Kedi Bakımı ve Sağlığı

Kediler Nasıl Yıkanır?

Kedilerin su ile bir sorunu yoktur. Fakat kediler hiç alışık olmadıkları su sıcaklığına maruz kaldığında tedirgin hisseder kendisini.


Öncelikle evcil hayvan sahiplendiğinizde bazı kuralları mutlaka öğrenmeniz gerekiyor. Kediler, vücutlarını temizleme konusunda çok titiz hayvan türüdür. Bir çok kedi türü yıkanmayı, suyu sevmez. Bu durum zamanla kedilerde stres sorunu oluşturabilir. Kediler, gün boyu kendini temizleyen hayvan türleri arasında yer almaktadır.

Kediler çok nazik hayvan türüdür. Hayatımızın bir parçası haline gelen kedilerin, belli zaman dilimlerinde ve kirlendiklerinde yıkanmaları gerekiyor. Kediyi fazla yıkadığınızda derinin altında bulunan yağ tabakası zayıflamaya başlar ve kısa süre içerisinde incelmeye başlar. Kedinizin sağlık sorununa olumsuz derecede etki eder. Kedinizi düşünüyorsanız, kedilerin nasıl yıkanması gerektiğine dair bilgileri paylaşacağız.

Kısaca: kedinizin sağlığını düşünüyorsanız zırt pırt yıkamayın ve ya canınız sıkıldığında kafanıza göre yıkamayın.

Kullanılacak malzemeler

– tırnak makası
– havlu
– ortam sıcak olsun, soğuk olmasın.
– yardımcı bir kişi

Kedinizi sevdiğinizi belli edin!

Kedinizi yıkamadan önce mutlaka zihinsel olarak ve psikolojik olarak güvende tutun. Sizler tedirgin oldukça kediniz de tedirgin olacaktır bunu aklınızdan çıkartmayın.
Kediniz yıkanmadan önce mutlaka tedirgin olacaktır. Kedinizi hafif okşayın, ona sevginizi verin. Sevginiz ile yumuşadıktan sonra hafif hafif vücudunun belli bölgelerine pamuğu ıslatarak ufak dokunuşlar yapın. Kedinizi banyoya hazırlamanın en etkili yolu bu aslında.

Kediniz için iyi şampuan seçin!

Evcil kedi bakmaya başladıysan, mutlaka kedin için özel şampuan al. Herhangi bir fikrin yoksa, internette araştırma yapmak yerine veterilerden bilgi alabilirsin ya da petshop’lara gidip kediler için özel şampuan alabilirsiniz (kedi türünü ve yaşını baz alarak bilgi vermeniz gerekiyor). Kedinizin şampuana karşı verdiği tepkiyi ölçün, kediniz eğer ki şampuanı sevmez ise sadece su ile yıkamanı öneririz. – sakın atlama bu adımı.

Şampuanı tüm vücuduna yaymak için lif kullanabilirsin, fakat elinizi hissetmesi daha iyi olacaktır (kendini güvende hissetmesi için).

Kedinizin yıkanmaya alışmasını sağlayın

Öncelikle kedinizin suya alışmasını sağlayın. Küvet içerisine oyuncaklar koyabilirsiniz. Oyun oynayarak kedinizi yorun. Kediniz suya girdiğinizde ani bir tepki vermemesi için: ısırma, kaçma ya da tırmalama gibi tepkileri azaltacaktır. Kedinizin en sakin olduğu zamanı seçin: “kediler karınları tok olduğunda sakin olurlar”.

Bazı öneriler

  • Kediniz, ilk defa su içine girecekse size saldıracaktır. Bu durumun önüne geçmek için banyo öncesinde kedinizin tırnaklarını mutlaka kesin.
  • Kedinizin tırnaklarını kestikten sonra, kedinizin tüylerini iyice taramanızı öneririz. Kedinizi taradığınız an, su ile temas ettikten sonra tüylerde düğümlenme olasılığını en aza indirecektir.
  • Kediniz su ile temas ettiği an aniden tehlikeye kapılmış gibi hissedecektir. Ani bir çırpınma hissi ve bulunduğu alandan hemen kurtulup kaçmak isteyecektir. Sizler bu durumun önüne geçmek istiyorsanız: mutlaka iki kişi ile yıkayın. Bir kişi kediyi tutar, diğeri ise yıkar ve durulama işlemini halleder. Böylelikle sizlere fazla sorun olmayacaktır.
  • Kedinizi yıkayacağınız suyun sıcaklığı, aynı ortam sıcaklığı ile aynı olmalıdır. Ne soğuk ne sıcak olmalıdır, ılık olması yeterlidir.

Kediler neden suyu sevmez?

Kediler yıkanır ve ev içerisinde besliyorsanız yıkamalısınız. Fakat kedilerin deri yapısı pek elverişli değildir bu duruma. Kediler doğaları gereği suya fazla bulaşmak istemezler. Çünkü su kedilerin tüm becerilerini yok etmektedir, hareket kabiliyetlerini tamamen bitiriyor, üşüyorlar ve tüyleri yapış yapış oluyor.

cihan

Merhaba ben cihan, yazı yazmasını ve yazıların paylaşılmasını seven bir insanım. Canlilar.net ile birçok yazıyı da büyük kitlelere paylaşmayı amaçlıyorum. Herşey canlılar için!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı