Kedi Bakımı ve SağlığıKediler

Kedilerde Gençlik Hastalığı

Gençlik Hastalığı

Gençlik hastalığı olarak da bilinen kedi genç hastalığı, dünya üzerinde görülme riski oldukça fazla viral bir hastalıktır. Tedavi edilmediği müddetçe ölümcül sonuçlara yol açabilen bu hastalığın nasıl bulaştığı, belirtileri ve önlenmesi anlamında yapılması gereken aşı uygulaması gibi bilgilere sahip olmak, kedi sahipleri açısından büyük önem taşımaktadır. Tıbbi adı Panlökopeni olan kedi gençlik hastalığının nasıl bulaştığı, belirtileri ve tedavi seçeneklerinin neler olduğunu sizlere şöyle aktarabiliriz.

Kedilere Gençlik Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Kedilerde gençlik hastalığı; dehidrasyon, kanlı ishal ve kusma gibi belirtilere yol açan yaygın görülen viral hastalık türüdür. Feline Parvovirüs (FPV) kaynaklı viral hastalık olan gençlik hastalığı; kedilerle enfekte yolu ve dışkı yolu ile bulaşmaktadır. Ağız ve burundan yayılan virüs, kediler arasında dışkı, idrar ve salya yolu ile doğrudan bulaşır.

Kediler arasında enfekte yolu ile bulaşan FPV virüsü, birbirleri ile doğrudan temas yolu dışında kullandıkları eşyalar aracılığıyla bulaşma riski de oldukça fazladır. Bundan dolayı evinde birden fazla kedi besleyen kişiler, FPV virüsü taşıyan hasta kediyi diğer sağlıklı olan kedilerden izole etmesi gerekir. Peki, kedilerde genç hastalığı insanlara bulaşır mı? FPV virüsü taşıyan, yani gençlik hastalığına yakalanan kediler bu virüsü insana bulaştırmaz. Fakat enfekte olan kedilerle temas halinde olan kişiler, gerekli hijyen tedbirlerini almadığı zaman başka kedilere bu virüsü taşıma riski bulunmaktadır.

Kedilerde Gençlik Hastalığı Belirtileri

Panlökopeni olarak adlandırılan kedilerde genç hastalığı belirtileri olarak şunları sıralayabiliriz:

  • Yüksek ateş
  • Kusma
  • Kanlı ishal
  • Dehidrasyon
  • Cilt kuruluğu
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Karın bölgesinde şişme ve ağrı

FPV virüsü kedilerin vücuduna girdikten itibaren yaklaşık olarak bir hafta veya 10 gün içerisinde ilk belirtilerini meydana getirir. Gençlik hastalığına yakalanan kediler ilk bir haftalık süreçte yorgun, iştahsız ve mutsuzdur. Bir haftadan sonra, aniden yüksek ateş belirtisi baş göstermeye başlar.

Gençlik hastalığının belirtileri arasında yüksek ve ani ateş yaygın bir belirti olarak ifade edilse de bazı durumlarda oluşmayabilir. Virüs kaynaklı vücutta gelişen dehidrasyon, tüylerin bakımsız olmasına ve yoğun dökülmelere neden olur. FPV virüsünden kaynaklanan kusma ise, yeşil renkli ve yapışkandır. Ortalama 1-2 haftalık bir sürece yayılan bu belirtilerden en az birini gösteren kedinizi vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekime muayene ettirmeniz gerekir. Aksi takdirde FPV virüsünün ilerlemesi vücutta ölümcül sonuçlara neden olabilecek hastalıklara neden olabilir.

Kedilerde Gençlik Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde genç hastalığı nasıl geçer? Kedilerde gençlik hastalığı belirtilerinden ishal ve kusmayı önlemek adına yaş mama takviyesi ile birlikte serum tedavisi uygulanmaya başlar. Bu aşama tedavinin ilk adımını oluşturmakla birlikte, kedinin yaşadığı ortamın mümkün olduğu kadar hijyenik olmasına özen gösterilmelidir.

Gençlik hastalığı, sadece sokak kedilerinde görülen tehlikeli bir hastalık değil, ev ortamında dışarıdan getirilen bir virüsün enfekte olması ile bulaşıcılık gösteren hastalık ev kedinizde de tehlikeli boyutlar kazanabilir. Bu nedenle aynı evde yaşayan başka kediler de bulunuyorsa, hasta olan evcil dostunuzu mutlaka bu kedilerden ayrı bir ortamda bulundurmanız gerekir.

FPV virüsü bulaşan kedilere tedavi sürecinde, bağışıklık sistemini güçlendirici vitamin takviyeleri uygulanmaktadır. Fakat bu hastalığın tedavi süreci kedinizi yorup yıpratabilir. Bu nedenle virüsün bulaşma ihtimaline karşı kedinize gerekli olan aşıyı düzenli olarak yaptırarak, önleyici tedbirinizi alabilirsiniz. Peki kedilerde genç hastalığı hangi aşı ile bulaşması önlenebilir? Kedilerin 7 haftalık gelişim süreçlerini tamamlamasından sonra her yıl düzenli olarak karma aşısının uygulanması gerekir. Kedilerde karma aşı, FPV virüsünün enfekte olma riskini minimuma indirir.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı