Kuşlar

Muhabbet Kuşum Uçamıyor, Ne Yapmam Gerekiyor?

Muhabbet Kuşu Uçamıyor

İlk kez muhabbet kuşu sahiplenenler çoğu zaman ‘muhabbet kuşum uçamıyor’ şikayetini dile getirmektedir. Öncelikle yavru muhabbet kuşu sahiplendiğinizde şirin arkadaşlarımızın yeni ortamına alışması gerektiğini unutmayın. Bu nedenle eve ilk geldiklerinde kafesin kapısı açık olsa bile dışarıya çıkmaya tereddüt edebilirler. Bunun nedeni de kendisini halâ güvende hissetmemesinden kaynaklıdır. Ayrıca uzun süre kafesten dışarıya çıkarılmayan muhabbet kuşlarında da uçma sorunu gözlemlenebilir.

Bazı muhabbet kuşları yetişkin ya da yavru olsa da, uçmaya fırsat verilmediği için kafesten çıkmayı reddedebilir. Bu tür kuşlar genelde kafes ortamında çiftleştirilmiş ve sürekli kafeste büyümüş olan kuşlardır. Haliyle uçma eğitimi verilmeyen muhabbet kuşları bu sorunu uzun süre yaşayabilir. Şimdi sizlere muhabbet kuşlarının uçması için neler yapabileceğinizi aktarıyor olacağız.

Muhabbet Kuşunun Uçması için Neler Yapılabilir?

Uçmayı unutan, kanatları körelen ya da uçmayı bilmeyen muhabbet kuşları için öncelikle sabırlı davranmanız gerekir. Günlük egzersizleri ihmal etmemeli ve her geçen gün bu süreyi uzatmalısınız. Ayrıca uçması için onu zorlamanızı da tavsiye ediyoruz. Kendi kendine kanat çırpmasını beklerken avucunuza dolduracağınız yemi belirli aralıklarla uzaklaştırmalı ve muhabbet kuşunuzu güzel sözcüklerle çağırmalısınız. Bu egzersizler sırasında yapmanız gerekenler şu şekilde sıralanacaktır;

  • İlk denemeler için uygun ve sağlıklı bir ortam hazırlamanız gerekir. Eğer kuşunuz uçmayı unutmuş veya hiç bilmiyorsa, kafesi yüksek bir yere bırakmanızda yarar var.
  • Eğitim vereceğiniz alanda pencere ve kapıları kapatmanız gerekir. Muhabbet kuşu istemeden de olsa pencereden uçarak uzaklaşabilir. Bu durumda geri dönemeyecek olan muhabbet kuşunuz sadece birkaç gün hayatta kalabilir.
  • Muhabbet kuşuna uçmayı öğretirken yere düştüğü anda kaldırmalı ve onu severek güzel sözler söylemelisiniz.
  • Belirli aralıklarla veterinere gitmeniz gerekiyor. Bu sayede kuşun tüy ve kanat boyutlarını kontrol ettirmelisiniz.
  • Muhabbet kuşunuzu kafesten çıkardıktan sonra an ve an takip etmeniz gerekir. Olası kazaları önlemek adına sivri uçlu eşyaları ortamdan uzaklaştırmanızda yarar var.

Muhabbet kuşunuz tüm bu aksiyonlara rağmen hala uçamıyorsa, genetik bir sorun yaşıyor olabilir. Genetik sorunlar sadece veteriner hekim tarafından teşhis edilir ve detaylı bilgiler de muhabbet kuşu sahipleriyle paylaşılır.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı