Kedi Bakımı ve SağlığıKediler

Kedilerde Kabızlık

Kedilerde Kabızlık ve Tedavisi

Kabızlık problemi, kedilerde sıklıkla karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kedilerde kabızlık nedenleri ve tedavisi, kedi sahipleri tarafından üstünde durulan ve merak edilen bir konudur.

Sevimli dostlarımız için mutsuz edici bir rahatsızlık olan kabızlığın önlenebilmesi için, problemin neyden kaynaklandığını bulmak ve ona yönelik tedavi yöntemlerini uygulamak gerekir. Peki, kabızlık nedenler, belirtileri ve tedavisi hakkında neler söyleyebiliriz, bakalım.

Kedilerde Kabızlık Nedenleri

Kediler neden kabız olur? Kedilerde kabızlık ya beslenmeden ya da yetersiz miktarda su tüketiminden kaynaklanabilir. Fakat kedinizde görülen kabızlık probleminin birçok farklı nedeni olabilir. Kedilerde kabızlık nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Stres
  • Yetersiz su tüketimi
  • Böbrek rahatsızlıklarına bağlı olarak gelişen dehidrasyon
  • Uzun süre idrar veya dışkı yapamaması
  • Aşırı tüy yutma
  • Hareketsizlik
  • Az veya aşırı lifli kedi maması tüketimi

Kedilerde kabızlık probleminin ana kaynağının yetersiz su tüketimi ve beslenme olduğundan bahsetmiştik. Bu anlamda sevimli dostlarımızın gün içinde yeterli miktarda su tükettiğine ve lifli kuru mama tercihinde bulunmaya dikkat etmek gerekir. Lif değeri yüksek mamalar, kedinizin sindirim sistemini destekleyerek daha kolay bir şekilde tuvalete çıkmasına yardımcı olmaktadır.

Kedilerde Kabızlık Belirtileri

Kedinize kabız teşhisi konması için, uzman bir veteriner hekimin muayene etmesi gerekir. Fakat veteriner muayenesinden önce kedinizde bazı durumları gözlemleyerek, kabızlık problemi yaşayıp yaşamadığını anlayabilirsiniz. Kedilerde kabızlık belirtisi şunlardır:

  • 3 günü aşkın tuvalete çıkmama
  • Sürekli olarak kum kabında vakit geçirme
  • Sert ve kuru dışkılama
  • Karın ağrısı ve şişkinlik
  • İştahsızlık
  • Tuvalet sırasında ıkınma
  • Dışkıda kan oluşumu
  • Atlamakta zorluk çekme
  • Hareketsizlik ve halsizlik

Kedilerde Kabızlık Tedavisi

Kedilerde kabızlık nasıl geçer? Kedilerde kabızlık tedavisi, veteriner muayenesi ile kabızlığın şiddeti belirlenerek başlar. Veteriner hekim kedinizin karnını elle muayene edip, gerekli görülürse karın röntgeni yapılarak içeride ne kadar miktarda dışkı biriktiği anlaşılır.

Kedilerde kabızlık tedavisi için öncelikli olarak uygulanan yöntem, sıvı takviyesidir. Kedilerin deri altına enjeksiyon yöntemi ile sıvı takviye edilmesi, hafif kabızlık problemi yaşayan kediler için uygun bir tedavi yöntemidir. Şiddetli kabızlık problemlerinde bu yöntem yeterli olmayabilir.

Sıvı takviyesinin yeterli görülmediği durumlarda, veteriner hekim kedinize dışkısını daha kolay yapabilmesi için müshil takviyesi yapabilir. Müshil ilacına başlayan kediler ortalama olarak 2-3 gün içinde dışkısını yapmaya başlayabilir.

Kedilerde müshil ilacı tedavisinden sonra kabızlık problemi devam ediyorsa, lavman tedavi yöntemi uygulanabilir. Gerekli görülürse eldivenle kedinizin dışkı çıkarmasına yardımcı olunabilir, fakat bu yöntem diğer tekniklerin yeterli olmadığı durumlarda son çare olarak uygulanabilir.

Kabızlığı Önlemek İçin Beslenmenin Önemi

Beslenme ve yetersiz su tüketiminden kaynaklı olarak kabız olan kediye ne iyi gelir? Kabız olan kedinizin sindirim sistemini destekleyen mamalar ile beslenmesine devam etmesi gerekir. Bu nedenle sindirim sistemini destekleyerek daha rahat tuvalete çıkmasına yardımcı olacak lif açısından zengin mama tüketmeleri daha doğru olacaktır. Yeteri kadar su tüketemeyen kedilerin su ihtiyacını karşılaması için yaş mama tüketmesine izin verebilirsiniz.

Kabızlığı Önlemek İçin Doğal Yöntemler

Kabızlık problemi yaşayan tüylü dostunuz için evde uygulayabileceğiniz birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki kedinize zeytinyağı vermektir. Kedinize zeytinyağı verirken az miktarda olmasına dikkat etmelisiniz. Birkaç gün düzenli olarak az miktarda zeytinyağı tüketen kediniz, daha rahat tuvalete çıkacaktır.

Kedinize zeytinyağı vermek dışında gün içinde en sevdiği oyunlar ile dikkatini çekebilir, egzersiz yapmasını sağlayabilirsiniz. Kedilerde kabızlık nedenleri ve tedavisi arayışında olanlar, kedilerin bu süreçte bol bol egzersiz yapmasını ve gün içinde yeterli miktarda su tüketmesi gerektiğini bilmeleri gerekir.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı