Kuşlar

Muhabbet Kuşum Uçmayı Öğreniyor, Hangi Durumlara Dikkat Etmeliyim?

Kuşlarda Uçma

Muhabbet kuşları gerçekten çok şirin, cana yakın ve tatlı canlılardır. Ev ortamında rahatlıkla beslenebilen kuşların uçmayı öğrenme döneminde bazı durumlara dikkat edilmesi gerekir. Yavruluk dönemindeki kuşlarda biraz sıkıntılı bir süreç olan uçma, yetişkin kuşlarda tam tersine çok daha kısa sürede tamamlanan durumlardandır. Bazı istisnai kuş türleri hariç olarak yavru kuşlar, kanatlarını ilk geliştirmeye başladığı zamanlarda sürekli uçmayı dener. Onların doğasında olan uçma eylemi için yardımcı olamıyorsanız en azından aşağıda sıraladığımız durumlara göre hareket etmenizde fayda var.

Uçuş Denemelerinde Ne Yapmam Gerekir?

Muhabbet kuşunun ilk uçuş denemesinde mutlaka güvenli bir ortam hazırlamanız gerekiyor. Ayrıca yükseklik faktörüne dikkat etmenizde yarar var. Çünkü yavru kuşların ilk denemelerinde yakın mesafelerden yere doğru uçuş denemesi yapması gerekiyor. Kafesi en azından bir kanepe yüksekliğinde konumlandırırsanız fiziksel sorunlardan uzak tutabilirsiniz.

  • İlk uçuş deneyimi esnasında tüylerinin uzunluğuna bakmanızı öneriyoruz. Ayrıca uçuş sırasında düşen kuşunuza mutlaka sevgi göstermeniz gerekiyor. Bu sevgi onların daha öz güvenli olmasını sağlayacak ve bir sonraki uçuşun başarılı olmasına neden olacaktır.
  • Kuşun ilk inişi de önemlidir. Başlangıçta sersemleyebilen muhabbet kuşlarının uçacağı ortamda pencerelerin kapalı olması gerekir. Siz fark etmeseniz bile kuş uçarken aniden açık olan pencereden çıkarak uzaklaşabilir.
  • Yaşam alanında ayna veya cam gibi yerler açıkça görünüyorsa, muhabbet kuşu bu alanları boşluk şeklinde algılar ve uçmak için bu alanlara yönelebilir. Kafasını sert bir şekilde çarpmaktan kurtulmayan kuşların fiziksel olarak zarar görmesi kaçınılmazdır.
  • İlk uçuş deneyiminde kafesten çıkan kuşu gördüğünüzde asla panik yapmamanız gerekir. Sakin bir şekilde onu gözlemlemeli ve gerektiğinde destek olarak uçmasına yardımcı olmalısınız.
  • Evden kaçmasını engellemek adına havalandırma, dış kapı ve pencerelerin tamamının kapalı olması gerekir. Müstakil evlerde de dış kapı ve diğer tüm açık alanların kapatılması şarttır.

Bu durumlara uyum sağlamanız halinde muhabbet kuşunun ilk uçuş deneyimi başarıyla sonlanabilir. Ancak bu süreç biraz uzun olabileceği gibi ilk denemede anında uçmayı öğrenmesi beklenmemelidir. Birkaç denemenin ardından özgürce uçmaya başlayacak olan muhabbet kuşları, kafes kapısının açık olması halinde dilediği zaman bu aktiviteyi gerçekleştirmeye kendiliğinden başvuracaktır.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı