Kedi Mamaları

Kedilerde Yeni Tarz Mamaya Geçiş Nasıl Yapılır?

Kedilerde yeni mamaya geçişin püf noktaları.

Kedinizin diyetini değiştirmek istemenizin birçok sebebi olabilir. Özellikle bazı sağlık problemleri yüzünden zorunlu olarak mamasını değiştirmeniz gerekebilir. Böyle durumlarda hep kullandığınız, dostunuzun sevdiği mamayı bırakmak zorunda kalabilirsiniz. İkinci bir sebep olarak da hep kullandığınız mamanın dışında bir mamaya geçiş yapmak isteyebilirsiniz.

Kademeli Değişim

Kedinizin mama değişimini bir anda yaparsanız küçük dostunuz buna hemen alışamayabilir. Onun dışında sağlık açısından da bazı sıkıntılar çekebilir. Kedilerin diyetindeki ani değişim mide rahatsızlıklarına, ishale, kusmaya ve iştah azalmasına sebep olabilir.

Mama değişimini gerçekleştirirken en az bir hafta buna vakit ayırmanız gerekiyor. Eğer kediniz yeme konusunda çok titiz değilse her gün eski mamasına az miktarda yeni mama ekleyerek onu alıştırabilirsiniz. Bu süreçte herhangi bir problem yaşamazsanız ikinci haftaya tamamen yeni mama koyarak başlayabilirsiniz.

Ancak bazı kediler yemekleri konusunda genellikle çok seçici davranırlar. Belirli bir diyete alışan kedinin alışkanlığını değiştirmek oldukça zordur. Bunun için zamana ve uğraşmaya ihtiyacınız var. Hep söylenen yeni mamasına alışana kadar ona yemek vermemek oldukça riskli bir yöntemdir. Eğer kediniz bir şey yemeden 24 saati geçirirse Hepatik Lipidosiz gibi ciddi problemler geçirebilir.

Kediniz çok titizse ve yeni mamasını yemeyi reddediyorsa, sürekli mama koymak yerine planlı bir diyete başlayabilirsiniz. Dostunuza günde 2-3 kere mama verip, yemediği mamaları yarım saat sonra kaldırabilirsiniz. Bu planlı programa başladıktan sonra yeni mamanızı çok az miktarlarda olacak şekilde mama kabına ekleyebilirsiniz. Gün geçtikçe yavaş yavaş eski mamasını arttırmak yeni diyetine daha planlı ve kolay bir şekilde adapte olmasını sağlayacaktır. Geçiş sürecinde oldukça yavaş ilerlemeniz çok önemli. Kedinizin yeme alışkanlıklarına göre yeni mamaya geçiş süreciniz bir haftadan daha fazla sürebilir. Yeni diyetini hazırlarken aceleci davranırsanız kediniz yeni karışımı yemeyi reddedebilir. Hatta yeni mamanızdan her gün aynı miktarda ekleyerek birkaç günde bir çok az olacak şekilde artırarak gidebilirsiniz. Bu yöntem alışma sürecini uzatacaktır ama etkili olacaktır.

Kuru Mama ve Yaş Mama Dengesi

Kedinizi tamamen yaş mama ile beslemek veya geçiş sürecinde sürekli yaş mama kullanmak da kedinizde mide problemleri oluşmasına sebep olacaktır. Çok küçük kediler bazen kuru mama yerken problem çekebiliyorlar, bu tarz durumlarda dengeli bir şekilde hem kuru hem yaş mama kullanabilirsiniz.

Kedinizin çok sevdiği yaş mamalar varsa kuru mamasının altında bu tarz yaş mamalardan dökebilirsiniz. Diğer bir püf nokta ise alıştırmaya çalıştığınız kuru mamayı toz haline getirip yaş mamanın içerisine koymanız. Bu şekilde kediniz lezzetli bulduğu yaş mamayı yerken aynı zamanda yeni mamasına alışmaya başlayacaktır.

Mama değişiminde işinize yarayacak püf noktalardan biri de kedinizin eskiden yediği mamaya yakın formülde mamalara geçiş yapmaktır. Zaten belirli bir tada alışkın olan kediniz bu mamaya da kolay bir şekilde alışacaktır. Bunun dışında eğer kedinizin hassas bir sindirim sistemi varsa mutlaka kolay sindirilebilen kedi mamalarını tercih edin.

Geçişi kolaylaştırmak için yapabileceğiniz bir yöntem daha var. Kedinizin yemek saatinden yaklaşık yarım saat önce onunla oyun oynayabilirsiniz. Bu sayede enerji harcayan ve acıkan kediniz yeme ihtiyacını hemen gidermeye çalışacaktır.

Mama geçişini sağlarken kedinizin sağlığına mutlaka dikkat edin. Eğer kediniz fazla kilo aldıysa veya sağlıksız bir şekilde kilo vermeye başladıysa mutlaka veterinerinize gözükün. Bu tarz durumlarda özel üretilen mamalara geçiş yapılabilir.

Her kedinin yeme alışkanlığı farklılık göstermektedir. Küçük dostunuzun mama değişimini en sağlıklı şekilde gerçekleştirmek bazen zaman alsa da birkaç haftalık uğraş ve bahsettiğimiz püf noktalarla beraber bu artık çok zor değil.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı