Kedi Bakımı ve Sağlığı

Kedi Tırmığı Hastalığı ve Belirtileri

Kedi tırmığı hastalığı halk arasında kedi tırmalama ateşi olarak bilinir. Ancak bu hastalık kedilerden bulaşan önemli bir rahatsızlıktır. Yapılan araştırmalarda İstanbul’daki kedi dostlarımızın yüzde 20’sinde, Ankara’daki kedilerin ise yüzde 8’inde bu hastalığın taşınabileceği belirtilmiştir. Yüksek pire popülasyonuna sahip olan Türkiye’nin ayrıca ılıman iklim kuşağında yer alması, bu hastalığa yakalanma riskini artırmıştır. Ayrıca kedi tırmığı hastalığının sebebi bir mikroorganizmadır ve adı Bartonella’dır.

Kedi Tırmığı İnsanlara Nasıl Bulaşır?

Bartonella mikroorganizması, kedilerin kendini yalama ve kaşıma sırasında dışkıyla kontamine olur. Ayrıca insanlara ısırma ve tırmalama yoluyla geçebilmektedir. Nadir olarak pire ısırığıyla da görülebilen kedi tırmığı hastalığının kediden kediye bulaşması da yine pireler yoluyladır.

Kedi Tırmığı Hastalığı Belirtileri

Kedi tırmığı hastalığı herhangi bir belirti göstermeden kedilerde uzun yıllar bulunabilir. Ancak pire yoğunluğunun fazla olduğu nemli ve sıcak bölgelerdeki kedilerde daha çok rastlanan kedi tırmığı Ağustos ayından itibaren sıklıkla görülebilir. Özellikle de bu dönemlerde kedinizi veteriner hekim kontrolünden geçirmenizi öneriyoruz. Evde yaşayan kediler de risk altında olduğundan hekim kontrolü şarttır.

İnsanlardaki ilk belirtisi, tırmalanan yerde deri lezyonunun oluşmasıdır. Bir süre sonra ülsere dönüşen lezyonlar kendiliğinden iyileşebilir. Ancak ilerleyen vakalarda kasık, koltuk altı ve boyun bölgesinde lenfadenopati adı verilen olgular gözlemlenebilir. Enfeksiyonun genel belirtileri ise baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, titreme ve ateş olarak sıralanabilir.

Kedi dostlarımızın sürekli nemli bir alanda yaşaması bu hastalığın görülme olasılığını artırır. Haliyle kedilerimize gereken desteği bu süreçte vermemiz gerekiyor. Zaten aylık düzenli kontrole götürmemiz gereken kedilerimizde farklı hastalıklarla da karşılaşabiliriz. Özellikle sağlıklı beslenme programına dikkat etmeli, kaliteli mama tüketmesini sağlamalı ve ilgiyi elden bırakmamalıyız. Kediler stresli dönemlerinde hastalıklara daha açık hale gelir. Bu durumu engellemek için gerek kedimizi tararken gerek günün herhangi bir saatinde gözlemlemeye devam etmeliyiz. Bazen şikayet belirtisi görülmeden ortaya çıkan hastalıklar, ilerleyen vadede kötü sonuçlara neden olabilir. Kedi tırmığı hastalığı veya diğer hastalıklar için düzenli beslenme, temiz bir yaşam alanı ve aylık veteriner hekim kontrolünü aksatmamakta fayda var.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı