Öncelikli olarak “Sistit Nedir?” sorusuna cevap vermeye çalışalım. Sistit, alt üriner sisteme ait olan idrar kesesi yani mesanenin iltihaplanmasıdır. Kedilerde interstisyel sistit aynı zamanda idiyopatik sistit olarak ta adlandırılır. İnterstisyel sistit ise nedeni tespit edilememiş olan idrar kesesi iltihaplanması anlamına gelmektedir. Bu sorun hem erkek hem de dişi kedilerde karşımıza çıkabilmektedir. Tedavisi biraz zor olan ve sık sık tekrarlayabilen bir hastalıktır.
Kedilerde İnterstisyel Sistit Belirtileri
Üriner sistem problemleri genellikle ilk olarak üriner sistem ile ilgili belirtiler verir. Zamanında müdahale edilmezse ve tedaviye başlanmazsa genel belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Kedilerde interstisyel sistit durumunun başlıca nedenleri aşağıdadır.
- Normale göre çok daha sık idrara çıkma.
- İdrar yapma pozisyonu alma ama bazen idrar yapamama ya da çok az yapma.
- Tuvalet kabı dışındaki yerleri idrar yapma.
- İdrar yaparken ağrı ve acı hissinin ortaya çıkması.
- İdrarda kan bulunması.
Kedilerde İnterstisyel Sistit Nedenleri
Kedilerde sistite neden olan bazı faktörler olabilmektedir. Fakat konumuz olan interstisyel sistit durumunda sorunun altında yatan neden tam olarak belirlenemez ve bu nedenle bu şekilde adlandırılır. Yapılan bazı araştırmalar bu soruna neden olabilecek veya bu sorunu tetikleyecek bazı faktörleri ortaya çıkarmıştır. Bunlar arasında stres ve strese neden olabilecek tüm faktörleri öncelikli olarak sayabiliriz.
Bunun yanında yapılan bazı araştırmalar sonucunda bazı faktörlerin bu sorunu tetiklediği net olmasa da düşünülmektedir. Bu faktörler arasında endokrin sistem bozuklukları, kardiyovasküler sistem sorunları, sinir sistemi hastalıkları sayılabilir.
Kedilerde İnterstisyel Sistit Teşhis ve Tedavi
Ortaya çıkan belirtiler sonucunda kedilerde bir idrar yolu sorunu olduğu anlaşılır. Bunun alt üriner sistemden mi, yoksa üst üriner sistemden mi kaynaklı olduğu yapılan fiziksel muayeneler ve bazı laboratuvar testleri ile belirlenebilir. Tam kan sayımı, biyokimya profili ve tabi ki idrar testleri tanıda yardımcı olur.
İdrar testinde birçok kritere bakılabilir. Kan, kristaller, savunma hücreleri, pH, özgül ağırlık ve protein idrar testinde bakılan başlıca kriterlerdir.
Tedavide ise hastalığın şiddetine göre bir yol çizilir. Duruma göre antibiyotikler ve ağrı kesiciler öncelikli olarak kullanılan ilaçlardır. Fakat bunun yanında kedilerde stresi azaltmak oldukça önemlidir. Bunun için davranış terapileri ve antidepresan ilaçlar uygulanabilir. Bu sorun tekrarlanma riski olan bir sorundur. Bu nedenle bu sorunu tetikleyebilecek faktörleri ortadan kaldırmak gerekir ki stres bunlardan en önemlisidir. Bunun yanında beslenmeye de dikkat etmekte fayda vardır. Veteriner hekimin önerdiği özel diyet mamalar ile beslemek riski azaltacaktır.