Kediler

Kedi Eğitimi Nasıl Verilir?

Kedi ve eğitim denildiğinde pek çok kişinin aklına sürekli olumsuz durumlar gelir. Ancak zıt kavramlar gibi görünen kedi ve eğitim arasında güzel ilişkiler kurulabilir. Zaten kedileri diğer canlılardan ayıran en önemli özellik, özgürlüklerine düşkün olmalarıdır. Her ne kadar aşırı bağımsız olarak tanınan patili dostlarımız, eğitim aşamasında bizi yoracak olsa da kedi eğitiminde bazı kurallara dikkat etmemiz yeterli olacaktır. Elbette kedilere getir, otur ve kalk gibi komutları vererek yapmasını beklemek son derece gereksiz bir davranış olacaktır.

Kedi eğitimlerindeki temel amaç, onlara bir şeyler yaptırmak olmamalıdır. Sadece kötü alışkanlıkların önüne geçmek için eğitim vermeniz gerekir. Biraz sabırlı hareket etmeniz gerekirken süreç sonunda son derece başarılı olabilirsiniz. Fakat şu bilgiyi en başta söylemekte yarar var; kedi eğitimi ciddi sabır ister. Eğitim aşamasında yolunda gitmeyen herhangi bir durum yaşandığında patili dostunuzu cezalandırmaktan kesinlikle sakınmanızı tavsiye ediyoruz.

Kedilere Tırnak Kesme Eğitimi Nasıl Verilmeli?

Tırnak kesim eğitimi biraz can sıkıcıdır. Bu süreçte kedilerin tırnakları törpülenmediğinde patilerine zarar verebilir. Ayrıca törpüleme imkanı olmayan yaşlı kedilerde sık sık sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Zaten sivri ve uzun tırnaklar hem kedilerin hem de kedi sahiplerinin yaralanmasına sebep olabiliyor. Evdeki eşyaları da kolaylıkla çizebilen kedilerin tırnaklarını düzenli bir şekilde kesmeniz gerekir.

Tırnak kesme eğitimi sürecinde kedinizin tırnak yapısını bilmeniz gerekiyor. İlk adımda kedinizi kucağınıza almalı ve önce ayaklarını ve patilerini sevmelisiniz. Bu hareketler onun aniden strese girmesini engeller. Daha sonra ürkütmeden tırnaklara doğru hareket ederek aşağıya doğru bastırın. Gizlenmiş tırnaklarını bu şekilde inceleyebilir ve pembe dokuya aşırı dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmelisiniz.

Veteriner hekimin tavsiye edeceği bir tırnak makasıyla beraber ilk aksiyonu almadan önce makası kedinizin yanına bırakın. Kısa bir süre sonra patilerine temas ettirerek bu işlemden zarar görmeyeceğini ona hissettirin. Tırnak kesme eğitimi hemen başlamamalıdır. Alacağınız bu aksiyonun birkaç gün devam etmesi gerekiyor. Kedinizin duruma hazır olduğunu düşündüğünüzde artık canını acıtmadan tüm tırnakları da aynı gün kesmeye başlayabilirsiniz. Patili dostlarımızın tırnaklarını 2-3 ayda bir kesmeniz yeterlidir.

Kedilerde Tüy Bakım Eğitimi Nasıl Olmalı?

Bu başlığı gördükten sonra bir çoğunuz tüy bakımının nasıl eğitimi olur şeklinde farklı sorulara yoğunlaşabilirsiniz. Öncelikle kediniz uzun tüylü bir ırk ise tüylerin düzenli taranması gerekecektir. Ayrıca kediler genelde kendini temizlemeyi seven canlılardır. Gün içinde tüylerini sürekli yalayarak temizler ve günü hijyenik bir şekilde tamamlar. Fakat bu durum onlar için yeterli değildir. Aslında kediler vücuduna dokunulmasından hiç hoşlanmaz. Bazı kediler ise taranmayı çok sever. Peki kedilerde tüy bakım eğitimine nereden başlamanız gerekiyor?

Kedilerin tüyleri belirli oranlarda dökülebilir. Bu durumda 2-3 günde bir düzenli fırçalamanız gerekiyor. Çünkü fırçalama yapmazsanız, kediniz bu tüyleri yutar ve midesinde biriktirir. Birçok sindirim ve mide sorunları da bu şekilde başlayacaktır. Orta ve uzun tüylü kedilerin taranmaması halinde tüylerde keçeleşme yaşanır. Keçeleşen tüylerin temizliği de çok zordur. Bu durum bazı deri hastalıklarına neden olacağı gibi patili dostunuzun fırçalanması sırasında acı çekmesini beraberinde getirecektir.

Kedinizi fırçaladığınızda, tüm bu olumsuz durumların önüne geçebilirsiniz. Ayrıca ölü tüyleri uzaklaştırdığınız için tüy dökülmesini de azaltabilirsiniz. Tüy bakım eğitimi verirken bu işlemi 2-3 günde bir tekrarlamanızı da öneriyoruz. Kedilerde düzenli tüy bakımı yapmak, kedinin vücut derisindeki problemleri de zamanında fark etmeniz anlamına gelir. Bu durumda hızlıca veteriner hekime götüreceğiniz kedinizde var olan hastalıklar teşhis edilerek tedavi süreci başlatılabilir.

Kedinizin tüy tarama işlemlerine eve ilk girdiği andan itibaren başlamalısınız. Bu şekilde tüy fırçalanmasına alışacak olan kediniz her fırçalama sırasında keyif alacaktır. Zaten kediniz bu işlem sırasında kuyruğunu ritmik ve hızlı bir şekilde sallıyorsa bir hayli güzel vakit geçiriyor demektir.

Kedilerde Tuvalet Eğitimi ve Önemi

Kedilerde eğitim sürecinin en önemli aşaması aslında tuvalet eğitimidir. Yavru kedilerde aslında kolay bir eğitim süreci söz konusudur. Çünkü ciddi bir eğitime ihtiyaç duymazlar. Doğumdan itibaren ilk 6 hafta boyunca tuvalet eğitimini annesinden alacak olan minik dostumuz bu süreçten sonra sahiplendiyse, yeni ortamına alışmak için tuvalet eğitimine tabii tutulmalıdır.

Kedilerde tuvalet eğitimi sürecinde temiz tuvalet kabı kullanmanız gerekir. Ayrıca tuvalet kumu da 2-3 günde bir temizlenmelidir. Değişimi ise haftalık olarak yapılabilir. Patili dostunuz yeni yaşam alanına alışırken aynı zamanda tuvaletine de alışacak ve bu konuda sizi mağdur etmeyecektir.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı