Kedi Bakımı ve SağlığıKediler

Kedilerde Deri Hastalıkları ve Tedavisi

Kedilerde Deri Hastalıkları

Kedi sahiplerinin yakından tanık olduğu konulardan biri olarak kedilerde deri hastalıkları ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için birtakım bilgiler verilebilir.

Deri yani cilt hastalıkları, kedilerde en yaygın görülen hastalık türlerinden biridir. Tüy dökülmesi, kabuklu yara ve kaşıntı, kedilerde görülen deri hastalıklarının yaygın belirtileri arasında yer alır. Peki kedilerde hangi deri hastalıkları yaygınlık gösterir, inceleyelim.

Kedilerde Sık Görülen Deri Hastalıkları

Günlük yaşamda aktif olmayı seven ve tüy bakımına özen gösteren sevimli dostlarımız kedilerde sık görülen cilt hastalıkları, başta alerjik dermatit olmak üzere dokuz farklı türe ayrılmaktadır.

Alerjik Dermatit

İnsanlarda olduğu gibi kedilerin de ciltleri farklı etken maddelerine karşı hassasiyet gösterebilir. Mamalar, ev yemekleri, pire ısırığı ve polene karşı alerjik reaksiyon gösteren kedilerde alerjik dermatit hastalığı görülmeye başlar. Alerjik dermatit kedilerin göbek bölgesinde, patilerinde, kuyruk ve kulak bölgelerinde tüy dökülmelerine neden olur. Rahatsız edici kaşıntıları engelleyerek rahatlık sağlama açısından, veterinerler tarafından belirli ilaç tedavileri uygulanmaya başlar.

Kepekli Cilt Hastalığı

Kedilerin derisinde, insanlarda olduğu gibi kışın pul şeklinde dökülmeler meydana gelir. Peki, kedi derisi neden kepeklenir? Tüylerin bakımsız kalması ve yanlış beslenme kedi derisinde oluşan pul şeklinde dökülmelerin nedenleri arasında yer alır.

Kedi Aknesi

Yüz ve çene bölgesinde meydana gelen kedi aknesi, kedilerde sıklıkla görülen deri hastalıkları arasında yer alır. Kedi aknesinin görülme nedenleri; ilaç kullanımı, stres, travma ve beslenme olarak örnek verilebilir. Uzman veteriner tarafından muayene edilen kedide akne teşhisi konulduktan sonra, krem ve ilaç tedavisi ile yüz ve çene bölgesindeki akneler giderilmeye çalışılır.

Tüy Dökülmesi (Alopesi)

Kedilerde görülen alopesi, yani aşırı tüy dökülmesi hemen hemen her kedi sahibinin bir dönem yaşadığı cilt problemlerinden biridir. Kediler aşırı miktarda tüy döküyor ve bu tüy dökme süreci geçmiyorsa bu problemin temelinde tıbbi bir hastalık bulunduğu söylenebilir. Aynı zamanda kediler tedirgin, stresli ve uyum sağlayamadıkları zaman aşırı tüy dökülmesi problemi yaşayabilirler.

Mantar Enfeksiyonu

En yaygın görülen cilt hastalıklarından biri olarak mantar enfeksiyonu kedilerin kulakları ve ön patilerinde görülür. Mantar enfeksiyonunun oluştuğu cilt lezyonları görülebilir. Kedi derisinde mantar nasıl geçer? Kedi derisinde görülen mantar enfeksiyonu diğer evcil hayvanlara bulaşma özelliğine sahip olduğu için, evinde birden fazla kedi besleyenler için tedavi yöntemi merak konusudur. Uzman bir veterinere mantar enfeksiyonu nedeniyle muayene olan kediler, yapılan testler sonucunda ilaç ve merhem tedavisine başlayabilir.

Pirelenme

Kediler dışarıdan eve taşınan pireler nedeniyle çoğu zaman pirelenme problemi yaşayabilir. Özellikle dış parazit aşısı bir hafta dahi geçmiş olan kediniz, pirelenmeye oldukça müsaittir. Çoğu kedi sahibi tarafından sorulan kedi derisinde kabuklanma neden olur? sorusuna pirelenmeden kaynaklı bir cilt lezyonunun oluştuğu söylenebilir. Kedilerde pirelenme kabuklu deri dökülmesi, kuyruk bölgesinde tüy dökülmesi ve aşırı kaşınma pirelenmeden kaynaklanan semptomlar olarak örnek verilebilir. 

Yağlı Kuyruk

Çeşitli nedenlerle vücudunda aşırı yağlanma oluşan kedilerde yağlık kuyruk hastalığı görülebilir. Kedilerde yağlı kuyruk belirtileri olarak; kuyruğun üst kısmında yağlı bir görünüm, kötü koku ve yapışıklık sıralanabilir. Aynı zamanda kuyruk bölgesinde oluşan yağlanma tüm deriye yayılarak ilerleme gösterebilir.

Cilt Tümörü

Kedilerin ciltlerinde zaman zaman yumrular oluşabilir. Kedinizin cildinde oluşan yumrular her daim tümör belirtisi olmamakla birlikte, cilt tümörü daha çok yaşlı kedilerde görülen bir kanser türüdür. Kedilerde cilt tümörü tedavisi olarak, uzman bir veteriner hekim tarafından yumru alınıp tümörün yayılma hızı durdurulabilir.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı