Kedi Bakımı ve Sağlığı

Kedilerde Gençlik Hastalığı

Gençlik Hastalığı

Kedilerde gençlik hastalığı, “Panlökopeni” ismi ile de anılmakta olup dünya genelinde, hemen hemen çoğu kedide gözlemlenebilir bir hastalıktır. Kedilerde gençlik hastalığı çok fazla bulaş riski taşır ve teşhis ve tedavi yöntemleri doğru uygulanmadığı takdirde kedinin ölümüne varacak kadar kötü sonuçlara da neden olabilir. Bu hastalıktan en fazla yavruluk döneminde olan kediler etkilenmektedir. Son zamanlarda yapılmakta olan araştırmalara göre gençlik hastalığının uygun oda şartları olduğu takdirde yaklaşık 1 yıla kadar yaşayabildiği gözlemlenmiştir. Aşı yöntemi ile riskleri ve bulaşması önlenebilir bir seviyede olan bu hastalık, aşı uygulanmayan kedilerde hızla yayılmaya devam etmektedir. Kedinin beyaz kan hücre miktarını azaltan gençlik hastalığı ya da panlökopeni; beyaz kan hücre miktarının azalması ile bazı enfeksiyon problemlerinin ortaya çıkmasına da neden olmaktadır. 

Kedilerde Gençlik Hastalığı Belirtileri Nelerdir? 

Kedilerde gençlik hastalığının belirtileri çok fazla değişkenlik göstermektedir. En sık rastlanan belirtiler arasında ise; ishal, kabızlık, sürekli kusma hali, iştahsızlık ve buna bağlı olarak gelişen aşırı kilo kaybı, tüylerde gözle görülür derece sertlik ve kalınlaşma bulunur. Aynı zamanda psikolojik açıdan da kedileri kötü anlamda etkilemekte olan bu hastalığın, bir veteriner hekim kontrolünde teşhisi konulmalı ve tedavileri uygulanmalıdır. 

Kedilerde Gençlik Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde Gençlik hastalığı nedenleri konusuna gelince; panlökopen olarak adlandırılan virüsün bulaşarak yayılması ve kedinin vücudunda uzunca süre yaşaması en büyük neden olarak bilinmektedir. 

Kedilerde Gençlik Hastalığı Teşhisi

Kedilerde gençlik hastalığı teşhisi gözlemlenen belirtiler sonucunda uzman bir veteriner hekim tarafından konulmalıdır. Arkadaş ya da komşu kişilerinden duyulan kulaktan dolma bilgilere kesinlikle itibar edilmemeli, süreç çok profesyonel bir şekilde yürütülmelidir. Aynı zamanda veteriner hekime kedinin o zamana kadar olan tüm faaliyetleri eksiksiz bir şekilde aktarılmalı, herhangi bir başka kedi ile temas durumunun olup olmadığı, hangi alanlarda bulunmuş olduğu söylenmelidir. Kedilerde gençlik hastalığı teşhisi yapılırken fiziksel bir muayene ile birlikte kan sayımı, bazı testler ve tahliller de uygulanmakta olup tüm bunların sonucunda teşhis konulmaktadır. 

Kedilerde Gençlik Hastalığı Tedavisi

Kedilerde gençlik hastalığı tedavisi, gerekli teşhis konulduktan hemen sonra başlatılmalıdır. Veteriner hekimin bilgi ve isteği dahilinde kedi bir süre hastanede yatmak durumunda kalabilir. Kedilerde gençlik hastalığı tedavisine başlandığında ilk olarak vücudun normal sıvı seviyesine ulaşımı sağlanır. Bunun devamında uygulanacak olan tedaviler ise hastalığın boyutu ve veteriner hekimin kontrollerine bağlı olarak gelişim gösterecektir. Gençlik hastalığı ve panlökopen olarak adlandırılmakta olan bu hastalığın bulaş riski çok fazla olduğundan dolayı geçici bir süreliğine izolasyon da daha sağlıklı bir adım olacaktır. 

Kedilerde gençlik hastalığı tedavisi ile birlikte bakım konusu da son derece önem arz etmektedir. Özellikle hastaneden eve dönüldükten sonraki ilk aşamada kedinin rahat ve konforu üst düzey bir şekilde sağlanmalı ve veteriner hekimler müsaade edilmesini onaylayana kadar izolasyon süreci devam ettirilmelidir. Mümkün mertebe eğer mevcut ise diğer evcil hayvanlara bir süre evden uzakta başka bir yerde bakılmalıdır. 

Kedilerde gençlik hastalığı görülmesine neden olan panlökopen virüsü kedilerdeki fizyolojik etkilerin yanı sıra psikolojik etkiler de bırakmaktadır. Bu nedenle de kedi sahipleri bu dönemde daha hassas davranışlar göstermelidirler.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı