Kuşlar

Muhabbet Kuşum Neden Ötmüyor?

Muhabbet kuşu

Muhabbet kuşları hemen hemen herkesin sahiplenebileceği, bakımı kolay gibi görünen ancak bazı detayları barındıran sevimli canlılardır. Ancak bazı zamanlarda muhabbet kuşunun ötmediğine dair araştırmalar yapılır. Öncelikle yavru muhabbet kuşlarının ötmemesi normal karşılanmalıdır. Öyle ki bulunduğu yerden evinize getirerek sahiplendiğiniz sevimli dostlarımız, yaşam alanına alışma sürecinde ötmeyebilir. Fakat yetişkinliğe geçiş sürecinde de muhabbet kuşu ötmüyorsa burada bir sorun var demektir.

Muhabbet Kuşum Hiç Ötmüyor

Muhabbet kuşum hiç ötmüyor şeklinde araştırma yapanlara ilk önerimiz, veteriner hekim kontrolüne başvurmaktır. Çünkü muhabbet kuşunda sizin fark edemeyeceğiniz bir hastalık başlamış olabilir. Eğer gün içindeki aktifliği de azalmışsa muhtemelen vücudunda enfeksiyon başlamış olabilen bu kuşların hızlıca tedavi sürecine alınması gerekir. Hekimin özel olarak suya karıştırılabilen ilaçlarla enfeksiyonu tedavi edebildiği bilinmelidir. Ancak enfeksiyonun tüm vücudu kaplamış olması ihtimali de unutulmamalıdır. Bu durumda ne yazık ki muhabbet kuşları kısa bir süre sonra hayatını kaybedebilir.

Muhabbet kuşlarında enfeksiyon sorunu dışında yağlanma problemi de olabilir. Veteriner hekim yağlanmaya teşhis koymak için kuşun popo bölgesine bakacak ve orada net bir şekilde görülebilen yağlanma için ilaç takviyesi yapacaktır. Yine suya karıştırabileceğiniz ilaçlar ile yağlanma problemini ortadan kaldırabilirsiniz. Tıpkı enfeksiyon gibi tedavi edilmediğinde diğer organları da kaplayabilecek olan yağ tabakası, muhabbet kuşunun hayatını kaybetmesine neden olabilir.

Muhabbet Kuşum Uçmuyor

Muhabbet kuşu ötmediği zamanlarda stresten de şüphe duyulabilir. Sık sık kafesini değiştirmek, yem değişimi, yeni bir kafes oyuncağı ve benzeri durumlardan kaynaklı strese girebilen kuşlar hem ötmez hem de konuşmaz. Uçma sorunu da genelde bir hastalıktan kaynaklandığı için bu süreçte vakit kaybetmemeniz gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.

Yaşam alanlarının vazgeçilmezi olan muhabbet kuşları titiz bir bakım ister. Kafes temizliği başta olmak üzere günlük yem ve su kabının yıkanması önemlidir. Ayrıca kuşun dışkısını bıraktığı yüzeyin de temizlenmesi gerekiyor. Çünkü kuşlar dışkılarıyla temas ettiği zaman enfeksiyon kapma olasılığı yükselir. Bu kriterlere dikkat eder ve en küçük bir rahatsızlık şüphesinde veteriner hekime başvurursanız, minik dostlarımızın daha sağlıklı ve uzun vadede yaşamasını sağlayabilirsiniz.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı