Kedi sahipleri bazen ‘kedim kakasını yapamıyor’ şeklinde yakınmaktadır. Öncelikle herhangi bir sağlık sorunu olmayan kediler günde minimum 1 defa tuvalete çıkar. Bazen bu süre 2 güne çıkabilir. Ancak kediniz 48 saatten daha fazla süre tuvalete çıkmamışsa ya da ıkınmasına rağmen dışkılayamıyorsa kabızlıktan bahsedilebilir. Bununla beraber dışkıda sertleşme varsa, tuvalet kabına gittiği zaman sinirli bir şekilde miyavlıyorsa yine kabızlık durumu yaşanıyor demektir. Bu süreçte kedinizin karın bölgesine dokunarak sertlik ya da şişlik hissediyorsanız, kediniz kabız olmuş demektir.
Tanım itibariyle kedilerde kabızlık; dışkılarının kalın bağırsakta tutulması sonucunda düzensiz olarak dışkılamasıdır. Bazı kediler hiç dışkılama yapamaz ve bu durum bazı sağlık problemlerini beraberinde getirebilir. Yazımızın devamında kedim dışkı yapamıyor, kedim kakasını yapamıyor, kedim neden kabız oldu gibi soru ve sorunların yanıtlarını paylaşıyor olacağız.
Kedilerde Kabızlık Nedenleri
Kedilerde kabızlık iki farklı şekilde ele alınabilir. Kronik ve akut kabızlık olarak incelenmesi gereken kedilerde kabızlık sorunu için önce akut kabızlık nedenlerine bakmamızda yarar var. Akut kabızlık nedenleri;
- Stres
- Yeme alışkanlığındaki değişiklikler
- Kanser
- Hormonal değişimler
- Yutulan yabancı cisimler ya da tüyler
- İlaçların yan etkisi
- Bağırsaklarda yapışma
- Hareketsizlik
- Kalça ya da omurga kemiğindeki hasarlar
- Potasyum eksikliği şeklindedir.
Yemek alışkanlığındaki değişimlerde uzun süre açlık, su tüketmeme veya mama değişimi gibi faktörler etkilidir. Stres oluşturabilecek durumlar ise evde kendini güvensiz hissetmesi, kum kabında kirlilik, yolculuklar, yaşam alanındaki değişiklik, evde yabancı birinin olması şekilde sıralanmaktadır.
Kedilerde kronik kabızlık nedenleri ise şu şekildedir;
- Susuz kalma
- Az sıvı tüketimi
- Aşırı kilo alımı
- Yaşın ilerlemesiyle metabolizmanın yavaşlaması ve hastalıkların başlaması
- Yetersiz hareket
- Vücuda yeteri kadar lif alınmaması
- Düzensiz yemek verilmesi
- Yetersiz beslenme
Kabızlık nedenleri arasında birçok hastalık da sıralanabilir. Bunlar;
- Şeker hastalığı
- Spastik barsak
- Kolit
- Tiroid hastalığı
- Mega kolon
- Karaciğer fonksiyonlarında azalma
- Romatizmal hastalıklar şeklindedir.
Kedilerde kabızlık nedenleri bunlarla da sınırlı değil. Yoğun parazit enfeksiyonları kedilerde kabızlığa sebep olmaktadır. Doğumsal anomaller, endokrin ve metabolik hastalıklar ve çevresel faktörler kedilerde parazit enfeksiyonuna davetiye çıkarabilir. Ayrıca nörolojik hastalıklar, kaybı bozukluğu, aşırı korkma gibi psikolojik durumlar da kedilerde kabızlık nedenlerindendir. Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olan kediler de genelde kabızlık sorunu yaşar. Ayrıca yabancı cisim yutan ya da tüy tıkanıklığı sorunu olan kedilerde de çoğu zaman kabızlık gözlemlenir.
Kedimin Kabız Olduğunu Nasıl Anlarım?
Kedinizin kabız olup olmadığını anlamak için gözlem yapmanız gerekir. Eğer kediniz kum kabına gidiyor, ıkınıyor ancak dışkılama yapmadan çıkıyorsa muhtemelen kabızlık sorunu yaşıyor olabilir. Ancak bu hareketin birkaç kez tekrarlanması gerekir. Dışkı yapmaya çalışırken bağıran kedilerde de kabızlıktan şüphe duyulabilir.
Kedilerde Kabızlık Tedavisi
Kedilerde kabızlık tedavisi elbette veteriner hekim kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Sıvı eksiği yaşayan kedilerde genelde damar içi sıvı takviyesi uygulanır. Bazen de Laksatif kullanımına gidilebilir. Laksatifler, dışkının miktarını artırır ve bağırsak hareketlerini hızlandıran uyarıcılardır. Ancak uzun vadeli ve bilinçsiz kullanımı son derece zararlıdır. Bazen kediniz için lif kullanımı da önerilebilir. Suda şişen ve eriyen 2 çeşit lif bulunmaktadır. Dışkının şişmesini sağlayan liflerin faydasını görmek için kedinizin su tüketiminin artırılması gerekir. Ancak kedinize her gün lifli gıdalar vermek aşırı zararlıdır.
Kedinizi kabızlık sorunundan korumak için;
- Lif oranı yüksek gıdalarla beslenmeniz gerekir.
- Kum kabı temiz tutulmalıdır.
- Stresten uzak bir yaşam tarzına sahip olmalıdır.
- Düzenli beslenmelidir.
- Hareketsiz kalmamalıdır.