Köpekler

Köpeklerde Horlama Neden Olur? Tedavisi Var mı?

Bildiğiniz üzere köpeklerdeki pek çok sorun insanlarla benzerlik gösterir. Özellikle de horlama gibi problemler için köpek sahipleri ciddi araştırmalar yapmaktadır. Üst solunum yolu rahatsızlıkları nedeniyle ortaya çıkabilen horlama bazen de ırksal özelliklere bağlı olarak da gelişebilir. Bu köpek ırklarını sıralayacak olursak;

  • Pug
  • Fransız Bulldog
  • Shar-Pei
  • Pekines
  • Cavalier King Charles Spaniel
  • Boston Terrier
  • Lhasa Apso
  • Shih Tzu
  • İngiliz Bulldog şeklindedir.

Köpeklerde Horlama Nedenleri

Köpeklerde horlama neden olur veya köpekler neden horlar sorusunun en doğru yanıtı, solumada güçlüktür. Çünkü horlama durumu, nefes alırken yaşanan zorlanmadan kaynaklı yaşanır. Eğer köpeğinizin solunum yollarında tıkanıklık varsa bu durum nefes darlığına ve haliyle horlamaya neden olacaktır. Hayvan severler tarafından tehlikeli olarak düşünülmeyen bu durum bazen ciddi bir tehlike halini alabilir.

Yukarıda sıraladığımız köpek ırklarının burnu basık yapıdadır. Anatomik yapıları incelendiğinde horlamaya en yatkın köpek cinsleri olan bu ırklar aynı şekilde bazı hastalıklara da yatkınlık göstermektedir.

Köpeğin aşırı kilolu olması da horlama nedeni olarak sayılır. Yukarıdaki ırklar dışına kilolu köpek dostlarımız farklı hastalıklara da yakalanabilir. Şeker hastalığı ile kalp ve damar hastalıkları bunlardan bazılarıdır. Köpeğinizin horlama sorunuyla karşılamasını istemiyorsanız beslenmesine dikkat etmeli ve aşırı kilolardan korumaya devam etmelisiniz.

Evet, ırklar ve kilolu olma köpeklerde horlama nedenlerindendir. Bunlara ek olarak yaşlılığın da ciddi bir faktör olduğu unutulmamalıdır. Çünkü yaşın ilerlemesiyle köpekler nefes almada güçlük çekebilir. Bu yüzden düzenli olarak yılda bir defa Check-up yaptırmanız önerilir. Sağlık taramasıyla beraber horlamaya neden olan diğer etkenler de teşhis edilmektedir.

Köpeklerde Horlama Tedavisi

Köpeklerde horlama tedavisi için genelde farklı bir sağlık sorununun olup olmadığı araştırılır. Genelde soruna yönelik tedavi uygulamalarına başvurulurken, herhangi bir sağlık problemi olmayan köpekler için düzenli beslenme sürecine geçilir. Bazı köpeklerde üst solunum yolu hastalıkları teşhis edildiği için bu konuda da ciddi bir tedavi süreci uygulanır. Sizlere bu konudaki tavsiyemiz, ilk horlama belirtisiyle beraber köpeğinizin sağlık kontrollerini veteriner hekim tarafından yapılmasını sağlamanızdır.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı