Köpek Bakımı ve SağlığıKöpekler

Köpeklerde Kalp Hastalıkları

Köpeklered Kalp Hastalığı ve Belirtileri

Köpeklerde kalp hastalıkları, kediler ve diğer hayvanlara oranla daha sık görülmektedir. Bir köpekte kalp hastalığı mevcut durumda ise bu durum bazı semptomlar ile kolayca gözlemlenebilmektedir. Bu semptomlar arasında; köpeğin çok çabuk yorulması, sürekli nefes nefese kalması, sürekli öksürük hali ve iştahsızlık gibi semptomlar bulunuyor. Eğer köpeğinizde bu tarz semptomlar gözlemliyor ve bir kalp hastalığı söz konusu olmasından şüpheleniyorsanız mutlaka vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekimle görüşmeli, gerekli tedaviler ve uygun kontrollerin gerçekleştirilmesini sağlamalısınız. Aksi takdirde sevimli dostunuzun durumu günden güne daha kötüye gidebilir ve başka başka hastalıklar da türeyebilir. 

Köpeklerde Kalp Hastalıklarının Nedenleri Nelerdir? 

Köpeklerde kalp hastalıkları kesinlikle tek bir nedene bağlı değildir. Pek çok faktör kalp hastalıklarının oluşumunda rol oynar. Köpeğinizin genetik özellikleri, beslenme düzeni, yaşı, ırkı gibi faktörler en yaygın faktörler arasında bulunur. Bu faktörlerin tamamı rutin veteriner kontrollerinde bile ele alınmalı, böylelikle erken teşhis konulabilmesinin önü açılmalıdır. Teşhis ne kadar erken konabilirse köpeğinizin iyileşme süreci de eş zamanlı olarak o kadar erken olacaktır. 

Köpeklerde Sık Rastlanan Kalp Hastalıkları Nelerdir? 

Köpeklerde kalp hastalıkları doğumlarından itibaren gözlemlenebileceği gibi yukarıda belirtilen faktörlere bağlı olarak sonradan da gelişebilir. Sağlıklı beslenme düzenlerinin köpeklere uygulatılması, günlük aktivite ihtiyaçlarının karşılanması ve gerekli aşıların zamanında yapılması köpeklerde kalp hastalıklarının oluşumunu büyük oranda engellemektedir. 

Mitral Kalp Yetmezliği

Mitral kalp yetmezliği olarak adlandırılan ve köpeklerde sık rastlanan bu kalp hastalığı, mitral adı verilen kapağın artık işlevini kaybederek kapanamaması durumuna gelmesidir. Mitral kapak uygun bir şekilde kapanmadığında, kan doğal olarak geriye doğru bir akış gerçekleştirir. Bu da köpeğin vücudunun daha fazla efor üretip kaybetmesine ve kalp yetmezliğinin ortaya çıkmasına sebep olur. 

Mitral kalp yetmezliği hastalığına yakalanmış olan köpeklerde çok fazla öksürme, iştahsızlık, nefes alışverişinde düzensizlik, hırıltı, kilo kaybı ve sık sık bayılma belirtileri gözlemlenir. Bu belirtileri taşıyan köpekler ultrason cihazına sokularak sorunun kaynağı belirlenir, daha sonrasında da uygun tedaviye başlanır. 

Miyokardit

Köpeklerin kalp kasının şişkin bir hale gelmesi miyokardit hastalığı olarak tanımlanır. Miyokardit zaman içerisinde yavaş yavaş ilerleyerek kalp yetmezliği sorununun ortaya çıkmasına neden olur. Kalp yetmezliği belirtileri gözlemlenene dek miyokardit aşamasında herhangi bir ilerleme yok demektir. Miyokardit hastalığının belirtileri arasında ise yüksek ateş, iştahta büyük ölçüde azalma, nefes alışverişinde güçlük çekme, eklem ağrıları bulunuyor. Bu belirtilerle karşılaşıldığında köpek sahipleri olarak bir uzman veteriner hekimden yardım almalı, erken teşhis konulmasına katkıda bulunarak miyokardit hastalığının kalp yetmezliğine dönüşmesine engel olmalısınız. 

Köpeklerde Kalp Hastalıkları Nasıl Önlenebilir?

Köpeklerde kalp hastalıkları nasıl önlenebilir konusuna gelince, doğum anından itibaren nüksetmekte olan hastalıklar önlenemeyeceği için bundan sonraki yaşamsal süreçte bazı semptomlara karşı siz köpek sahipleri duyarlı olmalı, köpeğinizin ideal kilosunu, vücut kitle endeksinin uygunluğunu korumaya çalışmalı, beslenme düzenlerini sıkı takipte olmalı ve de aşılarını zamanında yaptırmalısınız. Tüm bunlara ek köpeğinizin gerekli veteriner hekim kontrollerini mutlaka gerçekleştirmeli, en ufak bir semptom durumunda veteriner hekimden yardım almalısınız. Daha çok ırksal faktörler ile kalp hastalıklarına yakalanmakta olan köpeklerin, bu önerileriler dikkate alındığında kalp hastalıkları ile karşılaşma ihtimalleri epeyce düşebilir.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı