Bazen şirin dostlarınızda ağız kokması gibi sorunlar yaşanabilir. Yavru kedilerde de ağız kokusu gözlemlenebilir. Elbette kedi bakımı her zaman özen gerektiren konular arasındadır. Özellikle de yavru kedi bakımına gerekli hassasiyet gösterilmediği zaman sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Tam da bu noktada kedi sahipleri ‘kedimin ağzı kokuyor’, kedilerde ağız kokusu neden olur gibi soruları araştırmaya başlar. Bu yazımızda sizlere hem yavru kedilerde ağız kokusu nedenleri hem de yetişkin kedilerde ağız kokusu neden olur sorularının detaylı yanıtlarını paylaşıyor olacağız.
Yavru Kedilerde Ağız Kokusu Neden Olur?
Yavru kedilerde ağız kokusu nedenlerine geçmeden önce minik dostlarımızın bebekler gibi diş değiştirdiğini unutmamak gerekiyor. Ortalama 3.5 aylık oldukları zaman diş değiştirmeye başlayan yavru kedilerde bu süreç 8. aya kadar devam eder. Bu nedenle yavru kediler diş değiştirirken ağız kokusu sorunuyla karşılaşabilir. Normal olarak karşılanması gereken bu durum bir süre sonra kendiliğinden kaybolur.
Yavru kedilerde ağız kokusu sebepleri arasında diş eti sorunları da bulunmaktadır. Diş etlerinde meydana gelebilecek enfeksiyonların her zaman ağız kokusuna davetiye çıkardığı bilinir. Eğer yavru kedinizin diş etleri kızarmış ve şişmiş ise bir hastalığın başlangıcı olabilir. Diş eti sorunları dışında iç parazitlerin de ağız kokusuna sebep olduğu unutulmamalıdır. Halk arasında bağırsak kurdu olarak bilinen bu parazitler yavru kedilerde sıkça görülebilir. Organ yetmezliği, mide ve bağırsak hastalıkları da ağız kokusuna davetiye çıkarabilir.
Kedilerde Ağız Kokusu Nedenleri
Sadece yavru kedilerde değil, yetişkin kedilerde de sıkça görülebilen ağız kokusunun genel nedenlerini sıralayacak olursak;
- Diş eti ve ağız boşluğunda oluşabilecek virüs hastalıkları
- Diş taşları
- Ağız boşluğu lezyonları
- Tartar
- Diş çürükleri
- Peridontal hastalıklar
- Diyabet gibi metabolik hastalıklar
- Parazit ve enfeksiyonlar
- Kötü beslenme
- Mide rahatsızlıkları şeklindedir.
Kedimin ağzı kokuyor şeklinde araştırma yapan kedi sahipleri bu nedenlere bağlı olarak ağız kokusunun ortaya çıkabileceğini unutmamalıdır. Tedavisi kolayca yapılan bu durumun önce teşhis edilmesi gerekir. Örnek olarak diyabet nedeniyle ağız kokusu yaşayan kedinizde önce şeker hastalığının tedavisi yapılır.
Kedinizin birikmiş diş taşlarını temizlememeniz, diş etlerinde baskı oluşturur ve diş eti sorunlarını beraberinde getirir. Haliyle bu durum ağız kokusu nedenleri arasındadır. Diş etlerindeki hasarlar zamanla enfeksiyon ve bakterilere neden olacak ve kedinizde yemek sorunları da oluşabilecektir.
Kedimi Ne Zaman Veterinere Götürmeliyim?
Aşağıda sıralanan durumlar yaşanıyorsa vakit kaybetmeden kedinizi veterinere götürmenizde yarar var;
- Kedinizin ağzına sürekli olarak patisini götürmesi
- Ağızdan kötü koku yayılması
- Aşırı derecede ağız kokusuyla beraber sarı kornealar, iştahsızlık ve kusma yaşanması
- Kedinizin dişlerinde kahverengi tartarlar oluşması
- Çiğneme ve yutma zorluğu
- İltihaplı ve kırmızı dişler
Kedilerde Ağız Kokusu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kedinizde ağız kokusu varsa öncelikle bu durumun nedenleri sıralanmalıdır. Veteriner hekimin teşhisinden sonra sadece diş problemleri varsa diş temizliği yapılabilir. Ancak sindirimsel sorunlar sebebiyle ağız kokusu yaşanıyorsa tedavi aşamaları veteriner tarafından sizlerle paylaşılır.
Hem yavru hem de yetişkin kedinizde ağız kokusunu engellemek için düzenli veteriner kontrolü şarttır. Ayrıca kedinizin dişlerini her gün ve düzenli bir şekilde fırçalamanız ve özel diş macunları kullanmaya özen göstermeniz önemlidir. Ancak kullanacağınız macun ve fırçalar için mutlaka veterinerinizden tavsiye almalısınız. Çünkü kedinizin midesinde hassasiyete neden olabilecek bir macunun kullanımı farklı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Son olarak diş sağlığını destekleyecek bir beslenme diyeti oluşturabilirsiniz.