Kediler neden titrer, kedim uyurken titriyor, kedilerde titreme nedenleri nelerdir gibi soruların yanıtları her kedi sahibi tarafından merak edilmektedir. İnsanlar gibi titreyebilen kediler sadece üşüdükleri zaman değil, uykularında da bu sorunu yaşayabilir. Ayrıca kedilerin bu davranışının önemli bir sebebi olabilir. İstemsiz olarak titremenin altında yatan nedenleri sizlere sıralarken detaylı bilgiler de aktarıyor olacağız.
Yavru Kedi Neden Titrer?
Yavru kedilerde titreme nedenleri arasında Horner’s Sendromu bulunmaktadır. Yavru kedilerin yaklaşık yüzde 40’ında sebepsiz yere ortaya çıkabilen bu durum ayrıca sallanma hareketiyle belirti gösterebilir. Horner’s Sendromuna bağlı olarak yaşanabilen sallanma ve titreme hali bir süre sonra boyun kısmında travmalara, göğüs ve kafa travmalarına ve ısırık yaralarına sebep olabilir. Ayrıca kedide üst göz kapağı sarkması, göz bebeğinde küçülme ya da gözlerin içe doğru çökük olmasını da beraberinde getirebilir. Eğer yavru kedinizde vücut ısısı yüksek ise bu sendroma yakalanmış olabilir. En kısa zamanda veteriner kontrolü şarttır.
Kediler Uykuda Neden Titrer?
Kedilerin uyku sırasında titreme nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Uyku esnasında vücut ısısında düşüş
- Göğüste ağrı
- Zehirlenme
- Epilepsi hastalığı
- Uyku esnasında sıra dışı bir koku algılanması veya ses duyulması
- Uyku sırasında algılanan koku ya da sesten dolayı hareket etme eylemi
Ayrıca kediler uyku sırasında REM ve non-REM Adı verilen iki uyku evresi yaşar. Derin uyku esnasında titreme, kulak oynatma ya da gözleri hareket etme gibi durumlar, bu evrelerden dolayı yaşanabilir. Yani kedilerin uyurken titremesi her zaman bir hastalığın habercisi olmayabilir.
Kedilerde Sinirsel Nöbet Titremeleri
Kedilerde uyku dışında farklı titreme aktiviteleri yaşanabilir. Bunlardan biri de sinirsel nöbet titremeleridir. Epilepsi halinde gözlemlenebilen bu titreme ayrıca 3 yaşından sonra ortaya çıkar. Yavru kedilerde daha az rastlanır. Şiddetli, hafif ve epileptik olarak sınıflandırılır. Bunun dışında şeker hastalığı, kalıtsal metabolizma hastalıkları, toksik madde zehirlenmesi ya da karaciğer sorunlarından dolayı titreme yaşanabilir.
Kedilerde Epilepsi Sebebiyle Titreme
Kediler epilepsi nedeniyle titreyebilir. Bu rahatsızlığın yaşanması kedilerde nöbet anında titremeye neden olur. Ayrıca titremenin şiddeti oldukça yüksektir. Erken teşhis konulması halinde veteriner hekimin reçete edeceği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
Epilepsi nöbetleri önce arka ve ön ayaklarda başlar. 2-3 dakika kadar devam eden titreme daha sonra tüm vücuda yayılır. Şiddetli olması nedeniyle kediler titremenin etkisiyle yana doğru uzanma eğilimi gösterir. Aniden kasılmalar şeklinde de görülebilen epilepsi titremeleri sonucunda ağızdan salya gelebilir.
Kedilerde Zehirlenme ve Titreme
Kedilerde zehirlenme nedeniyle titreme görülebilir. Zehirlenmeyle beraber kusma da gözlemlenir. Uzun süreli titremeye kusma eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden veteriner hekime götürülmelidir.
Kedilerde Ağrı Nedeniyle Titreme
Kediler yukarıda sıralanan durumların dışında acı çektiğinde de titreyebilir. Oluşabilecek hastalıklar sancılara neden olabilir. Ya da fark etmediğiniz bir travma veya darbenin etkisiyle titreme başlayabilir. Bu tür durumlarda kedinizin ateş ölçümünü yapmalı ve teşhis konulması için veterinere müracaat edilmelidir.
Kedilerde Hipotermi ve Hipertermi Nedeniyle Titreme
Hipotermi nedeniyle titreyebilen kedilerde vücut ısısı aniden düşmeye başlar. Hayati riski beraberinde getiren bu durum daha çok yavru kedilerde gözlemlenmektedir. Hipertermide ise kedinizin vücut sıcaklığı aşırı bir şekilde yükselir. Öyle ki 41 dereceye kadar ulaşabilen vücut ısısı nedeniyle kediler titremeye başlar.
Kedilerde Hipoglisemi ve Titreme
Kedinizde kan şekeri düşmesi halinde Hipoglisemi rahatsızlığı ortaya çıkar. İştahsızlığa da neden olan bu rahatsızlık, uzun süre aç kalan kedide titremeye neden olur. Ayrıca Hipoglisemi’ye kabızlık da eşlik edebilir.
birisi de rüya yazmamış be kardeşim hastaneye kaldıralım bi de hayvanı böyle yazılar yazarken yaygın nedenleri önce yazın