Kedilerde aşı takvimi oldukça büyük bir öneme sahiptir. Özellikle kedilerde görülen çok büyük ve ölüme yol açan hastalıkları önlemek ve önüne geçebilmek için düzenli aşılarının yapılmış olması gerekir. Bakteri ve mikroplardan korunmak için her aşının eksiksiz olması şarttır. Aşı sayesinde kediler daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşama sahip olur. Kedinin yavruluk ya da yetişkinlik döneminde yaptığı aşılar ömür boyu koruyacaktır.
Kedilerin Olması Geren Aşıları
Kedilerde aşı takvimi genel olarak bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılmaktadır. Hastalıklara benzer ve bununla birlikte patojene özgü olan antikor gelişmesi için aşı yapılır. Bu nedenle özellikle ölümcül olan ve kedinin tüm hayatını etkileyebilen hastalıkların önüne geçilmesi için yavruluk döneminde daha ciddi aşılar yapılmaktadır. FVRCP, Kuduz, Feline Lösemi ve Bordetella aşıları yavru kedilerin ihtiyaç duyduğu çok önemli aşılardandır. Özellikle yavru kedilerin bağışıklık sistemi yetişkin kedilere göre daha güçsüz olduğu için bu aşılarla bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi amaçlanır. Yapılan bu aşılar daha çok virüs alt yapılıdır.
Barınak, sokak ya da başka evlerde bulunan kedilerden hastalık kapmaması için mutlaka yapılmalıdır. Yavru kedilerin ilerleyen dönemlerinde ise yine önemli olan diğer aşılar yapılmalıdır. Karma aşısı, iç ve dış paraziti aşısı da belirli zaman aralıklarında ve kedinin kaç haftalık olduğuna bağlı olarak yapılır. Bu durumda kedinin tedavi gördüğü veteriner hekim tüm bilgilendirmeyi yapar. Aşı yapmaya başladıkça bir sonraki aşının ne olduğunu ve ne zaman gelinmesi gerektiğini de bilgilendirir. Bu bilgilendirmeye uyarak aşı zamanları atlanmamalıdır.
Kediler 1 yaşını doldurduktan sonra artık yetişkin bir kedi olduğunda da yeniden aşılama gerekecektir. Bu aşılamalar genel olarak yavruluk dönemindeki aşıların tekrarı olacaktır. Kedinin bağışıklık sistemini yeniden güçlendirmek için yapılır. Aşı sırasında kedinin genel sağlık durumu da araştırılır. Buna yönelik olarak farklı tedavilere de geçilebilir. Bazı aşıların güçlendirilmesi ve tekrar etmesi gerekir. Özellikle sağlıksız ve iyi beslenemeyen kedilerin 3 yılda bir aşı olması gerekir. Bu konu hakkında veteriner hekimle daha detaylı görüşülmelidir.
Kedilerin Aşılama Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Kedilerde aşı takvimi çıkarılırken yani aşıları yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Burada en çok dikkat edilmesi gereken unsur doğru aşının doğru zamanda yapılmasıdır. Bu anlamda kedinin doğum tarihini bilmek oldukça önemli bir konudur. Veterinerler genel olarak bu durumu göz önünde bulundurarak kedinin sahibini bilgilendirse de doğum tarihi tam olarak bilinmediğinde tahmini bir zamanda aşı yapılabilir. Doğru zamanda doğru aşı yapıldığı zaman vücuttaki etkisi de bu anlamda artacaktır. Veteriner hekimlerin aşı sırasında dikkat etmesi gereken noktalardan biri farklı aşıları aynı enjektörde vermemesidir.
Aşılar birbirine karışarak ters tepki gösterebilir. Bu durum veterinerin gözünden kaçarsa mutlaka uyarılması gerekir. Bununla birlikte kedi hamileyse kesinlikle aşı yapılmamalıdır. Aşı prospektüsünde hamile kedilere yapılabileceği belirtilmediyse hiçbir aşı hamilelere yapılmamalıdır. Bu durum zaten veteriner hekim tarafından bilgilendirilir. Hamilelik döneminde yapılan aşı doğacak olan yavruların anne karnındaki gelişimlerini olumsuz etkileyebilir. Bununla birlikte hamilelik zaten kediler için yorucu bir süreçtir ve üzerine bir de aşı eklendiğinde kedi çok yorgun düşecektir.