Mide içeriğinin istemsiz bir şekilde dışarı atılması kusma olarak adlandırılır. Köpeklerde kusma oldukça yaygın olarak karşılaştığımız bir sağlık problemidir. Bunun altında başta mide ve ön bağırsak sorunları olmak üzere birçok sorun yatabilir. Ciddiye alınması gereken bir durumdur ve acil şekilde muayene edilip neden belirlenmelidir. Özellikle kronik kusma durumlarında köpeğiniz fizyolojik ve psikolojik olarak ciddi anlamda olumsuz etkilenir. Acil çözüm şarttır.
Kusmayı aslında iki kısma ayırmak gerekir. Birincisi primer etkenler olarak sıralayabileceğimiz mide ve bağırsak sorunlarıdır. Mide ve bağırsaklarda fizyolojinin bozulması, iltihaplanması, yabancı cisimler ve benzeri nedenler ile kusma ortaya çıkabilir. İkincisi ise sekonder etkenler olarak sıralayabileceğimiz etkenlerdir. Bunlar beyindeki kusma merkezinin bir şekilde uyarılıyor olması ve çeşitli toksik maddelerin etkisi olarak sayılabilir.
Köpeklerde Kusma Belirtileri
Kusmanın belirtileri konusunda çok fazla bir şey konuşmaya gerek yoktur. Yemek borusu ve mide içeriğinin ağız ve bazen burun kısmından da tekrar dışarı çıkmasını bariz olarak görürsünüz. Bununla beraber görülebilen yan belirtiler vardır. Öğürme bunlar arasında en sık gördüğümüzdür. Kusmuk içeriği önemli bir konudur. Bu nedenle içeriğe dikkat etmek gerekir. İçerik; sindirilmemiş besinler, safra içeriği, köpüklü içerikler ve kanlı içerik çeklinde olabilir.
Köpeklerde Kusma Nedenleri
Özellikle sindirim sistemini etkileyen hastalıklar başta olmak üzere birçok sistem etkileyen birçok farklı hastalıkta kusma görülebilir. Oldukça geniş bir neden tablosu söz konusudur. Biz en sık karşılaştığımız kusma nedenlerini yazacağız.
- Mide ülseri
- Mide iltihaplanması
- Bağırsak iltihaplanması
- Parvoviral enterit
- Distemper (köpek gençlik hastalığı)
- Pankreatit
- Pankreas tümörü
- Karaciğer yetmezliği
- Böbrek yetmezliği
- Ketoasidoz
- Pyometra (rahim iltihaplanması)
- Yabacı cisim yutulması
- Zehirlenmeler
- Addison hastalığı
- Bozuk besinlerin tüketilmesi
- Aşırı yemek yeme
- İdrar kesesi tıkanıklığı
- İç kulak hastalıkları
Yukarıda saydığımız nedenler dışında kusma ile ilgili yüzlerce farklı neden saymamız mümkündür. Bu nedenle kusma sorunu ile karşılaşıldığında ciddi bir tanı ve tedavi süreci yürütülmelidir.
Köpeklerde Kusma Tanı ve Tedavi
Öncelikli olarak tanı ile ilgili biraz bilgi verelim. Dediğimiz gibi yüzlerce, binlerce neden olduğu için tanı her zaman kolay olmayabilir. Fakat kusmanın şiddeti, sıklığı, kusmuk içeriği ve diğer belirtiler bir arada değerlendirildiğinde tanıya giden yol biraz daha netleşmektedir. Kan tahlilleri, röntgen ve ultrason gibi yardımcı yanı yöntemleri de kullanıldığında kusmanın ana nedenini bulmak kolaylaşır.
Tedavide ise tabi ki nedene yönelik olarak bir tedavi protokolü uygulanacaktır. Bu esnada kusmayı kontrol altına almak için farklı kusma önleyici ilaçlar kullanılabilir. Eğer vücutta sıvı kaybı gibi durumlar ya da ishal gibi ekstra belirtiler varsa serum ile tedaviye başlanması daha doğru olacaktır. Burada kararı verecek olan kesinlikle veteriner hekimdir. Veteriner hekim muayene ve yaptığı kontroller sonrasında tedavi seçeneklerini değerlendirecek ve uygun olan yöntemi belirleyecektir.