Kedilerde halsizlik ve iştahsızlık durumu çoğu zaman gözlemlenebilir. Aslında bazı hastalıkların habercisi olan iştahsızlık ayrıca psikolojik sorunların belirtisidir. Bu yüzden günümüzde ‘kedim çok halsiz ne yapabilirim’, ‘kedim iştahsız neden’ gibi soruların yanıtları aranmaya başlanmıştır. Bu yazımızda sizlere kedilerde halsizlik ve iştahsızlığın nedenlerini sıralarken ayrıca yapılması gerekenlerden de bahsediyor olacağız. Öte yandan kedilerde bir iştahsızlıktan söz edebilmek için 8 saat boyunca herhangi bir tüketim yapmaması gerekir. Ancak bu sürenin 24 saate çıkması halinde acil müdahaleye gerek duyulabilir.
Kedilerde İştahsızlık Nedenleri
Kediler stres başta olmak üzere besin değişikliği, ağız ve diş sağlığı sorunları, kızgınlık dönemi, çene kemik ve kas sorunları, parazitler ve burun hastalıkları nedeniyle iştahsız olabilirler. Şimdi bu sorunları daha detaylı olarak açıklayalım.
Hastalıklar: Kedi dostlarımızın pankreas ve böbreklerinde oluşabilecek hastalıklar, iştahsız kalmalarına neden olabilir.
Parazitler: Kedilerde iç parazitler başlıca iştahsızlık nedenleri arasındadır. İştahsızlığa paralel olarak kilo kaybı da yaşanabilir.
Sindirim Sistemi Hastalıkları: Kedilerde ağız kısmından anüse bölgesine kadar var olan sindirim organlarında herhangi bir hastalık yaşandığında, iştahsızlık da ortaya çıkabilir. Karaciğer hastalıkları, bağırsak ve mide problemleri ile dil, ağız ve yutaktaki sorunlar da bu maddeler arasındadır. Başlıca belirtileri ateş, halsizlik, kusma ve ishaldir.
Solunum Yolu Problemleri: Diyafram fıtığı, plevral efüzyon ve pnenomi gibi hastalıklar, kedilerde iştahsızlık nedenlerindendir.
Burun Hastalıkları: Kediler tüketecekleri gıdaları önce koklar. Bu yüzden burun hastalıklarında ciddi bir iştahsızlık söz konusu olabilir.
Çene Kemik ve Kas Sorunları: Kedilerin çiğneme kaslarında yaşanabilecek tüm problemler, çiğnemede güçlüğe neden olur. Bu durum elbette iştahsızlığa davetiye çıkarır.
Ağız ve Diş Sağlığı Sorunları: Kedilerde diş iltihaplanması, diş çürüğü ve ağız yaraları, rahat bir şekilde gıda tüketimini engeller. Bu yüzden kedilerde iştahsızlık problemi başlar.
Kızgınlık Dönemi: Dişi kedilerin kızgınlık döneminde iştahsız olabileceği unutulmamalıdır.
Stres: Yanına farklı bir hayvan gelen kedi strese girebilir. Bunun dışında yer veya sahip değişikliği, aşırı sıcak veya soğuk ile gürültülü ortamlar da kedilerin strese girmesine neden olur. Sonuç olarak iştah kesilir ve kilo kaybı başlar.
Besin Değişikliği: Sevimli dostlarımız tüketeceği besini dikkatle seçmektedir. Bu yüzden mama değişikliğine gidilmesi iştahsızlığa neden olabilir.
Kedilerde Halsizlik Nedenleri
Yukarıda sıralanan faktörler kedilerde halsizlik nedenleri olarak da bilinir. Ancak bunlara ek olarak doku ve organ hastalıkları, kanser, tümörler, enfeksiyöz hastalıklar ve sindirim sistemi hastalıkları da kedilerde halsizliği beraberinde getirir.
Enfeksiyöz Hastalıklar: Yavru kedilerde sıkça görülen enfeksiyöz hastalıklara hızlı müdahale edilmediğinde şiddetli seyredebileceği unutulmamalıdır. Bu durumda iştahsızlığa ek olarak ciddi bir halsizlik yaşanabilir.
Kanser ve Tümörler: Kedilerde orta yaştan sonra sıkça görülen problemler arasındadır. Başlangıçta belirti vermese de iştahsızlık ve halsizlikle ortaya çıkabilir.
Kedilerde Halsizlik ve İştahsızlık Tedavisi
Kedilerde iştahsızlık ve halsizlik tedavisi için öncelikle veteriner kontrolü yapılmalıdır. Teşhisin ardından ciddi bir problem yoksa sağlıklı bir beslenme programı oluşturulabilir. Ancak altta yatan tıbbi sorunların mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Genelde insülin tedavisi uygulanan kedilerde cerrahi uygulamalara da başvurulabilir.
Kedi sahipleri evde de bazı yöntemler uygulayabilir. Fakat bu yöntemlerin tamamı veteriner onayından sonra uygulanabilir. Taze ve çekici yiyecekler vererek şirin dostlarımızın iştahının açılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca normal yiyecekleri tüketmiyorsa daha kaliteli bir yiyecek verebilirsiniz. Ancak kedilerin yiyeceklerinin aniden değişmesi, sindirim sağlığını olumsuz etkiler. Haliyle veteriner hekim kontrolünde verebileceğiniz yiyeceklerin listesini hazırlayabilir ve onaylattıktan sonra kedinize sunabilirsiniz.