Kedi Cinsleri

Tüy dökmeyen kedi türleri

"Ama bu Çok tüy döker" gibi kelimelere maruz kalmamanız için sizler için Tüy dökmeyen kedi türleri'nin listesini hazırladık.

Hayatında daha önce kedi beslememiş insanlar, kedi beslemeye çok geç kaldıklarını unutmasınlar. Kedi beslemek, hayvan sevgisi aşılamanın en önemli faktörleri arasında yer alır. Kediler ve köpekler hayatımızın değişmez parçasıdır, bir sevgi piramidi düşünün bu kolonlar arasında illa ki kediler ve köpekler olacaktır.

Hayatımızın vazgeçilmezleri arasında olan “hayvan sevgisini” aşılamanın ve temel atmanın başlangıç noktasıdır aslında. Birçok insan “evde kedi beslersem her yer tüy olur” gibi aforizmalara sahiptir, fakat kedinizin sürekli olarak periyodik bakımını yaptığınızda zaten her yer tüy olmayacaktır. Bu tür düşüncelere sahip olan kişiler için ” tüy dökmeyen kedi türleri” isimli listemizi hazırladık.

Ön bilgilendirme:

Birçok kedi cinsi doğal olarak çeşitli zaman dilimlerinde tüylerini yeniler ve yenileme esnasında tüyleri dökülür. Eski tüylerinin gitmesi, yeni tüylerinin gelmesinde istenmedik durum: tüylerin dökülmesidir. Tüy dökülmesi ise, bazı mevsimlerde görülmektedir. Bu zaman aralığında kedi besleyen kişiler eğer ki, tüy bakımını düzenli aralıklarla yapılmıyorsa tüy dökme sorunu belirgin olacaktır.

Psikolojik Sorunlar Sebebiyle Tüy Dökülmesi

Kediler, doğal tüy dökmesine karşın bir de doğal olmayan sorunlar dahilinde tüy dökmektedir. Psikolojik sorunlar, patolojik nedenler yüzünden tüy dökmeyi 2 farklı sınıflandırma olarak tanımlayabiliriz. Kedilerinize bağırdığınızda ya da kızdığınızda kediniz, strese giriyorsa tüy dökmesi kaçınılmazdır. Kedilerin tüy dökmesinin ana sebepleri: stres, psikolojik kaynaklı ve patolojik olarak 3 farklı madde halindedir. Patolojik tüy dökme sorunu ise: deri hastalıklarına maruz kalan kedinin birçok organ ve doku hastalıkları dahilinde tüy dökmesi görülmektedir.

Sphynx Kedi Cinsi

Sphynx kedi cinsinin özellikleri ile ilgili yazımızda bu kedi türünün tüysüz olduğunu vurgulamıştık, görseller ile de göreceğiniz üzere tüysüz kedi ırkıdır. Dünya üzerinde tüysüz kedi olarak bilinen birkaç kedi ırkı bulunmaktadır. Bu ırklardan biri de Sphynx kedi cinsidir. Evde kedi besleyen insanların genellikle tercih ettiği kedi ırkıdır. Yumuşak huylu olması, sakin tavırları, sert görünüşü ve kendine has asi özelliği ile sahibine son derece bağlı kedi ırkıdır. Fakat, düzenli olarak banyo yapmanız gerekiyor. Sphynx kedi cinsini sakın ha terk etmeyin. Soğuğa karşı dayanıksız olması sebebiyle, doğal hayatta fazla yaşayamaz.

Devon Rex

İngiltere kökenli olan bu kedi ırkı, kısa tüylü kediler grubunda yer almaktadır. Dalgalı tüylere sahip olan Devon Rex kedi cinsinin tüy bakımı çok kolaydır. Bazen yıkamanız yeterli olacaktır. Ara sıra, tarak ile tarasanız bile yeterlidir.

Burmilla (Silver Burmese)


Asya Kökenli olan bu kedi ırkı kısa tüyl kediler grubunda yer almaktadır. Burmilla kedi ırkı, çok az tüy döker. Bu sebepten ötürü yoğun bir tüy bakımına gerek yoktur.

Abyssinian

Kökeni Habeiştan’a dayanan bu kedi ırkı, kısa tüylü olması ile bilinir. Bu kedi ırkı ülkemizde “Habeş Kedisi” olarak tanınır. Tüy rengi genellikle açık kahverengi ve açık kahverengi renklerindedir. Çok az tüy döker, hatta hiç dökmez deniledek kadar az tüy döker. Haftada birkaç kere, tüylerinin taranması gerekir. Aynı zamanda beslenmesine de dikkat edilmesi gerekir.

British Shorthair

Bu kedi ırkının kökeni Britanya’ya kadar uzanmaktadır. Ülkemizde en çok evcil kedi olarak beslenen kedi ırkları arasında yer almaktadır. Tüyleri ise çok kısadır, dayanıklıdır. Düzenli bakımını yapıyorsanız, tüy dökümü çok nadir görülebilir. Bu kedi ırkı, hijyenine önem verir, o yüzden sürekli bakımı şarttır.

Sibirya Kedisi

Sibirya Kedisi # 3

Sibirya Kedisinin kökeni isminden de anlaşılacağı üzere Sibirya’ya dayanmaktadır. Bu kedi ırkının kürkü yağlı olduğu için tüyleri kürküne iyi bir şekilde bağlıdır. En ufak bir harekette tüylerini dökmez. Fakat, bu kedi ırkı soğuk havaları sever. Bu sebepten ötürü sahiplenmek istiyorsanız sakın ha sıcak yerlerde beslemeyin.

cihan

Merhaba ben cihan, yazı yazmasını ve yazıların paylaşılmasını seven bir insanım. Canlilar.net ile birçok yazıyı da büyük kitlelere paylaşmayı amaçlıyorum. Herşey canlılar için!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı