Kediler Neden Kokar? Kedi Kokusu Nasıl Önlenir?
Kediler kendilerine bakmayı seven ve titiz canlılar olsa da zaman zaman cildinde, ağzında ve tüylerinde kötü bir kokuya rastlanılabilir. Peki, kediler neden kokar? Kedilerin kokusu nasıl önlenir, sorularının cevabını verebilmek için kokunun nedenlerinin ve alınabilecek önlemlerin neler olduğuna dair bazı bilgiler verilebilir.
Kedilerin Kokma Nedenleri
Kediler insanlar ve diğer canlılar gibi sağlık problemi yaşayabilirler. İnsanlarda hastalık belirtileri olarak birtakım davranışlar ve komplikasyonlar gözlemlenebilirken, kedilerde hastalık kendini koku olarak gösterebilir. Kedilerde ağız kokusu, cilt ve kulak kokusu gibi farklı şekillerde ortaya çıkan kokular, tehlikeli hastalıkların habercisi olabileceği gibi bakım eksikliğinden de kaynaklanıyor olabilir.
Kedilerin kötü ve rahatsız edici kokularına çözüm üretmek için öncelikle kokunun neyden kaynaklandığını tespit etmek gerekir. Kedilerin kokma nedenlerini kokunun baş gösterdiği bölgeyi belirleyerek sıralayabiliriz.
Kedilerde Ağız Kokusu
Kedi sahiplerinin sevimli dostlarında rahatsız olduğu konulardan biri de ağız ve nefes kokusudur. Peki, evde beslenen kedi kokar mı? Kedilerde ortaya çıkan ağız kokusu hem sokak hem de ev ortamında yetişen kedilerde ortak görülebilen bir rahatsızlık türüdür. Kedilerde ağız kokusunun nedenleri şöyle sıralanabilir:
- Ağız içi enfeksiyon
- Diş çürükleri
- Ağız ve diş bakımı yetersizliği
- Diş eti hastalıkları
- Sağlıksız ve kalitesiz mama tüketimi
- Ağız içi tümör hastalıkları
- Bağırsak tıkanıklığı
- Böbrek hastalıkları
Kedilerde Cilt Kokusu
Kedilerde görülen koku problemi ağız v nefes kokusu dışında cilt üzerinde ortaya çıkabilir. Kedimin tüyleri kokuyor, gibi şikayetlerde bulunan kedi sahipleri için vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekimle görüşmelerini tavsiye edebiliriz. Çünkü kedide görülen cilt kokusu; kanser, bağışıklık sistemi zayıflığı, alerji ve farklı hastalıklardan kaynaklanabilir.
Kedilerde cilt kokusunun nedenlerini şöyle sıralayabilir:
- Sokakta kalmış yavru kedinin, annesinden tuvalet ve bakım eğitimini öğrenememiş olması
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Kedi kumunun temizlenmemesi
- Psikolojik açıdan depresyonda olması
- Korkmuş olması ve kendini güvende hissetmemesi
- Maya ve bakteriyel enfeksiyonlar
- Yaşlılık
- Bölge işaretlemesi
Kedilerde Kulak Kokusu
Kedilerde kulak kokusu, genellikle kulak içi enfeksiyonlar ve kulağın zarar görmesi sonucunda meydana gelebilir. Kediler oyun oynadığı sırada kulaklarını bir yere çarpabilir veya çizebilirler. Böylece kulak bölgesinde bir enfeksiyon oluşabilir. Kedilerde kulak enfeksiyonu, ev veya sokak ortamında yaşayan kedilerde ortak görülen bir rahatsızlıktır. Kulak enfeksiyonu ise, kulak bölgesinde istenmeyen kokuların oluşmasına neden olabilir. Kedinizin kuyruk ve kulak bölgesinde rahatsız edici bir koku problemi yaşıyorsanız, sevimli dostunuzu uzman bir veteriner hekime muayene ettirmeniz gerekir.
Kedim Kötü Kokuyor, Ne Yapmalıyım?
Kedilerin sağlıklı bir yaşama ve gelişme ortamına sahip olması için, kedinizde oluşan kötü kokuları gidermek amacıyla bazı önlemleri almanız gerekir. Kedim kokuyor ne yapmalıyım? Diye merak eden kedi sahipleri için önerebileceğimiz bazı ipuçları şöyle sıralanabilir:
- Kedinizin ağız kokusunu gidermek için düzenli olarak dişlerini fırçalamanız gerekir. Aynı zamanda besin içeriği yeterli olan sağlıklı ve kaliteli mama ile sevimli dostunuzu beslemeniz gerekir.
- Kedilerde görülen kötü kokuyu yok etmek için, mutlaka kedi kumu ve tuvalet kabını düzenli olarak temizlemeli ve kedi kumunu tazelemelisiniz.
- Kedinizin cilt ve tüy kokusunu yok etmek için, onu düzenli olarak taramalı ve gerekirse tüy sağlığını destekleyen kedi maltı takviyesi uygulayabilirsiniz.
- Kedilerin yatak, oyuncak, ped ve battaniye gibi sürekli olarak kullandığı malzemeleri düzenli olarak yıkamanız gerekir.
- Kedinizin cildinde ve ağzında oluşan kötü kokuları gidermek ve kötü koku oluşumunu önlemek için düzenli olarak veteriner kontrollerini sağlamanız gerekir.