Kedi Bakımı ve SağlığıKediler

Obez Kedilerde Yaşam Süresi

Obez Kediler

Obez kediler ne kadar yaşar özellikle obez kedi sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Çağın problemi obezite kedilerde de görülen bir hastalıktır. İleri derecede yaşanan kilo problemleri kedilerin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bu da obezite riskini ortaya çıkarmakla beraber yaşam sürelerini de kısıtlar.

Kedide Obezite Riski Ne Demektir?

Obez kediler ne kadar yaşar sorusu kedinin vücut direnci ile de ilgili bir durumdur. Genel olarak kedilerin ömrü 12 ile 18 yıl arasında değişmektedir. Bağışıklık sistemi düşük olan kedilerin yavruluk döneminde çeşitli enfeksiyonlar ömürlerinin kısa sürmesine sebep olabilir. Kedilerde oluşan bu aşırı kilolu olma durumu yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Süreç hızla devam ettiğinde ameliyat olunmasını gerektiren ve çeşitli risk faktörleri barındıran hastalıklar meydana gelmektedir. Kedinin hareketleri zamanla kısıtlanır ve kilo alımı devam eder. Bununla beraber yüksek ihtimalle ilerleyen süreçte diyabet riski ortaya çıkacaktır. Yapılan araştırmalar sonucunda obezite hastalığına yakalanmış olan kedilerin yüzde seksen oranında insülin enjeksiyonu ile hayatta kaldıkları belirlenmiştir.

Fazla kilolar zamanla bağışıklık sisteminin bozulmasına sebep olacaktır. Bu enfeksiyonlara karşı daha açık ve savunmasız bir bünye anlamına gelir. Aşırı kiloya sahip olan bir kedinin hareketlerinde durma ve kısıtlanma oluşur. Az hareket eden bir kedi dolaylı olarak su içme ihtiyacı hissetmeyecektir. Bu da zamanla tuvalete çıkma sürelerini düşürür ve böbreklerinde taş oluşumuna etki eder.

Obezitenin taşımış olduğu en büyük risklerden biri karaciğer yetmezliğidir. Doğru bir şekilde beslenemeyen ve yağ atıkları ile vücudunda depo alanı oluşan kedinin süreçte karaciğer alanının olumsuz etkilenmesi söz konusudur. Gitgide zayıflayan ve işlevini yerine getiremeyen karaciğer yetmezliğinden kaynaklı olarak ölümcül hastalıklar ve yaşam kalitesinin düzensizliği ile beraber yaşam süresinde azalma beraberinde gelir.

Obez Kedilerde Yaşam Süresi Nedir?

Obez kediler ne kadar yaşar kedilerin yaşam süresini uzatabilmek kedi severlerin elindedir. Kedi sahibi olan bireyler süreçte kedinin sağlığına yönelik daha tedbirsel davrandığında ömrünün uzamasına da katkı sunacaktır. Gerekli bakımının yapılması ile beraber süreçte problemlerin çözüldüğü farkedilir. Hastalıklara karşı açık ve yemeğe iştahı bir o kadar fazla olan kediler sağlıklı bir yaşam sürme de başarısız olur.

Obezite riskinden dolayı oluşabilecek sağlık problemlerini giderebilmek için belirli zamanlarda perhiz uygulamak ve verilen mama da değişikliğe gidilmek önerilir. Kediler başta olmak üzere pek çok obezite riski ile karşı karşıya kalan hayvanların düzenli olarak egzersiz yapmaları gerekir. Sportif aktivitelerde hoşlarına gidecek ve keyif alacakları bir oyuncak yardımı ile hareket etmeleri sağlanabilir.

Sağlıksız ev yemeklerinden uzak durmak, yağlı ve içerisinde besin değeri bulunmayan yiyecekleri sürekli olarak kediye sunmak sürecin zorlaşmasına sebep olur. Yaşam süresini artırabilmek muhakkak ki kaliteli bir hayat standardı ile doğru orantılıdır. Yiyeceklerde yapılacak değişiklik vitamin ve mineral destekli ek gıdalardan faydalanmak süreci daha sağlıklı hale getirir.

Normal standartlarda 18 yıla kadar yaşayabilen bir kedi eğer obezite hastalığına yakalanmışsa ömürleri 10 yıldan daha az olabilmektedir.

Kedide Obezite Nasıl Anlaşılır?

Kedilerde obeziteden kaynaklı olarak farklı rahatsızlıklarda ortaya çıkar. Özellikle kalp-damar hastalıkları, sıklaşan besin araları ve sağlıksız beslenme şekli sebep olabilir. Vücut fonksiyonlarını olumsuz olarak etkilediği için hareketlerde yavaşlama ve tembelleşme durumu ortaya çıkar.

Obez kediler ne kadar yaşar konusuna yönelik olarak farklı çıkarımlarda bulunuldu. Yapılan tespitler neticesinde kedilerin yaşam süresinin kısa veya uzun oluşunun hangi etkenlerden kaynaklandığı ortaya konuldu. Tüm bu süreci daha sağlıklı atlatabilmek ve bir destek alabilmek için muhakkak ki uzman bir veteriner hekim yardımı ile tedavi süreci başlatılmalıdır.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı