Timsah Nedir? Timsahların Özellikleri
Timsah sözcüğünün kökeni Arapça bir sözcükten gelmektedir. Eski uygarlıklar Alavan olarak tanımlamaktadırlar. Hatta Kâşgarlı Mahmud Divânu Lügati't-Türk eserinde timsahın Türkçe karşılığını Alavan olarak belirtmiştir.
Timsahlar: Sürüngenler (Reptilia) sınıfının Crocodile takımında yer alan iri yapılı canlı türüdür. Uzaktan bakıldığında dev bir kertenkeleyi anımsatır. Timsahlar genellikle su kenarlarında, bataklıklarda, akarsularda ve nehirlerde yaşamaktadır. Vücudunda sert ve kemiksi plakalar bulunmaktadır.
Belgesellerde genellikle karşımıza çıkan timsahlar, ilginç özelliklere sahiptirler. Hantal vücutlarını karada çok aktif kullanamasalarda, su içerisinde hantal vücutları ile çok aktif hareket ederler. Evrim süresince: sudan karaya çıkabilen amfibilerin soyundan evrimleştiği bilinen sürüngenlerin bir parçası olarak tanımlanmaktadır. Yarı su, yarı kara olarak yaşamını sürdürmektedir. Karada ve denizde yüzmek için uygun olan güçlü bacakları bu özelliği timsah’a vermiştir.
Timsah Nedir?
Timsahlar Alligatoridae familyasına mensup canlı türüdür. Dört küçük bacağı, iri yapısı, uzun kuyruğu ile sürüngenler sınıfında yer almaktadır. Vücutlarını çok güçlü kılan sert pullarla kalın deri sayesinde adeta bir zırhı andırmaktadır. Dünya üzerinde 23 türü bulunmaktadır. En büyük boyuta sahip tuzlu su timsahının boyu 7 metre uzunluğa sahiptir, 1.000 kg’a kadar ulaşabilmektedir. En küçük boyutlu timsah ise : 1.1 – 1.7 metre uzunluğa, 7 kg ağırlığa sahiptir. Timsahlar kendi türleri arasında kendilerine özgü ses aracılığıyla iletişim kurmaktadır.
Timsahların sadece üst çenesi açılır, çok güçlü dişleri ile donatılmış ağız yapıları vardır. Alt çene kısmı sabit kalmaktadır. Suda yüzerken, etrafı kolaylıkla görebilmelerinin kaynağı: Burun, kulaklar ve gözlerinin başlarının üstünde olmasından ötürüdür. Bu nedenle avlarını çok kolay görebilmektedir. Sadece su içerisinde tehlikelidir, karada iken başlarını çevirecek halleri yoktur. Dünya üzerinde yaşayan sürüngenler familyasının en büyük ve en iri canlı türü olarak kabul edilmektedir.
Timsahların Yaşam Yerleri
Timsahlar genellikle Tropikal bölgelerde bulunurlar. Bu alanlar: su, akarsu, bataklık, nehir, göl gibi alanlarda yaşarlar. Amerika, Afrika, Doğu ve Güney Asya, Florida ve Madagaskar’da bulunan bataklık ve su alanlarda yaşamını sürmektedir.
Timsahların Özellikleri
Timsahlar, pusu kurmayı sever. Su içerisinde balıkların ve kara hayvanlarının av sahasına yaklaşmasını usul usul beklerler. Bu süreçte hiçbir şekilde avına ses, tehlike arz eden davranışları belli etmezler. Soğukkanlı avcılar olarak bilinir, uzun süre avlanmadan hayatta kalabilen nadir canlı türleri arasındadır. Bazı timsahların, köpekbalıklarına saldıran ve öldüren türleri olduğu bilinmektedir.
- Timsahlar, avına saldırmadan 2 metrelik bir alanda yaklaşmasını beklerler. Av bölgesine yaklaşan avına, 12 m/s hız ile saldırırlar. Bu hızın en önemli unsuru kuyruklarıdır.
- Dünya üzerinde 23 farklı timsah türü bulunmaktadır.
- Timsahlar etçil hayvanlardır, av konusunda seçici davranmazlar.
- Bir Timsah ortalama 70-100 sene arasında yaşamaktadır.
- Tuzlu su timsahları hızı saatte 24-29 km/s olarak tespit edilmiştir.
- Timsahlar, avını en kolay suyun içinde yakalayabilmektedir.
- Timsahların gözleri gece görüş yeteneğine sahiptir. Geceleri timsahlar daha kolay avlanmaktadırlar.
- Timsahlar terlemezler, ter bezleri yoktur.
- Timsahların metabolizmaları çok yavaştır. Bu sebepten ötürü, avları onlara uzun süre yeter.
- Timsah türleri arasında en güçlü timsah türü: tuzlu su timsahıdır.
- Timsahlar ayılar gibi kış uykusuna yatmaktadır.
Timsahların Ağız – Diş Bölümü
Timsahlar en güçlü ısırığa sahip canlı türüdür. Farklı timsah türlerinde diş sayıları fakrlılık gösterir. Zamanla aşınan dişlerinin yerine yeni dişler çıkmaktadır. Ağızlarını açmaya yarayan kas yapıları oldukça zayıftır. Yetişkin bir insan, elleri ile bir timsahın ağzını açmasına engel olabilecek kadar güçlüdür.
Timsahların dilleri alt çenelerine yapışıktır. Fakat bu bölümde yer alan kas grupları oldukça güçlüdür. Bu güçlü kas yapıları ile yediklerini kolay şekilde parçalamasına izin vermektedir.
Çene kemikleri hareketsizdir, tüm görevi dil üstlenmektedir. Güçlü dilleri olmasına rağmen, çene kemikleri sabit olduğundan dolayı avlarını iyi parçalamasına olanak sağlamaktadır.
Timsahların alt çenelerinde bir zar yardımı ile, yiyeceklerini damağa doğru itebilmektedirler. Yavrularını ise, geri bölümde bulunan bir kese yardımı ile taşımaktadırlar. Bu bölümde bulunan sarı-turuncu renkte ki dilleri ile çevreye uyarıcı mesaj vermektedir.
Timsahlarda tuz bezleri bulunmaktadır. Timsahlarda bulunan diller, insanlarda bulunan böbreklerin görevini görmektedir.
Bazı timsah türleri “yok olma tehlikesi” altındadır. Yaklaşık olarak 55 milyon yıl önce Eosen döneminde, bazı timsahlar krokodillerden ayrılmışlardır.
Timsahlarda Üreme
Timsahlar, diğer sürüngenler gibi yumurtayla çoğalan türdür. Bir timsah tek seferde bir kaz yumurtası gibi büyüklükte 50 yumurtayı kumda açtığı çukura bırakmaktadır. Yumurtayı bırakan dişi, üç ay kadar zaman diliminde hiçbirşey yemeden yumurtaların başında nöbet tutar. Herhangi bir tehlike anında ise yumurtalarını savunur. Dişiler beklerken, erkek olanlarda bazen dişilere eşlik edebilmektedir. Bu süre zarfında dişi yemek yemeden nöbetini tutmaktadır.