Kedi Cinsleri

Pallas Kedisi (Otocolobus manul)

Ufak kedi türü olan Pallas kedisi, Orta Asya'nın bozkırlarında dağınık sürüler halinde yaşayan canlı türüdür. Bu kedi türü 2002 tarihinde IUCN'nin "soyu neredeyse tehdit altında" listesine girmiştir. Ne kadar tatlı görünse de, vahşi kedi türleri arasındadır!

Pallas Kedisi (Otocolobus manul)

Pallas kedisi, Manul olarak bilinir ya da (Otocolobus manul) olarak da bilinmektedir. Pallas kedisi, evcil kedi iriliğinde olan bu kedi türü yumuşak postu gri ya da açık kahverengi rengine sahiptir. Pallas kedisinin bazı bireylerinde koyu benekler bulunmaktadır. Bu kedi türlerinin vücut uzunlukları genellikle 25-30 cm arasındadır. Ağırlıkları ise 2,5 ve ya 3,5 kg arasındadır.
Pallas kedisinin diğer kedilerden farklı kılan, gözleri geniş kafasının daha yukarısında yer almaktadır. Gözü ve kulaklarının konumu sayesinde,, herhangi bir kayanın ardında yer alankemirgenleri, kuşları ve diğer küçük memelileri azıcıkta olsa görür.
Orta Asya’nın çayırlık alanlarında yaygın olarak dağılmış halde yaşayan vahşi kedi türüdür. Pallas kedisine genellikle, Güney Kafkasya, Baykal Gölü civarlarında rastlanır. Şu ülkelerde ise sıkça rıstlanmaktadır:Kazakistan, Keşmir, Pakistan, Moğolistan, Kırgızistan ve Özellikle Çin’de bulunan Tibet Platosu’nda rastlanmakadır.

Pallas kedilerinin yaşam alanları her geçen gün azalmaktadır, avcılarının sayılarında artışlardan ötürü ve insan tarafından avlanmasından dolayı sayıları ise hızla azalmakta olan canlı türüdür. IUCN (International Union for Conservation of Nature) pallas kedileri için yaptığı araştırmada 2002 senesinde “soyu neredeyse tehdit altında” listesine alınmıştı.

Pallas Kedisi Evcil Hayvan Değildir!

Pallas kedisi, vaktinin çoğunu mağaralarda, yarıklarda ya da terkedilmiş yuvalarda saklanarak geçirmektedir. Kendi cinsini sevmeyen kedi türüdür. Dünyanın en tatlı canlısı olarak bilinse de, evcil olmayan kedi türüdür.

Etiketler

cihan

Merhaba ben cihan, yazı yazmasını ve yazıların paylaşılmasını seven bir insanım. Canlilar.net ile birçok yazıyı da büyük kitlelere paylaşmayı amaçlıyorum. Herşey canlılar için!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı