Kedilerde gençlik hastalığı çok ciddi ve kedinin sağlık durumunu oldukça olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Panlökopeni de denilen bu hastalığın en küçük belirtisinde bir an önce veteriner hekime götürülerek gerekli tedavisinin yapılması gerekir. Hastalığın seyretmesine göre ya da kedinin bağışıklık sistemine göre her kedide farklı belirtiler ve etkiler olabilir.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Nedir?
Kedilerde gençlik hastalığı oldukça ölümcül olan bir viral hastalıktır. Hastalığın oluşmasına neden olan DNA virüsü olarak bilinin parvovirüs tip2’yle uyumludur. Gençlik hastalığı tüm yaşlarda sıklıkla görülse de genelde sütten kesilen yavrularda ve 2- 6 yaş arasında olan kedilerde görülmektedir. Hastalığın kuluçka süresi ise yaklaşık 2 gün ila 12 gün arasında değişmektedir. Panlökopeni virüsü doğada oldukça yaygın olarak bulunur. Kedilere bulaşarak yayılan bir hastalıktır. Bu sebeple aşısız olan kedilerde ve barınakta yaşayan kedilerde sıklıkla görülebilmektedir. Virüs çok dayanıklı olduğu için bulunduğu ortamda çok uzun süreler yaşayabilir. Oda sıcaklığında ise yaklaşık olarak 1 sene canlı kalabilir. Pek çok dezenfektan türüne karşı da oldukça dayanıklıdır.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Belirtileri
Kedilerde görülen gençlik hastalığının belirtileri şu şekilde görülmektedir;
- İştahsızlık,
- Aniden yükselen ateş,
- Genelde sarı renkli kusma,
- Genelde mukuslu ve kanlı ishal,
- Şiddetli depresyon,
- Sıvı kaybına bağlı olarak deride kuruluk oluşması,
- Karın bölgesinde ağrı,
- Göğüs kafesi ve kürek kemiklerinde çıkıntı,
- Ani ölüm gençlik hastalığının belirtileri arasındadır.
Yukarıda verilen belirtiler ortalama olarak vücuda girdikten 12 gün sonra görülmeye başlar. Kediler bu süre içerisinde iştahsız, gergin, mutsuz ve ayaklarını vücudunun altında toplayan bir pozisyonda oturur. Hastalığın son dönemlerinde ise vücut ısısı oldukça düşer ve kedi komaya girer. Bu hastalık bazı vakalarda hafif seyredebilir. Hafif seyrettiği durumlarda genelde 1- 3 gün içerisinde tamamen iyileşme görülür. Kedinin bağışıklık sisteminin düzeyi ve hastalığa hangi evrelerde yakalandığı bu iyileşme sürecini değiştirir. Eğer kedi hamileyken gençlik hastalığına yakalanırsa ölü doğurur ya da düşük yapar. Bununla birlikte beyin gelişimi anormal olan yavrular da doğurabilir. Bu durumlar kedinin gebeliğinin hangi döneminde bu hastalıkla karşılaştığına göre değişmektedir.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Tedavileri
Kedilerde gençlik hastalığı mümkündür fakat spesifik bir tedavisi yoktur. Genelde hastanın bağışıklık sistemi güçlendirilmeye çalışılır ve hastalıkla birlikte görülen semptomlar azaltılmaya çalışılır. Sıklıkla sıvı kaybı yaşayan kedilere intravenöz sıvı takviyesi yapılır. Aynı zamanda lökopeni aracılığıyla gelişebilecek olan farklı enfeksiyonlar için de kediye çeşitli antibiyotik tedavisi uygulanır. Kedinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek amaçlı olarak immunstimulan ilaçlara başlanmaktadır. Veteriner hekim kedinin hastalığının nasıl seyrettiğini detaylı bir şekilde inceler. Buna yönelik olarak en doğru tedavi yöntemini uygular. Kedilerde gençlik hastalığının görülmemesi için 6 ya da 8 hastalıkken karma aşısının yapılmaya başlanır. İlerleyen süreçlerde yine bu hastalıkla karşılaşma riski yüzünden belirli aralıklarla kediye aşıları yapılır.