Kedilerde astım nedenleri, belirtileri ve tedavisi evcil hayvan sahipleri tarafından merak edilen klinik konular arasında yer alır.
Kedilerin solunum problemi yaşamasına neden olan astım hastalığı alerjen kaynaklı olabildiği gibi farklı nedenlerden de kaynaklanıyor olabilir. Kedilerde %5-7 oranda rastlanan bir hastalık olarak astımın nedenleri, belirtileri ve tedavi süreci ile ilgili merak edilen konulara kısaca değinebiliriz.
Kediler Neden Astım Olur?
Kediler neden astım olur? Solunum yolu ile oluşan bu hastalığın nedeni de solunum yoluna giren zararlı bakterilerdir. Yetişkin veya yavru kedilerde astım hastalığı, duyarlı oldukları alerjenlere bağlı olarak solunum yollarında iltihaplanma olarak ortaya çıkar. Kedilerde astım hastalığının oluşma nedenleri şöyle sıralanabilir;
- Ev içindeki tozlar
- Temizlik malzemeleri
- Parfüm ve oda kokusu gibi kimyasal kokular
- Böcek ve haşere ilaçları
- Kirli hava ve sigara dumanı
Kedilerin bu gibi faktörlerle sürekli ve aşırı teması, solunum yollarında iltihaplanma oluşumuna bağlı olarak astım hastalığını meydana getirebilir. Astımı olan kediler ise, bazı tetikleyici faktörlerden dolayı nöbet geçirebilir. Kedilerde astım krizi; sigara dumanı, küf, kedi kumu tozu, polen ve toz gibi tetikleyici faktörler ile şiddetlenebilir.
Kedilerde Astım Belirtileri
Alt solunum yolunun ve bronşların daralması olarak adlandırılan astım hastalığı, ilk dönemlerde belirgin belirtiler göstermez. Fakat koştuğu veya oyun oynadığı sırada hırıltılı sesler çıkarıyorsa, astım belirtisi gösteriyor olabilir. Peki kesin olarak kedinin astım olduğu nasıl anlaşılır? Kedilerde astım belirtileri şöyle sıralanabilir;
- Kronik kuru öksürük
- Hızlı nefes alıp verme
- Hırıltılı nefes alma
- Ağız açık soluma
- Solumakta güçlük çekme
- Şiddetli öksürük nöbeti
- Ağız ve dil kenarlarında morarmalar
Kediler astım krizi geçirirken kedi sahipleri çoğunlukla tüy kustuğunu zannederek bu durumu önemsemeyebilir. Fakat astım nöbeti geçiren kediler öksürüğün yanı sıra kusma veya hapşırma belirtileri de gösterebilir. Böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda mutlaka sevimli dostunuzu bir veteriner hekime muayene ettirmeniz gerekir.
Kedilerde Astım Tanısı Nasıl Konur?
Veteriner hekimlerin kedilerde oluşan astım hastalığını teşhis etmesi için uyguladığı 3 yöntem bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ve ilki, kan tahlilidir. Tahlili ile kedinin vücudunda iltihap olup olmadığı anlaşıldıktan sonra, göğüs grafisi ile akciğerlerde bulunan iltihaplanmanın kapsamı belirlenir. Çünkü solunum yolunda enfeksiyon oluşan kedilerin akciğerlerinde sıvı birikmesinin meydana gelmesi mümkündür. Akciğerlerde oluşan sıvı birikmesi ise, göğüs grafisi ile net olarak gözükebilir.
Bilgisayarlı tomografi ve çeşitli görüntüleme tekniklerinin kullanıldığı yöntemlerle astım teşhisi konulan kedinin veteriner hekim kararı ile tedavisine başlanır.
Astıma Yatkın Olan Kedi Irkları
Astım hastalığı genetik faktörlü bir sağlık problemi olmadığı için her yaş, cinsiyet ve ırkta gözükme ihtimali bulunur. Sokak kedilerinde de astım hastalığı görülebilirken, ırksal bir yatkınlık aranıyorsa eğer bu ırkın Siyam kedi ırkı olduğu öne sürülebilir.
Kedilerde Astım Tedavisi Mümkün Mü?
Kedilerde alerjik astım tedavisi ile başarılı sonuç alınması için, kedide astım hastalığının neden oluştuğunu bilmek oldukça önemlidir. Kedilerde astım hastalığını bitiren net bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte, kedinin solunum yollarının rahatlatılması için ilaç tedavileri uygulanabilir.
Kedilerde astım hastalığına uygulanan tedavi, solunum yolundaki iltihabın giderilmesine yönelik olmalıdır. Bu anlamda steroid ilaç tedavisi oldukça etkilidir. Astımı olan kedilere uygulanması gereken tedavi yöntemini belirlemek için veteriner hekimin uyguladığı tanı testleri ile hastalığın ne aşamada olduğu tespit edilmesi gerekir. Böylece kedilerde astıma ne iyi gelir? Diye merak eden kedi sahipleri için enjeksiyon, hap ve steroid ilaç tedavilerinin yanı sıra kedide alerjiye yol açan; temizlik maddesi, parfüm ve sigara dumanı gibi etmenlerden uzak tutulması gerektiği söylenebilir.