırmızı kuyruklu olanlardır.
- Ona sevginizi gösterdiğinizde ve ilgilendiğinizde tam bir geveze olur, bu özelliği ile çok konuşkan bir tür olduğunu belirgin eder.
- İnsanları çok iyi taklit ederler, farklı sesleri anında söyleyebilirler.
- İyi bir eğitim ile bin kelimeye kadar konuşabilir.
- Yetişkin bir Jako, yaklaşık olarak 35 cm’ye kadar uzayabilir.
Jako Papağanı Bakım
Jako papağanları oldukça zeki papağan türüdür. Jako papağanları fiziksel gücünü koruyabilmesi için gün içinde kafes dışına çıkartılması gerekir. Jako papağanlarının bakımını son derece titiz bir şekilde yapmalısınız.
Tüm evcil hayvanlarda olduğu gibi jako papağanlarında, yiyecekler ve su taze olmalıdır. Sürekli olarak su değişitrilmesi, kontrol edilmesi gerekir. Hiçbir şekilde bayatlamış yiyecekleri vermeyin.
Öncelikle suyunu her daim kontrol etmeniz gerekir, musluktan su vermek yerine bir kabın içine suyu koyun ve bekletin, bekleyen suyu vermenizi tavsiye ediyoruz.
Jako papağanları Amazon ormanların yetiştiği için, onlara egzotik meyveler verebilirsiniz, dilimlenmiş meyveler ona iyi gelecektir.
Jako papağanlarını hiçbir şekilde karanlıkta tek başına bırakmayın. Karanlıkta yalnız bir şekilde bekleyen jako papağanı stese girebilir.
Evde yalnız kalan jako papağanı tüy dökebilir.
Jako papağanı güneş ışınlarını görmelidir, kafesi güneş ışınlarının dik geldiği bir noktaya bırakın.
Jako papağanlarını ev içerisinde besliyorsanız, kablolardan uzak tutmalı ya da tedbirler almalısınız.
Jako Papağanı Beslenme
Haşlanmış yumurta, haşlanmış patates, tuzsuz ay çekirdeği, yulaf, buğday, fıstık, arpa, pirinç, fındık, ceviz, sütlü kuru ekmek tanelerini Jako papağanlarına yemler verilebilir.
Jako papağanlarına kesinlikle maydanoz ve marul gibi yeşillikler vermeyin. Bu besinler jako papağanını ishal edebilir.
Yiyecek bulmakta zorlanıyorsanız, petshop’larda papağanlar için özel yemler bulunuyor : vitaminli ve karma yemlerini verebilirsiniz.
Jakolar, gün içinde öğünler dışında atıştırmalık yemekten oldukça keyif alırlar. Jakolar için, ufak kuruyemiş: fındık, ceviz, fındık ve fıstık gibi atıştırmalar mutluluk verir.
Ek olarak, papağanınızın sağlıklı bir yaşam sürmesi için, yapraklı yeşillikler, sağlıklı tohumlar ve taze sebzeler ile takviye halinde besinleri vermenizi tavsiye etmekteyiz. Bu yeşillikler papağanınızın daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Jako Papağanı Sağlık
Jako papağanları sağlıklı bir kuş türüdür. Jako papağanlarının sağlık problemlerinde baız vitamin çeşitleri eksiklikleri olabilir.
İşte bazı vitamin eksiklikleri ve yakalabileceği hastalıklar:
- A vitamini eksikliği
- D vitamini eksikliği
- Kalsiyum eksikliği
- Strese bağlı kendi tüyünü yolma ( yalnız başına ve karanlıkta tek kaldıkarında ortaya çıkabilir)
- Tüy hastalığı ve Psittacine gaga hastalığı(feather disease,PBFD and Psittacine beak and )