Kuşlar

Türkiye’de Görülen Güvercin Türleri

Sokakta, caddede kısaca yürüdüğümüz her yerde: hayatımızın bir parçasıdır Güvercinler. Güvercinler iki farklı türe ayrılır: Columbae ve Pterocletes familyası olarak karşımıza çıkmaktadır. Pterocletes familyasında pek çok güvercin türü bulunmaktadır. Columbidae familyasında ise sadece 250 türden fazla güvercin türü bulunmaktadır.

Kuşlar familyasının en çok sevilen ve hemen hemen herkesin beslediği güvercinler, birçok kişinin göz odağıdır. Bakımının zor olmaması ve güzellikleri ile herkesi etkilemeketedir. Evcilleştirilmeye en yatkın kuş türlerinden birisi güvercingillerdir. İnsanların hayatında yüzyıllardır hobi olarak yer almaktadır. Birçok insan için güvercin beslemek yaşam tarzı haline gelmiştir. Bu hobi geleneği çok eskilerden gelmektedir. Güvercinlerin de birçok alt türü bulunuyor. Muhteşem güzellikleri ile her insanı etkileyen güvercin türlerini siz değerli canlilar okuyucuları için derledik.

Hemen Hemen 300’den fazla güvercin türü bulunmaktadır. Ülkemizde ise 7 güvercin türünün bulunduğu bilinir. İşte ülkemizde yaşayan güvercin türleri:

  • Doğu üveyiği
  • Gökçe,
  • Küçük kumru,
  • Üveyik,
  • Kumru,
  • Kaya,
  • Tahtalı

Mardin Güvercini


Mardin Güvercini ülkemizde en çok beslenen nadir görülen güverci türleri arasındadır. Bu güvercin türünün en çok belirgin özelliği ise paçalı oluşlarıdır. Bilmeyenler için: ayaklarının üzerinde paçaya benzeyen tüyler bulunur, paçalı ifadesi buradan gelmektedir. Mardin güvercini aynı zamanda taklacı özelliği ile de bilinir. Uçacağı zaman yerden dik şekilde yükselir ve takla atarak havada süzülür. Mardin güvercininin beyaz kuyruklu olan türüne halk dilinde ayna kuyruk da denilir. Diğer türlerden bu özelliği ile ayrılır.

Bango Güvercini


Bango Güvercini Dünya üzerinde güvercingiller familyasında oldukça geniş bir yere sahiptir. Vücut olarak diğer güvercinlerden daha ufaktır .Bango Güvercinin kökeni 8. yüzyılda Afrika’ya dayanmaktadır.

Tahtalı Güvercin

Tahtalı güvercinler, güvercin ailesinin en büyük vücut yapısına sahip olan güvercin türüdür. Tahtalı güvercinlerin kanatlarında ve iki yanında beyaz şeritler bulunmaktadır. Havada uçarken bu beyaz şeritler çok kolay görünmektedir. Boyları ise 40cm ‘ye kadar uzamaktadır, kırmızı bacakları ve sarı gagası bulunmaktadır.

Tahtalı Güvercinler genellikle meşe palamudu ormanlarında görülmektedir. Türkiye’de ise ağaçlık ve ormanlık alanlarda yaşamaktadır. Genellikle dağlık alanlarda görülür.

Kumru


Bilimsel ismi literatürde Streptopelia Decaocto olan bu tür, bir güvercin çeşididir. Tüylerinin rengi genellikle kül renginde ya da bej rengindedir. Gri bir gagası, kırmızı ayakları ve gözlerinin rengi ise açık gri rengindedir. İnsanlara karşı son derece dost canlısıdır. Bu kuş türü, yüksekte görülen her yerde yuva yapabilir. Kumrular bir yılda üç kez kuluçkaya yatar. KUmrular ülkemizde Doğu Karadeniz sahillerinde görülmektedir.

Üveyikler

Üveyikler, kumrulardan biraz daha küçük gövdeye sahiptirler. İnsanlarla birlikte yaşamayı sevmezler. Genellikle bahar aylarında Türkiye’ye gelerek yavrularlar. Üveyikler insanlardan ve dğer canlı türlerinden çok korkar, ürkek bir yapıya sahiptirler. Rengarenk tüyleri ile eşsiz bir güzelliğe sahiptirler. Genellikle dağlık alanlarda ve ormanlık bölgelerde yaşarlar.

Gökçe Güvercini

Gökçe güvercinleri daha koyu bir görünüşe sahiptir. Bu güvercin türünü kaya güvercinlerinden ayıran en önemli özellik ise mavi renge sahip olmalarıdır. Genellikle tohum ile beslenirler, ormanlık alanlarda yaşarlar. Türkiye’de Akdeniz bölgesinde sık sık görülmektedir.

cihan

Merhaba ben cihan, yazı yazmasını ve yazıların paylaşılmasını seven bir insanım. Canlilar.net ile birçok yazıyı da büyük kitlelere paylaşmayı amaçlıyorum. Herşey canlılar için!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı