Köpeklerde İshali Önlemenin Yolları
Köpeklerde ishalin sebepleri ve ishali önlemenin yolları
Köpeklerde İshali Önlemenin Yolları
İshal, özellikle yavru köpeklerde yaygın görülen bir durumdur. Bunun nedeni dostlarımızın gördükleri her şeyi yeme eğiliminde olmalarıdır. İştahlı olmaları çoğu zaman hoşumuza gitse de bu aslında dostlarımız için pek çok hastalığa neden olabilecek bir davranış şeklidir. Özellikle ishal şiddetliyse ve sık sık görülen bir hal aldıysa mutlaka yakından takip edilmeli ve tedavisine başlanılmalıdır.
Köpeklerde İshalin Başlıca Nedenleri
- Çok fazla ev yemeği yemek: Köpeğiniz sizinle birlikte çok sık baharatlı, yağlı ev yemekleri yiyorsa bu ishal olabilme nedenlerindendir.
- Stres: Köpeklerde yoğun stres ishale neden olabilir. Yeni bir eve taşındıysanız ya da patili dostunuzdan bir süre uzakta kalmak durumunda kaldıysanız bu durum onu strese sokarak ishal olmasına neden olabilir.
- Diyette ani değişiklik: Köpek dostunuzun alışmış olduğu yeme biçimi aniden değiştiğinde bu onun ishal olmasına neden olabilir. Bu sebeple köpeklerin yeme alışkanlıklarının keskin bir şekilde değişmeden belirli geçişlerle olması gerekmektedir.
- Viral bakteriler: Köpek dostunuz herhangi bir viral bakteri nedeni ile de ishal olabilir.
- Parazitsel enfeksiyonlar: Parazit genel olarak dikkatsiz beslenme sonucu köpeklerde ortaya çıkabilir. Köpeğinizin parazit kaptığından şüpheleniyorsanız bir veteriner hekime danışmalısınız.
Köpeklerde İshale Neden Olabilecek Başka Hastalık Türleri
- Pankreas hastalığı
- İltihaplı bağırsak hastalığı
- Bazı kanser türleri
- Karaciğer yetmezliği
Köpeklerde İshal Nasıl Önlenir
- Köpeğinizin yutabileceği küçük nesnelerle oynamasına izin vermeyin.
- Köpeğinizin aşılarını ve veteriner kontrollerini düzenli olarak yaptırın.
- Köpeğinizin diyetini, yeme biçimini aniden değiştirmeyin.
Köpeklerde Akut İshal İçin Evde Tedavi
Başka semptomları olmayan, hafif ishali olan sağlıklı yetişkin köpekler için:
- Susuz kalmaması için köpeğinizin bol miktarda temiz suya erişimi olduğundan emin olun. Köpeğinizi su içmeye teşvik edin. Gerekirse suya ek olarak seyreltik, düşük sodyumlu tavuk veya dana eti suyu ekleyebilirsiniz.
- Köpeğinize küçük bir öğün haşlanmış tavuk (kemiksiz veya derisiz şekilde) ve beyaz pirinç verebilirsiniz. Pilav yerine tatlı patates veya bal kabağı da kullanabilirsiniz. Köpeğinizin lif alımını artırmak için normal diyetine kabak ve tatlı patates de eklenebilir. Bu diyet yemeğini köpeğinize dışkı kıvamı normale dönene kadar verebilirsiniz. Köpeğinizin tavuk alerjisi varsa, proteini hipoalerjenik bir seçenekle değiştirmelisiniz.
- Köpeğiniz için reçete gerektirmeyen probiyotik takviyesi yapabilirsiniz. Bu tarz probiyotikler köpeğinizin ishal tedavisinin hızlanmasına yardımcı olacaktır. Köpekler için üretilmiş probiyotik çeşitlerini veterinerlerden, bazı evcil hayvan mağazalarından alabilirsiniz.
Köpek dostlarımız ile bizlerin sindirim sistemleri elbette ki farklıdır. Bu nedenle evcil hayvanlarımızı kendi kullandığımız ilaçlarla ve yöntemlerle tedavi etmeye çalışmamalıyız. Özellikle insanlar için üretilmiş ishal ilaçlarını kesinlikle köpek dostlarımıza vermemelisiniz. Böyle bir durumda köpeğinize yardımcı olmak yerine onun daha kötü olmasına ve ishalin sonuçlarının daha kötüye gidebilmesine neden olabilirsiniz.
Yememesi Gereken Bir Şeyi Yediyse
Dostunuzun yememesi gereken bir şeyi yediğine eminseniz vakit kaybetmeden bir veteriner hekime danışmalısınız. Köpek dostlarımız merak ve keşfetme duygusu ile gördükleri her şeyi ağızlarına alma eğilimindedirler. Dolayısıyla köpeklerde bu tarz durumlara sık rastlanabilmektedir. Köpeğinizin yuttuğu şey sindiremeyeceği bir şeyse şiddetli ishale ve karın ağrısına neden olacaktır. Veteriner hekiminizin muayenesine göre yuttuğu cisim belirlenip bir tedavi yolu belirlenmelidir.
Tüm ishal semptomları dışında köpeğinizin ishalinde aynı zamanda kan da görüyorsanız bu durum köpeğinizde iltihaplanma ya da iç kanamaya işaret edebilir. Kanama ciddi bir durumdur ve hayati risk potansiyeli taşımaktadır. Bu tarz durumlarda hiç vakit kaybetmeden veteriner hekiminize gitmeniz ve durumun kontrol altına alınması gerekmektedir.