Kedimde mantar var, ne yapmam lazım sorusuyla kedi sahipleri oldukça endişelenir. Her canlıda olduğu gibi kedilerde de mantar oluşumu oldukça yaygındır. Kedilerde mantar oluşmasının en büyük sebepleri bağışıklık sistemlerinin düşmesi ve tüylerinin sık olmasıdır.
Kedilerde Mantar Belirtileri
Kedimde mantar var, ne yapmam lazım konusuyla telaş yapmadan önce ilk olarak gerçekten mantar mı yoksa farklı bir hastalık mı diye emin olmak gerekir. Mantar olan kedilerin vücutlarında bazı belirtiler olur. Bu belirtilere göre gerçekten mantar olup olmadığı anlaşılır. Mantar enfeksiyonu olan kediler sürekli olarak kendilerini kaşır. Bu pirelenme ile de karıştırılabildiği için dikkat edilmelidir.
Mantarı olan kedilerin diğer belirtileri de başında, patilerinde ve kulak diplerinde yer alan tüyleri dökülmeye başlar. Mantar enfeksiyonunda tüy dökülmesi genelde yavaş görülür. Fakat mantarın cinsine göre toplu olarak dökülebildiği söylenebilir. Mantar sporları dayanıklı olduğu için kediler çok uzun seneler boyunca fazladan tüy dökebilir. Eğer kedi tedavi olmazsa 1- 3 sene içerisinde tüylerin döküldüğü görülebilir.
Kedilerdeki Mantarın Bulaşıcılığı
Kediler üzerine görülen mantar sporları genel olarak kedilere özgü bir enfeksiyondur. Bu sebeple aynı ev içerisinde tek bir kediye mantar bulaştıysa diğer kedilerden uzak tutmak gerekir. Fakat bazı durumlarda mantar enfeksiyonu insanlara da bulaşabilmektedir. Kişinin bağışıklık sistemi zayıf olursa kedideki mantar ona bulaşabilir. Çocukların genelde bağışıklık sistemi daha düşük olduğu için kedilerden mantar kapma riskleri yüksektir.
Bu sebeple mantar olan bir kedinin çocuklardan uzak durulması gerekir. Bununla birlikte yetişkin olan ve bağışıklık sistemi zayıf olan bir kişinin de kedilerden mantar enfeksiyonu kapma olasılığı yüksektir. Kişilerin nezle, grip ya da diğer hastalıklar gibi bağışıklık sistemini düşüren rahatsızlıklar ile tedavi görürken bir yandan mantar enfeksiyonu olan kedi ile haşır neşir olmaması gerekir. İnsanlara bulaşan mantar enfeksiyonu da kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Kedilerde Mantar Tedavisi
Kedimde mantar var, ne yapmam lazım diye veterinere başvuran kişilerin bir an önce tedaviye başlamaları gerekir. Uzun süreler boyunca mantarın kedinin vücudunda olması zararlıdır. Tedavisi yapılan kedi 1- 2 hafta içinde bu enfeksiyonu atlatacaktır. Mantar enfeksiyonu tedavisi yapıldığı zaman kolay geçen bir hastalıktır fakat kendi kendine geçemez. Eğer belli nedenlerden dolayı kedi mantar tedavisi olamıyor ise birkaç hafta karantinaya alınmalıdır. Bunun sebebi ise evde yaşayan diğer canlılara ve diğer eşyalara mantar enfeksiyonunun bulaşmamasıdır.
Tedavi görene kadar karantinada kalması hem kendisi için hem de diğer canlılar için gereklidir. Mantar enfeksiyonu genelde tablet ilaçlar, krem, aşı, serum gibi maddeler ile tedavi edilebilmektedir. Erken teşhis tedavi olması açısından önemlidir. Ne kadar erken teşhis edilirse mantar vücuda o kadar az yayılır ve daha kolay tedavi olur. Tedaviye geç başlandığı zaman kronik tüy dökme ya da hastalığın tekrar edilme riski yükselebilir. Bu nedenle bir veteriner hekim tarafından düzenli kontrolünün yapılması gerekir.