Kedi Bakımı ve SağlığıKediler

Kedilerde Yeme Bozuklukları

Kedilerde Yeme Bozukluğu

Farklı sebeplerden kaynaklanan kedilerde yeme bozuklukları, birçok kedi sahibi tarafından geç ve zor anlaşılan bir durumdur.

Kedinizde gözlemlediğiniz her benzer belirti, yeme bozukluğundan kaynaklanmıyor olabilir. Sevimli dostunuza yeme bozukluğu tanısının konulabilmesi için, uzman bir veteriner hekim tarafından muayene olması gerekir.

Kedilerde En Sık Görülen Yeme Bozuklukları Nelerdir?

Kedilerde sürekli olmayan ve sağlıklarını etkilemeyen beslenme değişiklikleri yeme bozukluğu olarak adlandırılamazken, kronikleşen bazı yeme bozuklukları ileri süreçlerde ciddi rahatsızlıkları meydana getirebilir. Kedilerde en sık görülen beş yeme bozukluğunu detaylı olarak açıklayabiliriz.

Kedilerde Pika Sendromu

Zehirlenme gibi ciddi problemlere neden olabilecek kedilerde Pika sendromu; plastik, pamuk, ip, tel, kaya, toprak, bant ve kumaş gibi yenmemesi gereken ne kadar çok şey varsa yedikleri bir yeme bozukluğudur.

Besin dışında her şeyi tüketmek isteyen kedilerde görülen Pika sendromu, erken sütten kesilen kedilerde daha sık rastlanmaktadır. Bazı cinslerde Pika sendromuna doğuştan yatkınlık söz konusu olabilir. Fakat bu yeme bozukluğu tedavi edilmediği sürece FIV, diyabet veya lösemi gibi ciddi rahatsızlıkları beraberinde getirebilir.

Kedilerde Anoreksiya – Az Yeme Bozukluğu

Kedilerde görülen az yeme bozukluğu olarak da bilinen anoreksiya, tamamen psikolojik kaynaklı bir yeme bozukluğudur. İştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı ve depresyon gibi belirtilerin eşlik ettiği anoreksiyanın tedavisi için, altında yatan temel psikolojik nedeni ortaya çıkarmak gerekir.

Peki anoreksiya teşhisi konulan kedinin iştahını ne açar? Mama değişimi sebebi ile anoreksiya yeme bozukluğu görülen kedinizin yeni beslenme rutinine eski sevdiği mamalardan arada bir ekleme yapabilirsiniz. Aynı zamanda iştah açıcı ve kilo aldırıcı özelliği bulunan yaş mama teklifinde bulunarak, kedinizin iştahının açılmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kedilerde Aşırı Yeme Bozukluğu

Genelde evde yaşayan diğer canlı ile rekabetten kaynaklı ortaya çıkan kedim neden sürekli yemek istiyor şikâyeti, kedilerde aşırı yeme bozukluğunun habercisi olabilir. Kediniz gün içinde yemesi gereken kadar mama yiyor, hala sizden miyavlayarak mama istiyor ve bunu sürekli olarak tekrarlıyorsa kedinizde aşırı yeme bozukluğu oluşmuş demektir. Kedinizde meydana gelen aşırı yeme bozukluğunun en büyük nedeni, evdeki rakibi yani ikinci kedidir. 

Yeme bozukluğu oluşmuş olan kedinizin bu durumu atlatabilmesi için, her ağladığında ona mama vermeyi durdurmanız gerekir. Aksi takdirde; mide rahatsızlıkları, karaciğer problemleri, diyabet ve obezite gibi hastalıklar geçirme ihtimali yüksektir.

Kedilerde Hızlı Yeme Bozukluğu

Kedilerde belki de en yaygın görülen yeme bozukluğu hızlı yeme bozukluğudur. Mamalarını dikkat çekici hızda tüketen kediler, mamalarına müdahale edildiği takdirde saldırgan davranışlar sergileyebilir. Bu açıdan evde yaşayan diğer kedi dostunuz ile sürekli olarak bir mama yarışındaymış psikolojisinde hisseden kedinizi rahatlatmak açısından yemek alanlarını ayırmanız uygun olabilir.

Kedilerde meydana gelen hızlı yeme bozukluğunun altında yatan psikolojik neden, yavruluk dönemine kadar uzanır. Yavruluk döneminde kardeşleri ile sürekli mama rekabetine giren kediniz, yetişkinlik döneminde aynı evi paylaştığı diğer arkadaşına karşı da bu psikolojiyi paylaşır.

Kedilerde Koprofaji – Dışkı Yeme Bozukluğu

Veteriner hekimlerin uyguladığı tıbbi testler sonucunda anlaşılan kedilerde dışkı yeme hastalığı, kedilerde nadir görülen bir yeme bozukluğudur. Kedilerde koprofaji, parazit kaynaklı olabileceği gibi diyabet, nörolojik problemler ve vitamin eksikliği gibi durumlarda neden olabilir.

Kedinizde nadirde olsa travmatik stres ve kaygı bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan dışkı yeme hastalığını ortadan kaldırmak için, kedinizin tuvaletini kumuna yaptıktan sonra, yemesine fırsat vermeden temizleyebilirsiniz. Aynı zamanda gün içinde kedinizi severek ve vakit geçirebileceği güvenli ortamlar yaratarak, stresini azaltmayı da deneyebilirsiniz.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı