Kedi ve Köpek Kuru Mamaları Nasıl Saklanmalıdır?
Kedi ve köpek kuru mamalarını saklama yöntemleri
Kedi ve köpekler için kullandığımız kuru mamalar açıldıktan sonra uygun koşullarda saklanmadığı takdirde tazeliklerini ve besin değerlerini kaybederler. Özellikle vitaminlerin yapısında değişiklikler ve yağ oksidasyonu oluşur. Bu mamalar besin değeri ile beraber, lezzetlerini de kaybettikleri için aynı zamanda kedi ve köpekler tarafından tercih edilmez. Bu nedenle kullanılan kuru mamaların saklama koşulları ve doğru şeklinde saklanmaları oldukça önemlidir. Bu sayede kedi ve köpeğinize sürekli olarak taze, sağlıklı ve lezzetli mama sunmuş olursunuz.
Kuru Mama Seçimi
Öncelikli olarak konuya kuru mama seçimi ile başlayalım. Evcil dostlarımız için oldukça fazla mama seçeneği bulunmaktadır. Bu mamaların her birinin farklı bir özelliği, kalite seviyesi ve fiyatı bulunmalıdır. Konumuz mama ve saklama koşulları olduğu için bu açıdan baktığımızda mama ambalajının da oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. Gıdalar için özel olarak üretilmiş olan ambalajlarda satışa sunulan ve aç kapa özelliği bulunan mamaların seçimi açıldıktan sonra saklama anlamında bize ciddi avantajlar sağlayacaktır.
Kuru Mamalar Nasıl Saklanmalıdır?
Mamaların ambalajları saklama koşullarının belirlenmesi açısından önemlidir. Kaliteli bir ambalaj ve aç kapa özelliği bulunan bir mama, kendi ambalajında saklanabilir. Burada dikkat etmeniz gereken konu ambalajdan mama aldıktan sonra ambalajı iyi bir şekilde kapatmanızdır. Paket içerisindeki mamanın sürekli olarak hava ile temas etmemesi iyi olacaktır. Ambalajı zarar görmüş veya ambalajına güvenmediğiniz mamaları farklı bir kap içerisinde saklamayı düşünebilirsiniz. Burada evcil hayvan sahipleri farklı seçenekleri kullanmaktadır. Fakat kalitesiz plastikler ve naylon poşetler mamaya özellikle lezzet ve koku anlamında zarar verebilir. Tercih etmeniz gereken ürünler mümkünse cam veya kaliteli plastik olmalı, kapağı iyi bir şekilde kapanmalıdır.
Mamalar ambalajları açılmadan önce ve sonra serin ve kuru yerde saklanmalıdır. Her ne kadar her zaman böyle bir ortamda saklanması gerekiyor olsa da özellikle açıldıktan sonra bu konuya ayrı bir özen göstermek gerekir. Mamalar için ideal saklama sıcaklığı 20-25 °C arasıdır. Nem oranı ise %50’nin altında olmalıdır. Özellikle sıcaklığın 35 °C’nin üstüne çıktığı durumlarda besin değerleri olumsuz etkilenmeye başlar. Nem oranı arttığında ise küflenme gibi durumların ortaya çıkması muhtemeldir. Tüm bunların yanında aşırı derece sıcaklık ve nem değişimleri de mamayı olumsuz etkileyebilir
Tüm bunların yanında dikkat etmeniz gereken başka hususlarda vardır. Kuru mamanın bulunduğu paket direk güneş ışığı görmemelidir. Saklandığı ortamda haşereler bulunmamalıdır. Çok sık açılıp kapatılmamalıdır ve sürekli olarak mamanın açık kalması engellenmelidir.
Günümüzde birçok kedi ve köpek kuru mamalar ile beslenmektedir. Evcil hayvan sahipleri mama seçimine özen göstermekte ve her zaman kaliteli mamayı tercih etmeye çalışmaktadır. Bununla beraber kuru mamaların ambalajları ve saklama koşullarının da oldukça önemli olduğu unutulmamalıdır.