Kedi sahiplerinin sıklıkla araştırdığı konulardan biri olan kedilerde görülen güvensizlik belirtileri olarak belli başlı davranışlar örnek verilebilir.
Kediler tabiatları gereği köpeklere kıyasla güven duymakta daha güçlük yaşayan evcil hayvanlardır. Peki kedinizin size veya yaşadığı ortama duyduğu güven seviyesini öğrenmek isterseniz bu konu ile alakalı birkaç püf noktayı sizlerle paylaşacağız.
Güven Problemi Yaşayan Kedilerde Görülen Davranış Belirtileri
Acemi kedi sahipleri veya yeni kedi sahiplenmek isteyen kişiler, kedilerin güven duygusunun nasıl test edildiğini öğrenmek isteyebilir. Peki, kedinizin size güvendiğini nasıl anlarsınız? Bu soruya cevap olarak, kedilerde olan güvensizlik probleminin davranışlarına nasıl yansıdığını açıklayabiliriz.
Tırmalama
Kedinizde gözlemlediğiniz tırmalama davranışı, kendini güvende hissetmediği anda verdiği bir içgüdüsel tepki olarak değerlendirebiliriz.
Kediniz sizin ona yaklaşma taleplerinize karşı tırmalama ile cevap veriyorsa, bulunduğunuz ortam içerisinde güvende hissetmediği bir durumun mevcut olduğu anlamına gelir. Sizden gelen bir koku veya ortamda bulunan tanımadığı bir kişi, bu faktörlerden herhangi biri olabilir. Böyle bir durumda onu kendine haline bırakarak zaman tanımayı denemenizi tavsiye ederiz.
Isırma
Isırma, kedilerde bazen oyun oynama, bazen de tepki vermek anlamına gelebilir. Fakat oyun oynamak için sizi ısırdığını çok kolay anlayabilirsiniz. Oyun sırasında değilken sizin ona yaklaşmanızı istemiyor veya kucağınıza aldığınızda ısırmaya başlıyorsa, rutin olarak yaşadığı duygu değişimlerinden biri olarak değerlendirebilir. Peki ısırmaya başlayan kedilerin güveni nasıl kazanılır? Onu yerine bırakarak ilgiyi kısa bir süreliğine başka bir noktaya kaydırabilirsiniz.
Hırlama
Hırlama, kedilerde saldıracağını bildiren bir ön bildirim olarak ifade edilebilir. Ona yaklaşmaya başlamadan önce bu sesi duymanız muhtemeldir. Oldukça derinden gelen ve gittikçe ürkütücü bir boyuta ulaşabilecek olan bu ses, ona yaklaşmayı durdurmamanız halinde size tokat veya tırnak atabileceğinin uyarısını yapar.
Saklanmak
Saklanmak demişken, çocukların da küçükken en çok sevdiği oyunlardan biri olarak hatırlanabilir. Bu durum kedilerde de geçerlidir. Tüylü dostunuzu mutlu etmek istiyorsanız, onunla sadece 5 dakikanızı ayırarak bir saklambaç oyunu oynayabilirsiniz. Fakat saklanması bazen oyun oynadığını göstermeyebilir.
Kediler saklanarak, güvensizlik hissettiği kişiye veya duruma karşı bir koruma kalkanı yaratır. Ortamı en iyi gözlemleyebileceği bir yere hızlı bir geçiş yaparak sehpa altına, koltuk altına, dolap içine veya ayakkabılığa saklanır. Böyle durumlarda saklandığı yerden zorla çıkarmamanız ve kendi isteği ile çıkması için ona zaman tanımanız gerekir.
Miyavlamak
Kedilerde görülen güvensizlik belirtileri olarak miyavlamak örnek verilebilir. Sevimli dostunuz sürekli olarak miyavlıyorsa canını sıkan ve kendini güvende hissetmediği bir durum yaşanıyor demektir. Duruşu ve miyavlamasından huzursuz olduğunu hissettiğiniz zaman, yavaş ve yumuşak davranarak onu güvende hissedebileceği bir ortama yerleştirmenizi öneririz.
Göz Bebeklerinin Büyümesi
Kedilerde göz büyümesi, korkunun ifadesidir. Gözleri büyüyen ve hareketleri ile korktuğunu hissettiren kediler, kendilerini her an saldırılara karşı savunma kalkanı olarak patilerini hazırlar. Heyecanlandığı hatta bir böcek veya sinek gördüğü zaman da göz bebekleri büyüyen tüylü dostlarınızın korktuğunu anlamak için sonrasında sergilediği agresif davranışlarını gözlemleyebilirsiniz.
İdrar Yapmak
Kediler kendilerini güvende hissetmediği ortamlarda, kum kabı dışında bir alana idrar yaparlar. Bu davranışını bir savunma mekanizması olarak değerlendirebilirsiniz. Kendini güvende hissetmediği ortamda idrarını yaparak, ortamı daha güvenli hale getirmeye çalışan kedilerin bu davranışını sürdürmemesi için onunla doğru iletişimi kurmanız ve onu güvende hissettirmeniz gerekir. Kedilerde görülen güvensizlik belirtileri olarak idrar yapma davranışı, güvensizliğini en yüksek derecede hissettiği belirti olarak değerlendirilebilir.