Rutin kedi bakımı, kedinin daha sağlıklı ve kaliteli yaşaması açısından önemlidir. Özellikle genetik olarak hastalıklara yatkın olan kedilerin bu bakım rutinlerinin hiçbir zaman atlanmamasına özen gösterilmelidir. Kediler evde beslenen ve bakımları da oldukça basit olan canlılar oldukları için aslında pek çok kişi kedi sahibi olabilir. Önemli olan bakımları aksatmamak ve düzenli bir şekilde yapmaya devam etmektir.
Kedilerin Bakım Rutinleri Nasıl Olmalıdır?
Rutin kedi bakımı aslında kedilere göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle kedilere yapılması gereken tem rutinleri artırıp azaltmak tamamen kedi sahibine bağlıdır. Kediler temizliklerini tamamen kendileri halleden canlılardır. Yani kendilerini yalayarak aslında temizleme işlemini yaparlar. Fakat kulak içi, ağız ve göz bakımlarını kendileri yapamazlar. Bu nedenle uygun bir nemli mendil yardımıyla kedinin kulakları ve gözleri temizlenmelidir. Dişleri ise kedilere özel dış fırçası ve diş macunu aracılığıyla yapılmalıdır. Genelde bu rutinler haftada 1 yapılsa da kedinin temizliğine ve bu bölgelerin temizliğine göre daha sık ya da daha uzun süreye de yayılabilir.
Dış parazitler, deri hastalıkları ya da kedinin dışarıdaki kirlere maruz kalması sonucunda yıkanması gerekebilir. Yıkanmasının yanında tüylerinin de tıraş edilmesi gerekebilir. Kediler yıkanmayı ya da tıraş olmayı sevmeyen canlılar oldukları için bu bakımda bir profesyonelden yardım almak gerekir. Aynı zamanda kedilerin kum, su ve mama kapları da düzenli olarak temizlenmelidir. Su ve mama kapları her gün sıcak bir suyla yıkanmalıdır. Fakat dikkat edilmesi gereken en önemli durum bu kapların kimyasallarla temizlenmemesidir. Kimyasalları yanlışlıkla tüketen bir kedi zehirlenebilir. Bu nedenle sıcak suyla günlük olarak yıkamak yeterli olacaktır. Kedinin tuvalete çıkma sıklığına göre günde 2 defa da kum temizliği yapılmalıdır.
Özellikle sindirim sistemi rahatsızlıkları olan bir kedinin kumu mutlaka temizlenmelidir. Bu rahatsızlığının da önüne geçilmesi önemlidir. Kedilerde rutin bakıma eklenmesi gereken bir diğer önemli durum da tüylerinin bakımıdır. Kedilerin tüyleri herhangi bir hastalık olmadığı sürece kesilmese de olur. Fakat kediler ırklarına göre değişiklik göstererek sıklıkla tüy dökebilir. Haftada 1 ya da 2 defa kedilerin tüyleri düzenli bir şekilde taranmalıdır. Mevsim geçişlerinde bu tarama hızı artırılabilir. Uzun ve kıvırcık tüy yapısında sahip olan kediler de veteriner hekimi onayıyla tüyleri kısaltılabilir. Bunun dışında kedinin yaşına, hastalıklarına ırkına özel olarak mama seçimi yapmak da önemlidir. Aynı zamanda mama seçimi kedini tüyleri için de önemli olan bir durumdur. Kedini oyuncakları, sevdiği alanları ya da uyuma alanları da düzenli bir şekilde temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
Kedilerin Veteriner Rutinleri Nasıl Olmalıdır?
Rutin kedi bakımı sırasında veteriner bakımlarını da atlamamak önemlidir. Kediler özellikle yavruluk döneminde sıklıkla veteriner hekime gitmelidir. Tüm aşılarını tamamlamalı ve herhangi bir aşıyı atlamamaları gerekir. Kediler yavruluk dönemlerinde oldukça meraklı ve yaramaz oldukları için de sürekli olarak yaralanma gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle her aşıya gittiğinde rutin muayene bakımları da yaptırılmalıdır. Aynı zamanda bazı ırkları genetik pek çok hastalığa yatkın olabilir. Bu hastalıkların oluşumuna ve gidişatına bakabilmek için de yetişkin olmuş bir kedinin 6 ayda bir veteriner hekime gitmesi gerekir.