Sibirya Kedisi Özellikleri
Sibirya’nın soğuğuna karşı dayanabilen Sibirya kedisi, en soğuk hava şartlarına rağmen hayatta kalmaktadır. Sibirya kedisi, güçlü yapısı ve kalın kürkü ile en soğuk havalarda bile dayanır.
Sibirya kedisi usta tırmanış konusunda oldukça ustadır. Sibirya Kedisi ırkı, 4-5 yaşlarına kadar yavru kedi kadar büyüktür. Çok geç olgunlaşma dönemine erişmektedir.
Tarihçesi
Sibirya kedisi önceden Siberian ismi ile anılmaktaydı. Rusya’nın Sibirya bölgesinden gelmektedir ırkı. Sibirya’da ormanlık alanlarda yaşayan bu kedi ırkının tarihi oldukça eskidir. Evcilleştirilerek modern günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Sibirya Kedisi’nin tarihi M.S 1000 yılına kadar uzanmaktadır. Resmi kayıtlara ise 1870 tarihinde geçmiştir. Amerika’da 1884 tarihinde kedi şovlarında sergilenmiş ve bu sergi sonrasında tüm dünya üzerinde popüler kedi ırkı haline gelmiştir. 1990 tarihinde ise, tüm dünyaya ihracı başlamıştır. Uluslararası kuruluşlar tarafından ilk kez 1996 tarihinde tanınmıştır.
Sibirya Kedisi Özellikleri
Eğlenceli yapıya sahiptir, insanlara karşı sevecen tavrı bulunur. En önemlisi ise çocuk ruhludur bu kedi türü. Bengal Kedisi gibi suyu sevmektedir, suyu görünce kendisini tutamaz, usta yüzücüdür hatta. Sahibinin ne söylemek istediğini hemen anlar. Zeki kedi türleri arasındadır ve inanılmaz akıllıdır. Bu kedi türü oldukça hareketlidir, hızlıdır ve çeviktir.
Ev içerisinde besleyecekseniz, mutlaka tırmanması için bazı oyuncakları almalısınız. Tırmanmaktan hoşlanırlar, ev içerisinde sürekli yüksek noktalara tırmanır ve yukarılarda durmayı sever. Akıllı köpek ırkları gibi getir, at oyunları oynanabilir. Sahibine oldukça sadık olan bu köpek türü, sahibi nereye giderse onu takip eder ve neler yaptığını sürekli inceler.
Fiziksel Özellikleri
Sibirya kedileri yaklaşık olarak 4 ila 8 kiloya kadar ulaşabiliyor. Bazı sibirya kedileri, oldukça fazla büyüyebilmektedir. Yaşam süreleri ise 11-15 yıl arasındadır.
Bakımı
Sibirya kedileri, Sibirya’nın soğuğuna alışkındır. Kürkleri üç katmanlıdır. Fakat, bakımları biraz zahmetlidir. Uzun tüylü olmaları sebebiyle bakımlarını sürekli yapmanız ve özenerek yapmanız gerekmektedir. Bir hafta içerisinde 3-4 kere taramanız gerekmektedir.