Macaw papağanı hastalıkları ve tedavisi, macaw papağanı bakımını üstlenmek isteyenlerin bilmesi gereken bir konudur. Hayvan sahiplenecek insanların, sahiplenecekleri tür hakkında her türlü bilgiyi bilmesi; hayvanın daha uzun ve sağlıklı ömür geçirmesi için önemli olmaktadır. Türkiye’de pek fazla görülmeyen macaw papağanı bazı hastalıklara yakalanabilmektedir. Hayvanlar hastalandıklarını söyleyemedikleri için insanların bazı belirtileri iyi gözlemliyor olması gerekmektedir.
Macaw Papağanı Nedir?
Macaw papağanı hastalıkları ve tedavisi konusunu öğrenebilmek için macaw papağanının nasıl bir tür olduğunu öğrenmek gerekmektedir. Macaw papağanları, papağan türleri arasında en dikkat çekici bir tür olarak bilinmektedir. Ev yaşantısına büyüklükleri ve uçma eğilimlerinden dolayı çok yatkın değillerdir. Macaw papağanları evde beslenecekse mutlaka büyük bir kafes alınması gerekmektedir. Macaw papağanlarının boyları 1 metreyi bulabilmektedir. Tüm papağanlar gibi konuşma yeteneğine sahiptir. Macaw papağanları ormanlık alanlarda yaşamayı sevmektedir. Ana vatanları Güney Amerika olan macaw papağanlarını sahiplenecek kişilerin; büyük kafes, rahat alan gibi uygun ortamı mutlaka yaratmaları gerekmektedir. Uygun koşullarda, sağlıklı bir macaw papağanı 60 yıla kadar yaşayabilmektedir.
Macaw Papağanı Hastalıkları
Macaw papağanı hastalıkları ve tedavisi önemli bir konu olarak insanların karşısına çıkmaktadır. Hastalıklar her canlının yaşayabileceği bir durumdur fakat tedavi edilmediği zaman ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Macaw papağanları hastalandıkları zaman depresif tavırlar sergileyebilmektedir. Macaw papağanlarının hastalık belirtileri çok iyi gözlemlenmelidir. Kusma, halsizlik, dışkıda anormallik, mutsuzluk, oyundan kaçınma, aşırı tüy dökme, gözlerde çapaklanma, kısık göz; hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Macaw papağanı hastalıkları şöyle sıralanabilmektedir;
- Papağan ateşi: Bakterinin papağanın vücuduna girmesiyle oluşmaktadır. En yaygın belirtisi; kusma ve halsizliktir. Vücuda yayıldığı ve tedaviye geç kalındığı durumlarda ölümcül olabilmektedir. Bu yüzden belirtiler görüldüğü an veterinere gitmek gerekmektedir. Papağan ateşi; antibiyotikle kısa sürede tedavi edilebilmektedir.
- Psittacine gaga ve tüy hastalığı: Bu hastalık türü en çok yavru macaw papağanları ve bağışıklığı düşük olan macaw papağanlarını etkilemektedir. Hastalığın kalıcı bir tedavisi bulunmamaktadır fakat semptomları azaltıcı takviyeler ile papağanların hastalıktan minimum etkilenmeleri sağlanmaktadır. Gaga değişikliği ve aşırı tüy dökümü ile kendini gösteren hastalık ciddiye alınması gereken bir macaw papağanı hastalığıdır.
- Polyoma virüsü: Polyoma virüsü papağanları öldürücü hastalıklar arasında yer almaktadır. Korunmanın tek yolu aşıdır. Bağışıklığın güçlü olması da atlatılması için önem arz etmektedir.
- Parazitler: Parazitler, her hayvanın vücuduna bulaşabilmektedir. Bundan korunmanın tek yolu iç dış parazit aşılarını yaptırmaktır. Parazitler bulaştığında damla ve losyonlarla da tedavi süreci gerçekleştirilebilmektedir.
Macaw Papağanı Hastalıklarının Tedavisi
Macaw papağanı hastalıkları ve tedavisi aksatılması ve önemsenmemesi halinde ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Macaw papağanı özellikle yavruyken çok dikkat etmek gerekmektedir. Bağışıklık sistemi güçlü olunmadığı için her hastalık ölümcül değerlere sahip olabilmektedir. Macaw papağanlarının beslenmesi zengin besin içerikli yem ve meyvelerden olmalıdır. Bu durum bağışıklık sisteminin toparlanmasına fayda sağlamaktadır. Macaw papağanları tedavi için öncelikle belirti gösterdikleri an veterinere götürülmelidir. Veterinerin uygulayacağı tedavi yöntemine birebir uymak önem arz etmektedir. Veterinerler teşhisi koyduktan sonra hastalığın geçmesi için uygun tedavi yöntemleri belirlemektedir. Veteriner hekimin tedavisinin %100 sonuç verebilmesi için erken teşhis önem arz etmektedir. Hastalığa uygun ilaçlarla tedavi süreci başlanmaktadır. Bu sürecin uzunluğu hastalığın türüne göre değişkenlik göstermektedir.
Macaw papağanlarına tedavi süresince çok iyi bakılmalıdır. Hijyen eksikliği yaşatılmamalıdır. Enfeksiyonlardan korunacağı temiz ortamlarda bakımı yapılmalıdır. Tedavinin sonunda macaw papağanları sağlıklarına kavuşmaktadır. Sağlıklı macaw papağanları için; öncelikle çok iyi bakmak gerekmektedir. Belirtiler gösterildiği an tedavi için veterinere gitmek gerekmektedir ve son olarak tedavi süresince ilaçları aksatmadan kullanmak gerekmektedir. Bunlara dikkat edildiği takdirde macaw papağanları uzun süre sağlıklı yaşayabilmektedir.